Esi gudrāks par vēzi – uzzini visu par to, kā izvairīties no Sli**bas

Mūsdienās arvien biežāk redzam un uzzinām par cilvēkiem, kurus skārusi biedējošā diagnoze – vēzis. Tā vien šķiet, ka ar to slimo arvien jaunāki un veselāki cilvēki, un izbēgt no saslimšanas ir aizvien grūtāk. Tomēr tā gluži nav – lai arī Vese***as kārtis katram iedalītas dažādas, ir daudz vienkāršu uzlabojumu dzīvesveidā, kas ļaus maksimāli izvairīties no onkoloģiskām slimībām. Tāpēc 13. oktobrī nāc uz tirdzniecības centru “Spice”, kur notiks onkoloģiskās profilakses diena “Esi gudrāks par vēzi”!

Laikā no plkst. 11.00 līdz 15.00 pie t/c “Spice” informācijas centra notiks dažādu speciālistu lekcijas. Viens no vadošajiem onkologiem, Guntis Ancāns, dalīsies ar zināšanām par onkoloģisko slimību diagnostikas iespējām Latvijā – šo ir svarīgi zināt ikvienam, lai nepieciešamības gadījumā palīdzētu Vese***as aprūpes labirintos neapmaldīties arī kādam tuviniekam. Onkoloģe ķīmijterapeite Ļubova Blumberga stāstīs par dzīvesveida faktoru saistību ar onkoloģiskām slimībām, savukārt uztura speciāliste Inese Liepiņa dalīsies ar noderīgiem ieteikumiem – pēdējos gados zinātniskie pētījumi arvien vairāk uzsver veselīga uztura un ķermeņa masas nozīmi onkoloģisko slimību profilaksē, tāpēc praktiski padomi ir īpaši vērtīgi. Visbeidzot, geštaltterapeite Elīna Zelčāne stāstīs, kā veiksmīgi pārvarēt un tikt galā ar ikdienas stresu – vienu no kaitīgākajiem ne vien onkoloģisko, bet jebkuru slimību izraisītājiem.

“Onkoloģiskas saslimšanas var skart ikvienu, tāpēc visiem vajadzētu būt informētiem par to, kā maksimāli novērst onkoloģisko slimību attīstību. No visiem vēža veidiem izvairīties varbūt arī nevar, tomēr, piemēram, zarnu vēža risku var mazināt līdz pat 30%, ievērojot pareizu dzīvesveidu. Tas ir daudz, ja ņemam vērā, ka zarnu vēzis ir trešais izplatītākais no visiem.” – tā Ļubova Blumberga.

Tā kā oktobris ir arī krūšu Vese***as mēnesis, tad paralēli lekcijām sadarbībā ar Vese***as grupu MFD būs pieejama arī mobilā krūšu diagnostika. Uz vietas varēs veikt mamogrāfijas un ultrasonogrāfijas pārbaudes. Jāatceras, ka mamogrāfijas veikšanai nepieciešams paņemt līdzi Nacionālā dienesta uzaicinājuma vēstuli vai ģimenes ārsta, vai cita speciālista nosūtījumu! Ikviena apmeklētāja tiks aicināta arī speciālista vadībā apgūt pareizu krūšu pašpārbaudi un saprast, kādām krūts izmaiņām jāpievērš pastiprināta uzmanība – dāmas konsultēs onkoloģiskās aprūpes māsa Solvita Rubene. Dzirdēsim arī krūts vēža pacientes stāstu par to, ko nozīmē cīņa ar vēzi un kā pēc diagnozes uzsākt dzīvi no jauna.

Lai atbalstītu un iepriecinātu pasākuma apmeklētājus, īpaša oga programmā būs Antas Eņģeles muzikālais priekšnesums gan ar pašsacerētām, gan citu autoru dziesmām. Māksliniece ne reizi vien ir atbalstījusi dažādus sociālus pasākumus un vēža atbalsta nometnes, tāpēc arī šajā pasākumā gaidāmi patīkami muzikāli pārsteigumi.

Uz visām speciālistu lekcijām notiek iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni +371 28305097, norādot vārdu, uzvārdu un interesējošo lekciju.

Esi gudrāks par vēzi! Tiekamies 13. oktobrī!

Pasākums tiek īstenots Eiropas Savienības Sociālā fonda projekta Nr.9.2.4.2./16/I/021 “Mēs par veselīgu Rīgu – daudzveidīgi un pieejami Vese***as veicināšanas un slimību profilakses pasākumi!” ietvaros.

Leave a Comment