Dārziņš uz palodzes

Ar izdomu un humoru

Izskatās, ka jaunās tehnoloģijas un dizains iespiežas gandrīz jebkurā jomā – arī tik vienkāršā un ierastā kā minidārziņš uz palodzes. Jaunākā modes tendence tagad ir izvēlēties neierastas formas podus, dobes un audzēšanas veidu. Topā ir gatavās dobes, ko ražotāji speciāli sagatavojuši noteiktu augu audzēšanai. Piemēram, kompānija “Seishin” piedāvā gatavas dobītes zābaciņu formā, kuros sagatavotā augsnē var audzēt garš­augus un dekoratīvas vasaras puķes, vai arī grunts sagatavi mugursomā, kas novietota uz kāda mīlīga rotaļu zvēriņa muguras un piemērota zemeņu audzēšanai utt. Ļoti populāri ir arī dažnedažādi plaukti, dekoratīvi statīvi un režģi, kuros augus var audzēt ar kājām uz augšu, piemēram, “Boskke” (dizainers Patriks Moriss). Interesants izgudrojums audzētājiem pētniekiem ir “The Cottage Industry” izstrādājums “Big bloom”, kurā caurspīdīga vāze savienota ar palielināmo stiklu, lai vāzē augošo ziedu būtu iespējams aplūkot līdz vismazākajam sīkumam.

Ekoloģiskās, gatavās un gudrās dobes

Arvien biežāk ražotāji izmanto dabiskus materiālus. Piemēram, franču kompānijas “Bacsac” kašpo izgatavoti no dabīgas džutas, kas elpo un ko iespējams pilnībā pārstrādāt, neatstājot atkritumvielas. Pieejami arī speciāli podi, kuri filtrē un attīra gaisu, kas pieplūst augam.

Gatavajās dobēs nav tikai konkrētam augu veidam piemērota augsne, bet arī speciāli konteineri ar mēslojumu un dozētu laistīšanas sistēmu. Dažas no tām aprīkotas arī ar īpašiem mitruma indikatoriem, kas signalizē tad, kad augus nepieciešams laistīt, piemēram, “Qualy” konteinerā “Vāverīte” par sausumu signalizē rotaļu vāverīte – kad mitruma pietiek, vāverīte ir redzama, kad nepieciešams laistīt, vāverīte noslēpjas alā. Dažas dobes pat papildinātas ar īpašu kompresoru un sakņu stiprināšanas sistēmu, kurā ūdens tiek bagātināts ar gaisa burbulīšiem, kas labvēlīgi ietekmē augu saknes. Pavisam aizņemtiem vai aizmāršīgiem saimniekiem ražotāji piedāvā automātiskās dobes, kas pašas rūpējas par savlaicīgu augu laistīšanu un mēslošanu.

Multifunkcionāls dizains

Ar gudrajām dobēm savdabīgi sacenšas dizaina priekšmeti, kas sevī apvieno gan dobes, gan vēl kādu citu funkciju. Piemēram, puķudobe – apgaismes ķermenis (“Torremato – Eden”) vai puķupods – augļu vāze (“Cocoon”, dizainers Salomonsens). Nereti apvienotas arī tādas funkcijas kā galda piederumu kaste – puķu dobe un pat puķupods – grils (“Black + Blum”). Lielākoties gan dizaina priekšmeti kalpo par savdabīgu ideju banku un iedvesmas avotu. Savu multifunkcionālo puķu kasti uz palodzes iespējams izveidot arī pašam, vajadzīga vien izdoma, čaklas rokas un amata prasmes.

 

Avots: 30-interesanti-fakti-2-7

Leave a Comment