Divpadsmit laikmetīgās dejas pirmizrādes vienā nedēļā

No 14. maija līdz 20. maijam Latvijas Kultūras akadēmija aicina apmeklēt bakalaura studiju programmas “Laikmetīgās dejas māksla” absolventu diplomdarbu izrāžu skati, kuras laikā būs iespējams vērot 12 jaunos, talantīgos horeogrāfus un dejotājus.
Jaunie dejas un horeogrāfijas mākslinieki ir daudzsološi, entuziasma un radošu ideju pilni. Tie mācās un uzdrīkstas daļu sevis atklāt plašākai sabiedrībai. Horeogrāfi nebaidās runāt par dziļi personiskām tēmām, kā arī pievēršas Latvijas sabiedrībā akūtiem jautājumiem un urda laikmetīgās dejas estētiku. Piemēram, Horeogrāfe – Alises Madara Bokaldere diplomdarba izrādē “Manu acu tulkojums? runā par depresiju un tās skartiem mums līdzās esošiem cilvēkiem. Savukārt Alīna Mihailova izrādē “Viens!?” skar ģimenes moduļa izjaukšanu. Savā darbā caur kustību pēta ģimenes savstarpējo attiecību un distances korelāciju. Līdzīgi arī Līgas Ūbeles izrādē ” Ļščāåņ – Atā? (Sveiki – Atā) ir politiski sociāla rakstura, kur tiek skatītas latviešu un etnisko minoritāšu līdzās būšana. Kustība sniedzas pāri etniskumam, tā var runāt visās mēlēs, tādējādi tā var būt viena no visefektīvākajiem veidiem dažādo stereotipisko un etnisko barjeru kliedēšanai. Horeogrāfe – Jana Jacuka izrādē “Faux pas” (Piezīme nevietā) laikmetīgo deju savij ar cirka elementiem un Sabīne Neilande, iedvesmojoties no Džordža Orvela romāna, piedāvā dejas izrādi “Dzīvnieku ferma’’. Savukārt Lauras Kušķes diplomdarba izrāde – “Garaisdancis” ir mēģinājums pārnest danču principus laikmetīgajā dejā. Un Nauris Miķelis Goba izrādē ‘’Absolūti. Saniedzams’’ laikmetīgo deju vieno ar repa mūziku un hip-hop. Par latvieša rātnumu un pēc dabas vieglo pakļaušanos savā izrādē ‘’Y’’ runā Laura Gorodko un skata cilvēku globalizācijas tīklos. Horeogrāfe Danas Zvonarjeva izrādē – “Prokrusta gulta’’ pievērš uzmanību sabiedrības uzliktajām normām, par to, kas no indivīda tiek sagaidīts un cilvēkiem, kuri izvairās no izvēlēm, labi zinot, ka izvēles neizdarīšana arī ir izvēle. Savukārt par mūsu pašu vēlmēm, cik pamatotas vai nepamatotas tās mēdz būt, izrādē “Sansara” apspēlē horeogrāfe Arina Buboviča. Horeogrāfes Ksenijas Simanovas izrādē ‘’ Ãīëīë¸ä’’ (Atkala) uzmanību saista vīrieša un sievietes lomu attiecības laikmetā, kad spēcīgi var būt, ne tikai vīrieši, bet arī sievietes. Tāpat maigas drīkst būt ne tikai sievietes, bet arī vīrieši.
Diplomdarba izrādēs piedalās ne tikai paši absolventi, bet arī profesionāli un pieredzējuši dejotāji – Olga ŽItluhina, Rūdolfs Gediņš, Modris Opelts, Gints Dancītis. Būs iespēja dzirdēt tādus atpazīstamus mūziķus kā Aurēlija Rancāne, Asnate Rancāne, Ilona Dzērve no apvienības “Tautumeitas”, Eduards Gorbunovs – “Edavārdi”, Zelma Jēgere – “VIŅA”, Edgars Spudiņš – “Idus Abra” u.c.
Katras diplomdarba dejas izrādes garums ir līdz pusstundai, un tās norisināsies astoņās dažādās norises vietās Rīgā – Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra mājā Zirgu pasts (Dzirnavu 46), Ģertrūdes ielas teātrī (Ģertrūdes ielā 101a), LKA Nacionālajā filmu skolā (Elijas ielā 17), AB dambī, koncertzālē “Tu jau zini kur” (Tallinas ielā 10), Vidzemes tirgus gaļas paviljonā (Brīvības ielā 90), Spīķeru radošajā kvartālā un RISEBA Arhitektūras un mediju centrā H20 6 (Durbes iela 6). Vairāk par katras izrādi, tās norises vietu un laiku, informācija pieejama Latvijas Kultūras akadēmijas mājaslapā un šajā saitē -https://www.facebook.com/pg/LKAdejasmaksla/events/?ref=page_internal
Šogad Latvijas Kultūras akadēmiju absolvēs trīspadsmit laikmetīgās dejas horeogrāfi un dejotāji – Alīna Mihailova, Arina Buboviča, Anuš Cvetkova, Alise Madara Bokaldere, Jana Jacuka, Dana Zvonarjova, Nauris Miķelis Goba, Laura Kušķe, Laura Gorodko, Ieva Beatrise Vilkauša, Ksenija Simanova, Līga Ūbele, Sabīne Neilande. Laikmetīgās dejas mākslas studenti šo trīs mācību gadu laikā ir daudz paveikuši, veidojuši izrādes gan pieaugušajiem, gan bērniem, iesaistījušies daudzos projektos un festivālos, piemēram, pārstāvējuši Latviju starptautiskā skatuves augstskolu festivālā “SHARE festival” Skopjē, Maķedonijā un Bratislavā, Slovākijā. Seši no studentiem, katrs mēnesi ir pavadījis intensīvā treniņu rezidencē Francijas profesionālās izglītības laikmetīgās dejas programmas organizācijā “Coline” un devies viesturnejā ar dejas izrādēm gan Francijā, gan tepat Latvijā. Topošie dejas absolventi ir guvuši jaunu pieredzei un vēsmas, piedaloties vasaras dejas nometnē Kīņā – “China Summer Dance Camp”. Atsevišķi studenti ir piedalījušies starptautiskā projektā “HALL 06” un festivālā ‘’Keine Disziplin’’ Cīrihē, Šveicē. Horeogrāfi ir piedalījušies divu nedēļu radošā plenērā Spānijā un Melnkalnē un bijuši pirmie dejotāji no Latvijas, kuri uzstājušies dejas festivālā Kosovā – “ODA” teātrī Prištinā.
Lai izkoptu savu topošo dejotāju un horeogrāfu rokrakstu, kā arī lai gūtu plašu priekšstatu un pieredzi par laikmetīgo deju, Latvijas Kultūras akadēmija ir spējusi, nodrošināt nozīmīgus viespasniedzējus – tādus starptautiski atzītus un atpazīstamus horeogrāfus kā Tomislavu Englišu no vadošās deju kompānijas Beļģijā – Ultima vez, Gregoru Lušteku un Branko Potočanu no Slovēnijas, Evu Klimačkovu no Francijas, Tobiasu Drēgeru no Austrijas, Benno Vorhams no Nīderlandes, u.c.
Šā gada rudenī Latvijas Kultūras akadēmija uzņems jau sesto paaudzi – jaunu laikmetīgās dejas horeogrāfu un dejotāju kursu.
Latvijas Kultūras akadēmija bakalaura studiju programmas “Laikmetīgās dejas māksla” absolventu diplomdarbu izrāžu tapšanu atbalsta Rīgas dome un Valsts kultūrkapitāla fonds.
Biļetes uz izrādēm pieejamas visās “Biļešu paradīzes” kasēs, kā arī www.bilesuparadize.lv.

Leave a Comment