Ja cilvēks bieži lieto šīs frāzes, vari būt pārliecināts- viņš ir manipulators!

“Tu nesaproti, ko es saku!” 

Šī ir standarta frāze, ko manipulatori lieto tad, kad tiek pieķerti darām vai sakām kaut ko maldinošu. Kad tas notiek, viņi visu vēlas pagriezt pret otru cilvēku, no sevis noveļot visu vainu.

Manipulatoriem ļoti patīk sajaukt galvu citiem cilvēkiem – galvenais, lai viņi paši nebūtu tie, kuri ir apjukuši. Manipulators pilnībā saprot, kas ir noticis un kas ir pateikts, kas ir pilnīgs pretstats tam, ko viņš cenšas izdarīt ar otru cilvēku. 

“Tu rīkojies traki/iracionāli/neloģiski!”

Šī frāze ir ļoti tuva pirmajai minētajai frāzei. Tai mērķis ir ļoti līdzīgs – likt apjukt un šaubīties. Vienīgā atšķirība ir tā, ka šī frāze ir tiešs uzbrukums garīgajām spējām. Jā tieši tā – tiešs uzbrukums. Neviens nesauc otru cilvēku par traku, iracionālu vai neloģisku cita iemesla dēļ kā vien aizvainot.

Un nav svarīgi tas, kādā tonī šī frāze tiek teikta – svarīgs ir konteksts. 

“Tu esi pārāk jūtīgs!”

Nē, tu neesi – tu esi loģiska, cilvēciska būtne. Nevienam nebūtu jāreaģē laipni, ja no viņa tiek gūts pašlabums – un tas ir tieši tas, ko manipulatori dara. Ko dara šī frāze? Pavisam vienkārši – tā izraisa šaubas. 

Ja arī tas otrs cilvēks ir jūtīgs, tajā nav nekā slikta. Tomēr jūtīgākie cilvēki parasti ir tieši tie, kuri visvairāk uzķeras uz manipulatoriem. 

“Man nepatīk drāma!”

Jā, viņiem patīk. Patiesībā sērijveida manipulatori to tik vien dara, tikai dažādākos veidos, lai to tik viegli nebūtu pamanīt. Vienkāršāk – manipulatori nerada fizisku drāmu – viņi nerausta plecus, smagi nenopūšas un nerunā skaļi. Viņiem labāk patīk manipulēt daudz mazāk pašsaprotamos veidos.

Un šeit atkal darbojas tas, ka upurim manipulators liek domāt, ka viņš kaut ko pārspīlē, par daudz domā, par daudz kaut ko saka, lai gan patiesībā tā nemaz nav.

“Tu par daudz domā!”

Varbūt tu domā par daudz, bet varbūt arī nē. Bet, pat ja tu domā – tā ir pozitīva attīstība. Tas ir pozitīvi, jo tu esi racionāls – neizmanto psiholoģiskus trikus, kā to dara manipulatori.

Bet problēma ir tajā, ka manipulatoram nav racionālas attieksmes, tādēļ viņu pievērst “pareizākai” domāšanai un attieksmes modelim būs ļoti grūti.

Avots: powerofpositivity.com

Leave a Comment