FOTO: Anime un manga tēli atdzīvojas krāšņā “UniCon” saietā Rīgā

Notika populārās japāņu kultūras prezentācijas, meistarklases, galda un lomu spēles, e – sporta turnīri u. c. Varēja noskatīties animācijas filmas, iepirkties tematiskajās bodītēs un nofotografēties ar slaveniem koslpleijeriem (cosplayers).

Svarīgi būt ievērotam

Lielai daļai jauniešu, tāpat kā pieaugušo, ir svarīgi sabiedrībā iegūt atzinību, jo daudzējādā ziņā tā palīdz būt ievērotam. Turklāt tas, kurš bauda autoritāti, gūst labvēlīgāku sabiedrības attieksmi, savukārt tā nodrošina veiksmīgākas karjeras iespējas turpmākajā dzīvē.

Varbūt daudzi tam pakļaujas intuitīvi. Kāds sakars tēlu atdarināšanai ar autoritāti? Pavisam vienkāršs, visbiežāk jaunieši vēl nav guvuši tik lielu dzīves pieredzi, zināšanas, lai spētu oriģināli izpausties, lai panāktu vēlamo rezultātu, tāpēc viņi cenšas atdarināt populāru filmu varoņus, viņu uzvedību, dzīves stilu, ģērbjas līdzīgi tiem … Savu neparasto vaļasprieku apzinās arī kospleji. Vai viņi vēlas būt tikai ievēroti vai viņu rīcībai ir arī citi apsvērumi?

Kāpēc jauniešus piesaista anime?
Lai gan tradicionāli par anime dēvē Japānas animācijas filmas, tomēr reizēm šāds apzīmējums piešķirts arī citām austrumu zemju (piemēram, Ķīnas, Korejas) animācijas filmām. Vēsturiski anime ir radies no japāņu mangas (komiksiem), kā izcelsme rodama Japānā pirms vairāk nekā 1000 gadiem – japāņu agrīnajos zīmējumos uz ruļļiem.

Mangas popularitāte mūsdienās strauji pieaug, un ar to aizraujas gan pusaudži, gan arī pieaugušie. Arī Rīgā Ārzemju mākslas muzejā darbojas mangas zīmētāju pulciņš, ko vada profesionāla māksliniece. Tiek izvērsti skaidrots, kā zīmēt populārākos mangas tēlus – meitenes un zēnus, samurajus un monstrus, nindzjas un vampīrus, mūmijas un vilkačus, kibermeitenes un princeses, kā arī daudz ko citu.

Soli pa solim jaunieši gūst pieredzi, kas nepieciešama, lai uzzīmētu izraudzīto tēlu, izvēlētos tam veiksmīgāko pozu, izstrādātu apģērbu, sīkdetaļas un izkrāsotu zīmējumu, izmantojot piemērotāko tehniku.

Anime ir sava veida pasaule, atsevišķa kultūras dimensija. Līdzīgi kā parastajā kinematogrāfijā, anime pārstāvēti ļoti dažādi žanri, sākot no vieglām bērnu filmām un nevainīgām komēdijām un beidzot ar smagiem psiholoģiskiem grāvējiem, As**s stindzinošiem grāvējiem un dažādu orientāciju pornogrāfiskām filmām. Tām ir dažādi formāti – ir atsevišķas pilnmetrāžas filmas, ir tā sauktās OAV (original anime video), kas parasti sastāv no 4 līdz 8 sērijām.

Protams, ir arī visdažādākā garuma seriāli. Viens no anime faniem rīdzinieks Edgars, viņš arī zīmē mangas, bija ar mieru pastāstīt par anime būtību: – Kopš agras bērnības man ir patikušas animācijas filmas, īpaši – anime, jo tajās ir brīvības burvība, nav nekādu ierobežojumu atšķirībā no vairākums citu zemju animācijas filmām.

Nepastāv dogma, ka, redz, ja tas ir animēts, tad obligāti domāts bērniem, līdz ar to automātiski tiek pielāgoti dažādi ierobežojumi, kas bērniem būtu tas “piemērotākais”.

Anime ir brīva no šādiem stereotipiem, tajās var ieraudzīt visu ko. Ļoti patīk tieši animācija. Tās plūdums, skaistums un dinamika, kā arī pats zīmēšanas stils. Uzzīmēt var visu to pašu, ko uzņemt ar kameru un vēl vairāk. Un ņemot vērā japāņu pedantisko pieeju darbam, tad anime vairumā gadījumu ir uzzīmēts tiešām ļoti detalizēti, varētu pat teikt, perfekti.

Protams, vienmēr ir izņēmumi. Tomēr par labākajiem var teikt, ka tās ir kā dzīvas gleznas, – gribas vai katru kadru apturēt, fotografēt, drukāt un likt pie sienas. Bieži anime skaistums ir tās kompozīcijā, kas veidota no zīmēšanas stila, krāsu gammas, detalizētās un dinamiskās animācijas, muzikālā pavadījuma un sižeta kulminācijas. Principā to jau nevar tā īsti izstāstīt, kas ir anime. Tas vienkārši pašam ir jāredz. Brīdi, kad aizraujas elpa, vērojot kādu perfekti nostrādātu cīņas ainu vai ar iegrimstot kādā skaistā, detalizētā, atmosfēriskā sižetā ar gleznām cienīgiem attēliem, kļūst tā pa īstam skaidrs, kas ir anime un kāpēc tas ir kaut kas unikāls.

Avots: 

la.lv

Leave a Comment