INTERESANTI: Uzzini, ko par tevi atklāj tava mīļākā krāsa

1a

Ja tu ļoti cieši ieskatīsies savā datora monitorā, tu ieraudzīsi, ka ikkatrs pikselis ir veidots no trim “šūnām”. Ikkatra izgaismo savu krāsu: sarkano, zaļo un zilo. Šis dažreiz tiek saukts par RGB monitoru.
Mainot šo krāsu daudzumu un spožumu, cilvēka acs var tikt apmuļķota, lai redzētu visu krāsu spektru, ieskaitot balto un melno.

Cilvēka acij ir krāsu receptori, kurus sauc par konusiem. Arī tiem ir trīs kopas, kuras atbilst sarkanajai, zilajai un zaļajai gaismai, kura krīt uz tīkleni. Šīs trīs ir primārās krāsas un krāsu uztvere, kura rodas no to kombinācijām, tiek sauktas par sekundārajām krāsām.

Tāpēc, ka šīs primārās krāsas bieži ir sastopamas dabā, tām atbilst psiholoģiskās īpašības, kas var mainīt mūsu uzvedību un emocijas. Dažas no tām tiks izskaidrotas turpmāk šajā rakstā.

 

 

1a

Sarkans – agresija, veiksme, kaislība

Tāpēc, ka mūsu As**is ir sarkanas, šī krāsa mūsu uzmanību piesaista visvairāk. Tā var ziņot, ka mēs esam ievainoti, taču dod arī signālu, ja citas radības ir ievainotas vai nogalinātas, signalizējot par briesmām.

Sarkanās krāsas psiholoģiskās vērtības tiek saistītas ar bailēm, dusmām, briesmām, paaugstinātu uzmanību un palielinātu seksuālo enerģiju. Ja esam dusmīgi, mēs “redzam sarkanu”, ja esam finansiālās briesmās (parādos), mēs esam “sarkanajā zonā”, ja tiekam pieķerti, darot kaut ko slikti, mēs esam “pieķerti sarkanām rokām” (red-handed), prostitūtas parasti apdzīvo “sarkanās gaismas kvartālu”.

Taču sarkanā krāsa var arī apzīmēt statusu, un to parasti izvēlas karaļi, bīskapi, kardināli un cilvēki augstā statusā bieži vien tiek sagaidīti uz “sarkanā paklāja”.

Sarkanā krāsa tradicionāli tiek piešķirta zemākajai čakrai, jeb enerģijas virpulim cilvēka ķermenī. Atrodoties mugurkaula pamatnē, kundalīnī enerģija tiek uzskatīta par čūsku, kas ceļas un sniedz enerģiju pārējām sešām čakrām.

Atrašanās sarkanā telpā var radīt ierobežojošu efektu, līdz ar to sarkanā izskatās tuvāka nekā citas krāsas. Tā arī paātrina sirdsdarbību un veicina adrenalīna veidošanos.

Modes dizaineri zina, ka primārā krāsa sarkanā ir spēka krāsa, kas pieprasa cieņu un izceļ valkātāja agresīvās rakstura iezīmes.

Fenšui mākslā sarkanais simbolizē dienvidus, labklājību, fēniksu, kurš augšāmceļas no pelniem. Sarkanā krāsa ir mūžīgs veiksmes simbols. Ķīniešu jaunajā gadā naudas dāvanas parasti tiek pasniegtas sarkanā aploksnē.

Nav brīnums, ka tik daudz augļi un dārzeņi izmanto sarkano krāsu, lai ziņotu cilvēkiem un dzīvniekiem, ka ir gatavi ēšanai. Šādā veidā tie izplata sēklas un vairojās.

 

1a

Sarkanās krāsas variācijas

Fuksijas krāsa – psiholoģiski fuksiju krāsai priekšroku dod šķīrējtiesneši, kuri nespēj izturēt citu cilvēku neizlēmību. Individuāļi, kuriem tuva ir šī krāsa, parasti labi spēj apslēpt savas jūtas un bieži vien izskatās kautrīgi, bet ir apbrīnojami pacietīgi.

Aveņkrāsa

Tumši sarkanā jeb aveņkrāsas – cilvēki, kuri priekšroku dod šai krāsai, ir ļoti noteikti un apņēmīgi. Viņiem ir spēcīgi mērķi, un viņi izvairās no nesaskaņām ar moto ”dzīvo un ļauj dzīvot”. Vienīgā situācija, kad viņi uzbruks citiem: kad viņu pašu personīgā brīvība vai mērķi ir apdraudēti.

Spilgti sarkans

Spilgti sarkans – šie cilvēki māk izbaudīt dzīvi un visu, ko tā sniedz. Šie individuāļi parasti dzīvo saskaņā ar paša izveidotiem noteikumiem un bieži vien neseko tradicionālām normām. Viņi izvairās no garlaicīgiem cilvēkiem un vienmēr cenšas pieredzēt maksimālu jautrību un prieku ikvienā notikumā.

Rozā

Rietumu civilizācija ir padarījusi rozā par sievišķīgu krāsu, uzsvaru liekot uz ievainojamību un bērnišķīgām emocijam. bet rozā arī simbolizē cilvēka dabas maigo pusi: veselību, pārpilnību un jaunību.
Džo Arpaio, “skarbākais šerifs Amerikā”, uzskata, ka rozā krāsai ir psiholoģiski nomierinošs efekts. Viņš visiem sava apgabala cietumniekiem liek valkāt rozā – ieskaitot nesen nosodīto bijušo smagsvara čempionu boksā, Maiku Taisonu, kurš pavadīja savu laiku labošanas iestādē par braukšanu dzērumā un saistību ar narkotikām. Lai arī daudzi cietumnieki sūdzas, ka rozā ir “mīksto krāsa”, kad to valkā vīrieši, šerifs apgalvo, ka šī krāsa palīdz cietumniekiem nomierināties un apdomāt iemeslus, kāpēc tika apcietināti.

 

1a

Zils – viedums, lojalitāte, cēlums

Zilā krāsa tiek asociēta ar viedumu, lojalitāti un cēlumu. Tāpēc, ka tā simbolizē debesis un okeānu, tai ir ekspansīvas īpašības, piemēram, zili nokrāsota telpa izskatās lielāka nekā tā ir patiesībā.

Zilajai krāsai ir nomierinošs efekts uz cilvēkiem; tā samazina gan As**sspiedienu, gan palēnina sirdsdarbību. Šī iemesla dēļ zilā krāsa bieži vien tiek izmantota ārstu kabinetos un uzgaidāmajās telpās.

Mūsu valodā runājot, zilajai ir gan laba, gan slikta nozīme. “Zilas As**is” apzīmē kādu, kurš nāk no īpašas, augstdzimušas ģimenes ar seniem radu rakstiem.

“Zilās lentas” tiek pasniegtas tam, kurš izcīna pirmo vietu sacensībās. Zilā krāsa arī tiek piedēvēta Jaunavai Marijai, apzīmējot viņas augstdzimtību kā debesu karalienei.

Tomēr, no negatīvās puses, just “zili skumjas” daudzu tautu interpretācijā nozīmē, ka esam noskumuši.
Modē zilā, it īpaši tumša zilā krāsa, tiek uzskatīta par ļoti formālu. Tā pieprasa cieņu, un tieši tāpēc šī krāsa tiek izmantota tik daudzās militārās un policistu formās visur pasaulē.

Cilvēkiem, kuri priekšroku dod zilajai krāsai, parasti nepatīk konfrontācijas, un bieži vien viņi spēlē diplomāta lomu, lai izvairītos no padziļināta konflikta.

Zilā arī ir rīkles čakras krāsa, kura centrējas ap vairogdziedzeri. Tiek uzskatīts, ka personības, kuras piesaista zilā krāsa, ir labi oratori.

 

1a

Zilās krāsas variācijas

Debess zilais

Debess zilā krāsa pauž pastāvību, uzticību un mīlestību. Līdz ar to cilvēkam, kurš vālkā šīs krāsas drēbes, ir vieglāk pārvarēt šķēršļus ar mieru un pacietību. Debess zilā arī veicina fantāziju un iztēli, un tā ir populārākā krāsa mazu zēnu istabām un apģērbiem.

Gaiši zils

Gaiši zilā krāsa piesaista cilvēkus, kuri ir apmierināti ar dzīvi, kamēr tai ir kāds konkrēts mērķis. Šiem cilvēkiem bieži vien ir attieksme “ceļojums ir labāks par pašu galamērķi”, un viņi šos meklējumus izbauda tik ļoti, ka, tiklīdz sasniedz meklēto, ātri vien atrod jaunu mērķi, pēc kura dzīties.

Bāli zilais

Bāli zilā krāsa izsaka maigumu un tiekšanos pēc augstākā labuma. Tā bieži vien būs ķirurgu un Slim**cas darbinieku krāsa, kuri strādā operāciju telpā un ap to. Tā ir Apvienoto Nāciju Miera uzturēšanas spēku karavīru krāsa.

Cilvēki, kuri priekšroku dod šai krāsai, paziņo visiem, ka viņiem ir svarīgs uzdevums, kurš jāsasniedz. Viņi ir pilnībā apņēmušies gūt panākumus.

Tumši zilais

Par spīti tam, ka to izmanto formālās drēbēs, tumši zilā parāda nespēju komunicēt. Krāsa liecina par apspiestām jūtām, un tās valkāšana bieži vien ziņo par nevajadzīgu raižu klātbūtni un uzticības trūkumu citiem.

 

1a

Zaļais – līdzsvars, relaksācija, drošība

Tāpēc, ka cilvēki ir attīstījušies vidē, kas pilna ar veģetāciju, zaļā ir īpaša krāsa, kura stimulē relaksējošu, drošu un līdzsvarotu sajūtu.

Daudzi interjera dekoratori iesaka zaļās krāsas tēmu pilsētas iemītniekiem, kuri vēlas radīt oāzi aizņemtā un stresainā apkārtējā vidē.

Mazākā mērogā, piepildot apkārtni ar dažādu dzīvu augu klāstu, var rada tādu pašu efektu, kā atrodoties dabā.

Zaļā tiek uzskatīta par lielisku harmonijas kultivētāju; tā spēj ievest līdzsvaru starp pozitīvām un negatīvām emocijām. Cilvēki, kuri priekšroku dod zaļajai krāsai, gandrīz vienmēr spēj saskatīt situācijas abas puses, viņiem piemīt stipra morālā nostāja par to, kas ir labi un kas ir slikti, kā arī mēdz būt ideālistiski.

Par piemēru var ņemt “Green Peace” kustību, kuras biedri bieži vien pakļauj briesmām savu dzīvību, lai aizsargātu savvaļas dabu, piemēram, vaļus un citas apdraudētas sugas.

Mēs izmantojam vārdu “zaļie”, lai apzīmētu pūles apturēt piesārņošanu un taupītu ierobežotos pasaules resursus.

Zaļu drēbju valkāšana uzlabo mūsu atmiņas spējas. Daži saka, ka tas ir evolūcijas rezultāts, jo, ceļojot cauri džungļiem vai mežiem, ir nepieciešama spēja atcerēties noteiktas vietas vai specifiskus ēdamus augus. Šīs spējas var tikt kultivētas, atdarinot veģetācijas zaļās krāsas.

Zaļo krāsu uzskata par pašu atslābinošāko un arī vissvarīgāko dziedināšanas procesā. Tiek runāts, ka būt zaļās krāsas ieskautam palīdz pret sliktu dūšu un vemšanu, bet tā arī var radīt klaustrofobiju cilvēkiem, kuriem ir noslieces uz šo problēmu.

No negatīvās puses, zaļo asociē ar pelējumu un pūšanu. Būt “zaļam no skaudības” nozīmē, ka skaudīgas emocijas var iznīcināt no iekšpuses to, kurš tās kultivē.

 

1a

Zaļās krāsas variācijas

Gaiši zaļais

Gaiši zaļā krāsa saistās jaunību, spēlēm un brieduma trūkumu. Cilvēki, kuri priekšroku dod gaiši zaļajai krāsai, bieži vien nepabeidz iesāktos projektus, un viņiem trūkst atbildības sajūtas. Bieži vien viņi ir neizlēmīgi un vilcinās sekot vislabākajam rīcības plānam, priekšroku dodot jebkam citam, kas nav konstruktīvas dabas.

Nefrīta zaļais

Nefrīta zaļā – šī ir vissvarīgākā krāsa Austrumos, kur tiek uzskatīts, ka šī akmens nēsāšana nes veiksmi. Cilvēki, kuri ieskauj sevi šajās krāsās, parasti ir apgaismoti un spēj saprast dzīvi no augstāka, filozofiska skatupunkta.

Olīvzaļais

Olīvzaļā – cilvēki, kuri valkā šo krāsu, parasti dzīve ir piedzīvojuši kaut kādu emocionālu traumu, kuras rūgtumu nes cauri dzīvei. No labās puses, cilvēki, kuri priekšroku dod šai krāsai, spēj pilnībā novērtēt citu grūtības, un viņiem piemitīs lielāka līdzjūtība nekā citiem.

Labs piemērs ir Fidels Kastro, kurš šo krāsi izvēlējās valkāt cauri visai savai politiskajai karjerai kā cīnītājs par Kubā strādājošo cilvēku tiesībām. Daudziem veterāniem (it īpaši no Vjetnamas kara) ir rūgtas atmiņas, kas saistītas ar olīvzaļas uniformas nēsāšanu.

Smaragdzaļais

Smaragdzaļš – šo krāsu tradicionāli nēsā īri, lai atspoguļotu savu kultūri un vēsturi. Pat tie, kuri nav īri, asociē šo krāsu ar stereotipisku biedriskumu, ballēšanos un svētā Patrika dienas svinībām. Šī krāsa atspoguļojot spilgti zaļo Īrijas dabu.

Tumši zaļais

Cilvēki, kuri priekšroku dod tumši zaļajai krāsai, parasti ir apsēsti paši ar sevi, pavirši pret citu vajadzībām. Šiem cilvēkiem parasti ir bijis tumšs posms dzīvē, kurš licis noslēgties savā iekšējā pasaulē. Viņiem ir iekšējs nosodījums un naids par to, ko viņi izdarīja vai ko, viņuprāt, vajadzēja izdarīt.

 

Avots:

1a

Leave a Comment