Daudzām mājsaimniecēm problēmas sagādā ilgā bietīšu gatavošanās – piedāvāju 3 risinājumus kā ar to tik galā


Lai atvieglotu rūpes ēst gatavošanā, esam atklājuši trīs vienkāršus un veselīgus veidus, kā pagatavot sarkanās galda bietītes

Jaunais gads aiz kalniem, bet “Siļķe kažokā” ir neatņemama arī citu svētku galda sastāvdaļa daudzām ģimenēm. Katru gadu šie salāti nezaudē savu popularitāti un turpina priecēt ar garšu un spilgtām krāsām. Un šo salātu garša ir tieši atkarīga no biešu garšas. Lai jūs nepirktu tās veikalā, bet pagatavotu pats un nezaudētu to garšu, mēs jums palīdzēsim. Es detalizēti izpētīšu katru metodi, kā arī sniegšu dažus ēdiena gatavošanas padomus.

Bietes ir ne tikai košs un garšīgs sakņu dārzenis, bet arī īsta vitamīnu un minerālvielu krātuve. Ir trīs vienkārši veidi, kā saglabāt visas uzturvielas un biešu dabisko garšu, krāsu. Sīkāk apskatīšu katru metodi un sniegšu arī dažus ēdiena gatavošanas padomus.

Gatavojot, bietes zaudē daļu sava salduma un aromāta. Cepot bietes cepeškrāsnī, šo trūkumu nav. Biešu cepšana, šī ir pirmā, ir ne tikai garšīgāka, bet arī veselīgāka metode nekā vārīšana. Ceptām bietēm ir izteikta garša, dziļa rubīna krāsa un salda, blīva tekstūra, kas ir bagāta ar aromātu.

Cepam bietes

Viena no galvenajām cepto biešu priekšrocībām ir tā, ka gatavošanas procesā tās nezaudē sulu un vitamīnus. Vārītas bietes nereti izrādās ūdeņainas un “pārvārītas”, savukārt ceptās saglabā visas labvēlīgās īpašības, kas padara tās par ideālu izvēli veselīgam uzturam.

Lai gan biešu vārīšana ir biežāka, tā ne vienmēr ir vieglāka. Cepšana, īpaši lielākiem sakņu dārzeņiem, var būt ātrāka nekā vārīšana. Piemēram, ziemas beigās, kad bietes ilgstoši uzglabātas un kļuvušas stingrākas, cepšana izrādās efektīvāka metode.

Sastāvdaļas:

Bietes (daudzums pēc vēlēšanās)
Olīveļļa (pēc izvēles)
Sāls un pipari (pēc garšas)
Folija (vai dziļa cepšanas trauks)

Norādījumi

Sagatavojiet bietes: noskalojiet bietes zem tekoša ūdens, lai noņemtu netīrumus. Varat atstāt mizu, jo tā pasargās bietes no izžūšanas un saglabās sulu. Bietes var nomizot uzreiz, bet labāk to darīt pēc cepšanas. Aptiniet katru bieti folijā, lai saglabātu mitrumu un garšu.

Ja cepat vairākus gabalus un folijas nepietiek, varat tos ievietot vienā iepakojumā, bet atstājiet nedaudz vietas. Ietīto bieti liek uz cepešpannas un liek līdz 200°C sakarsētā cepeškrāsnī.

Cepiet bietes 40 līdz 90 minūtes atkarībā no dārzeņu lieluma. Mazie sakņu dārzeņi būs gatavi ātrāk (apmēram 40-60 minūtēs), savukārt lielāki var aizņemt pat 90 minūtes.

Gatavības pārbaude: Svaigas bietes var pārbaudīt gatavību, caurdurot tās ar nazi vai dakšiņu. Tam jābūt mīkstam iekšpusē. Pēc cepšanas izņemiet bietes no cepeškrāsns un ļaujiet tām nedaudz atdzist. Pēc tam uzmanīgi noņemiet mizu – tā viegli noņemsies. Pasniegšana: Ceptas bietes var izmantot salātos, kā piedevu vai ēst parastā veidā, pārslaka ar olīveļļu un pārkaisa ar sāli un pipariem pēc garšas.

Tvaicējam bietes

Biešu tvaicēšana ir otrais veselīgais un vienkāršais veids, kā saglabāt visus vitamīnus un uzturvielas. Biešu sagatavošana: Noskalojiet bietes zem tekoša ūdens, lai noņemtu netīrumus vai smiltis. Ja biete ir liela, to var sagriezt 2-4 gabalos, bet visbiežāk to novāra veselu.

Piepildiet tvaicētāja vai katla dibenu ar ūdeni. Pārliecinieties, ka ūdens līmenis nepieskaras bietēm (tās nedrīkst atrasties ūdenī). Novietojiet bietes uz tvaicētāja plaukta vai tvaika grozā. Aizveriet vāku un pagrieziet plīti uz vidējas uguns. Tvaicējiet bietes 30-60 minūtes atkarībā no biešu lieluma.

Parasti mazas bietes pagatavojas ātrāk (30–40 minūtes), bet lielākām var būt nepieciešamas 50–60 minūtes. Lai pārbaudītu gatavību, sadursta bietes ar nazi vai dakšiņu. Tam jābūt mīkstam iekšpusē. Ja nepieciešams, turpiniet gatavot vēl 5-10 minūtes un pārbaudiet vēlreiz.
Dzesēšana un tīrīšana: Pēc vārīšanas izņemiet bietes no tvaicētāja un ļaujiet tām nedaudz atdzist. Pēc tam uzmanīgi noņemiet mizu – tā viegli noņemsies.


Padoms: Lai bietes saglabātu spilgtas krāsas, ūdenim var pievienot nedaudz citrona sulas vai etiķa. Svaigi pagatavotas bietes ledusskapī var uzglabāt vairākas dienas.

Biešu vārīšana mikroviļņu krāsnī

Šī ir trešā metode – ātra un ērta, īpaši, ja laika ir maz. Biešu sagatavošana: Noskalojiet bietes zem tekoša ūdens, lai noņemtu netīrumus. Nenotīriet mizu, jo tas palīdzēs saglabāt mitrumu un garšu. Sagriešana (pēc izvēles): ja bietes ir lielas, varat tās sagriezt mazos gabaliņos vai daiviņās. Tas paātrinās gatavošanas procesu.

Ievietojiet bietes mikroviļņu krāsnī drošā traukā. Pārklājiet ar mikroviļņu krāsnī drošu vāku vai izmantojiet mikroviļņu krāsnī pieguļošu plēvi, atstājot nelielu atstarpi, lai tvaiks varētu izplūst. Pievienojiet traukā nedaudz ūdens (apmēram 2-3 ēdamkarotes), lai izveidotu tvaiku.
Norādes: Uzstādiet mikroviļņu krāsni uz augstu temperatūru un vāriet bietes apmēram 8-10 minūtes atkarībā no gabaliņu lieluma un mikroviļņu krāsns jaudas. Ja bietes ir veselas, vāra apmēram 10-15 minūtes.

Gatavības pārbaude: Kad laiks ir pagājis, uzmanīgi atveriet trauku un pārbaudiet, vai bietes ir gatavas, sadurot tās ar dakšiņu vai nazi. Tam jābūt mīkstam. Pēc vārīšanas ļaujiet bietēm nedaudz atdzist. Pēc tam uzmanīgi noņemiet mizu – tā viegli noņemsies.

Lasi vēl: 

Padoms: Ja jums ir daudz biešu un vēlaties tās pagatavot visas uzreiz, pārliecinieties, ka tās nepiepilda trauku līdz galam, atstājot vietu tvaikam. Garšas uzlabošanai var pievienot dažādas garšvielas vai citrona sulu.

Tagad jums ir trīs vienkārši veidi, kā pagatavot bietes, un katrs no tiem izcels to dabisko garšu un saglabās veselīgus ieradumus. Izmantojiet šīs metodes virtuvē un ēdiet ne tikai garšīgu, bet arī veselīgu pārtiku! Labu apetīti!

Leave a Comment