Dižākais Kurzemē – skats no kalna “Lemberga hūte”

Tūrisma gada noslēguma pasākumā “Lielais Jēkabs 2018”, kuru tradicionāli ik gadu organizē Kurzemes Turisma asociācija un, kas šogad notika Kuldīgā, tika pasniegtas tūrisma nozares balvas labākajiem naktsmītņu un ēdināšanas uzņēmumiem Kurzemē, kā arī aktīvās atpūtas, labsajūtas, gastronomijas un dabas tūrismā.

Meklējot skaistāko un daudzveidīgāko ainavu, viena no šī gada nominācijām bija “Dižais skats Kurzemē 2018”. Vērtēšanas komisijas locekļi bija apsekojuši 12 diženus Kurzemes skatu objektus. Katra no vietām ir tiešām skaista un ainava, kas paveras, brīnišķīga, taču par dižāko starp visām vērtēšanas komisijas locekļi nosauca un balvu saņēma Skats no kalna “Lemberga hūte” Ventspilī.

Vērtēšanas komisija ir novērtējusi to, ka te acu skatienam paveras gan dažādās dabas ainavas – jūra un meži, gan urbānā vide – pilsēta. Kalna “Lemberga hūte” skats izkonkurēja tādus objektus kā Kolkas rags, Sabiles vīna kalns, Ēdoles pils tornis un Kuldīgas Sv. Katrīnas baznīcas torņa skats.

Pieteikumā šai balvai par kalnu “Lemberga hūte” pastāstīs, ka “savulaik tur atradās PSRS karabāze. Teritoriju vajadzēja attīrīt un sakārtot. Ventspilnieki izdomāja, ka būvgruži un nederīgie ielas grunts materiāli ir jāsaliek kaudzē un jāizveido kalns, lai ir ziemā, kur slēpot. Tas bija 2005. gadā. Tagad kalns ar nosaukumu, kas dots par godu pilsētas ilggadējam vadītājam un viņa iecienītajai galvassegai, “Lemberga hūte” kļuvis par vietējo iedzīvotāju un pilsētas viesu pulcēšanās vietu. Skats no kalna slēpotājiem (un tiem, kas uz izgaismoto kalnu dodas romantiskā vēlā pastaigā) paveras vienreizējs – no virsotnes var redzēt peldam pa jūru kuģus. No kalna virsotnes paveras skats uz Baltijas jūru, Ventspils ostu, Ventas līkločiem un pilsētas dzīvojamajiem rajoniem, Ventspils lidostu, piepilsētas mežiem un pļavām. Vienā piekalnes pusē, cik vien tālu sniedzas skatiens, šalko priežu meži.”

Balva “Lielais Jēkabs” ir Kurzemes tūrisma asociācijas iedibināta tūrisma kvalitātes balva, kas kopš 2004.gada ik gadu tiek pasniegta labākajiem Kurzemes tūrisma uzņēmējiem un piedāvājumiem. Balvas pasniegšana notiek katru gadu novembrī. Ventspils Piedzīvojumu parks Kurzemes Tūrisma asociācijas kvalitātes balvas ir saņēmis arī iepriekš – “Dižais Kurzemes aktīvās atpūtas piedāvājums 2016” un “Labākais atpūtas piedāvājums ģimenei 2007”.

2018. gadā apbalvojumam “Lielais Jēkabs” bija sekojošas nominācijas: Pārgājienu taka Kurzemē 2018, Dizaina naktsmītne Kurzemē 2018, Ēdināšanas uzņēmums ar stāstu Kurzemē 2018, Piedāvājums labsajūtai un Vese***ai Kurzemē 2018, Dižais skats Kurzemē, Degustācija Kurzemē 2018 un Ieguldījums Kurzemes tūrisma atīstībā 2018.

Ir gandarījums, ka šī gada pasākumā balvu par ieguldījumu Kurzemes tūrisma atīstībā 2018 saņēma ilggadējā Ventspils gide un tūrisma uzņēmēja Iveta Rīvāne. Apsveicam!

Informācija par visiem balvu pretendentiem atrodama : http://www.kurzeme.lv/lv/lielais-jekabs/2018/943-apbalvojuma-lielais-jekabs-pretendenti-publiskoti/

Leave a Comment