Garākā ceļojumā pietūkst kājas? Uzzini, kā to novērst!

kajas

Profilakse pirms ceļa

* Ja sirgstat ar vēnu varikozi, divas nedēļas pirms brauciena sāciet lietot zāles, kas nostiprina As**svadu sieniņas. Tas var būt venorutons, eskuzāns vai kāds cits ārsta ieteikts līdzeklis.

* Iegādājieties ārstnieciskās zeķes (var arī pusgarās), kuru kompresijas spēks ir ne mazāks par 19,5 mm dzīvsudraba stabiņa. Ceļojuma laikā zeķes uzturēs vēnu tonusu un pastiprinās As**sriti kājās.

* Pārlūkojiet savu garderobi. Apģērbam ceļā jābūt brīvam, gaisu caurlaidīgam. Ciešs apģērbs, piemēram, apspīlēti džinsi, apgrūtina As**sriti un tādējādi paaugstina trombu veidošanās risku.

* Pirms ceļa iedzeriet vienreizēju aspirīna devu (250 mg). Īpaši svarīgi tas ir tiem, kam tromboze vai trombembolija jau bijusi agrāk.

Lasi arī: Kā sev palīdzēt, ja kājas kā bluķi un maisiņi zem acīm

Kā palīdzēt vēnām ceļā?

* Ceļā ik pa laikam vingriniet kājas: aktīvi kustiniet pēdas un potītes. Ja iespējams, pastaigājiet starp krēslu rindu uz pirkstgaliem un papēžiem.

* Nelieciet kāju pār kāju – šāda poza traucē As**sriti.

* Periodiski elpošanas ritmā izdariet aktīvas kustības ar vēderu: tas pastiprina venozo asiņu pieplūdumu sirdij.

* Pilnībā atsakieties no spirtotajiem dzērieniem un kafijas, jo tā organisms zaudē vairāk šķidruma un As**is kļūst biezākas.

Pietūkušas kājas

Par nogurušām un uztūkušām kājām lielākoties sūdzas cilvēki, kas visu dienu pavada kājās. Taču nereti kājas pietūkst arī sēdoša darba darītājiem.

Patiesībā kāju pietūkums var liecināt par dažādām kaitēm: problēmām ar As**sspiedienu, citām sirds-As**svadu kaitēm, traucējumiem nieru darbībā, nepareizu vielmaiņu, hormonālā fona novirzēm. Pietūkušas kājas var vēstīt arī par to, ka sakusi attīstīties vēnu varikoze. Visādā ziņā noskaidrot patiesos cēloņus var tikai speciālists, bet, kamēr diagnoze nav noteikta, var izmantot elastīgo saiti vai speciālo kompresijas trikotāžu.

Leave a Comment