Divi ēdieni, kas bija raksturīgi 70 un 80 tajos gados, bet tie tagad vairs nav tik gardi

Manā bērnībā gatavoja makaronus “po flotski” un maltās gaļas vietā izmantoja smalki sagrieztu un apceptu vārīto desu. Un, ziniet, tas bija ļoti garšīgi! Mūsdienās es pat nemēģinu pagatavot ko līdzīgu, jo sanāk ļoti pretīgi.

Tas ir dīvaini, varētu pat teikt, ka gadsimta noslēpums.

Otrā gadsimta mīkla ir ķīselis. Šis ir pats bērnišķīgākais bērnības ēdiens (lai gan pieaugušie uzskatīja, ka tas ir dzēriens).

Šokolādes krēms ar ķīseli (vai arī olu krēms, vai augļu un ogu muss  ar ķīseli) bija neizsakāmi garšīgs ēdiens! . Ķīseļi bija visdažādākie – ābolu, ķiršu, bija sava veida asorti – augļu un ogu ķīselis.

Un viņi visi bija garšīgi! Vienu vasaru es nolēmu atsaukt atmiņā vecos laikus, vēlējos izbaudīt aukstu ķīseli. Es nopirku un to uzvarīju. Emaljētā katliņā, kurā biju vārījusi ķīseli, man vajadzēja vārīt ūdeni ar etiķi, lai atbrīvotos no krāsvielām, kas bija ieēdušās emaljā.

Lasi arī: Kamēr es 5 gadus dzīvoju un strādāju Eiropā – manam vīram parādījās jauna ģimene

Protams, es saprotu, ka krāsviela ķīselī ir svarīga lieta, gandrīz tikpat svarīga kā aromatizētājs, un krāsvielai jābūt augstas kvalitātes, lai tā būtu! Bet, atvainojiet, kāpēc manā bērnībā ķīselis varēja būt garšīgs un vienlaikus nekrāsot traukus, muti, rokas, kuņģi un visu apkārtni, kas atrodas blakus ķīselim? Kāpēc tad bija iespējams iegādāties ķīseļa sagatavi un ātri to pagatavot, bet tagad, lai iegūtu kaut ko vairāk vai mazāk ēdamu, mums ķīselis ir jāpagatavo no nulles, patērējot daudz laiku?

Kad kāds saka, ka PSRS laikos ēdieni bija labāki, tad citi sāk protestēt. Jā, protams, tagad ir  citas lietas, kas garšīgākas! Bet…

Bet patiešām, šodien es atcerējos tikai divus produktus no savas bērnības – desu un ķīseli. Tagad viņiem nav analogu parastajos veikalos un par pieņemamām cenām.

Avots: runabildes.lv

COMMENTS

Leave a Comment