Daudzi uzskata, ka tumšie rīsi ir veselīgāki par baltajiem… Viņi vienkārši vēl nezina patiesību!

Kuri rīsi tad ir veselīgāki?

Lielākā daļa cilvēku nevēlas uzturā lietot baltos rīsus, jo tie palielinot cukura līmeni asinīs. Zinātnieki ir veikuši virkni pētījumu, kuros tika iesaistīti 14 cilvēki. Vairāku mēnešu garumā pētījumu dalībnieki uzturā lietoja 11 dažādu veidu rīsus, tajā skaitā arī baltos un brūnos basmati rīsus.

Pēc gardajām rīsu pusdienām, eksperimenta dalībniekiem tika mērīts glikozes līmenis asinīs. Pētījums liecina, ka brūnie basmati rīsi ir pieskaitāmi pie produktiem ar vidēju glikēmisko indeksu, bet baltie rīsi – pie produktiem ar zemu glikēmisko indeksu.

Brūnajos basmati rīsos arīdzan tika atrasts liels daudzums fitīnskābes, kas nomāc fermentu darbību. Baltie rīsi satur ļoti minimālu šīs skābes daudzumu. Secinājums ir tāds, ka baltie rīsi ir daudz bagātāki ar barības vielām, nekā brūnie rīsi.

Padalies ar šo noderīgo rakstu ar saviem draugiem, lai arī viņi uzzina, kas ir labāks viņu veselībai!

Leave a Comment