Neļaujiet pusaudžiem jaukt enerģijas dzērienu ar alkoholu – ietekme uz veselību ir graujoša!

Pētījuma satraucošie rezultāti publicēti šonedēļ un tie vēsta, ka alkohola patērēšana kombinācijā ar enerģijas dzērieniem maina smadzeņu ķīmisko sastāvu līdzīgā veidā, kā to dara kokaīns.

Zinātnieki atklāja, ka smago alkohola un enerģijas dzēriena kokteiļu ietekme uz smadzenēm novērojama arī sasniedzot brieduma gadus, turklāt tas noved pie emocionālām problēmām un atkarības.

Žurkas, kurām tika doti enerģijas dzērieni ar paaugstinātu kofeīna saturu, pēc brieduma sasniegšanas nepatērēja vairāk alkohola vai citas kaitīgas vielas. Turpretī žurkas, kurām tika dota alkohola un kofeīna kombinācija, pēc brieduma sasniegšanas ieguva fiziskus un neiroloģiskus traucējumus – līdzīgi kā žurkas, kurām jaunībā iebarots kokaīns.

Tāpat zinātnieki novēroja olbaltumvielas DeltaFosB paaugstināšanos – tā nosaka, ka notikušas ievērojamas un ilgstošas neiroķīmiskas pārmaiņas smadzenēs, parasti šīs vielas paaugstināšanās novērojama no kokaīna un morfīna atkarīgajiem.

Vanrijns apgalvo, ka rezultāti ir tik izteikti tādēļ, ka enerģijas dzērieni satur lielu daudzumu kofeīna, dažos ir par 10 reizēm lielāks kofeīna daudzums nekā koka kolā vai citos saldinātajos dzērienos.

Lasi vēl: Es atbrīvojos no aknes nedēļas laikā!

“Šie dzērieni krasi atšķiras no ruma, kas sajaukts ar koka kolu,” zinātnieks skaidro.

“Mēs uztraucāmies, ka alkohols kombinācijā ar paaugstinātu daudzumu kofeīna varētu paaugstināt smadzenēs esošā dopamīna daudzumu tāpat, kā tas notiek, lietojot kokaīnu. Pētījuma rezultāti liecina, ka mūsu bažas apstiprinājās.”

Jauniešiem, kuri regulāri lieto alkoholu kombinācijā ar enerģijas dzērieniem, attīstās tolerance pret to, tāpat kā regulāri lietojot kokaīnu. Tas nozīmē, ka pastāvīgi tiek palielināts lietotās substances apjoms, lai sasniegtu to pašu “kaifu”, kas izjusts agrāk.

“Protams, ka mūsu izpētītais modelis ir ekstrēms gadījums, tomēr kofeīna un alkohola sajaukums parāda unikālus efektus, kuri liek bažīties,” spriež Ričards Vanrijns.

Avots: seeker.com

Leave a Comment