Izšķīrāties?!- Ko tālāk? 2. daļa

Psiholoģiskie treniņi cilvēkiem, kas pārdzīvojuši vai pārdzīvo šķiršanos:

Parasti psiholoģiskajos centros komplektē grupas, lai sniegtu psiholoģisku palīdzību visiem , kas vēlas saņemt to. Piemēram, grupās, kas saistītas ar šķiršanās pārdzīvojumu, dalās ar savu pieredzi, sniedzot atbalstu. Kopīgi mācās būvēt plānus jaunai dzīvei. Sarežģītība ir tajā, ka šādas grupas nav visur, bet tikai dažās lielpilsētās.

Profesionāla psihologa palīdzība: visefektīvākais veids, lai sniegtu psiholoģisku palīdzību. Labs speciālists ļoti labi pazīstams ar cilvēku pārdzīvojumiem, kā šķiršanās procesa laikā, tā arī pēc tā. Psihologa kabinetā jūs varat izpaust visspēcīgākās emocijas  un apspriest bailes, nebaidoties, ka kāds svešs izdzirdēs jūs. Ār*ts- psihologs palīdzēs tikt pāri bēdām, vainas apziņai, pārvarēt stresu un minimāli samazināt iespaidu pēc šķiršanās uz jūsu bērniem. Viņš vienmēr ieteiks ar ko sākt jaunu dzīvi, kas nepieciešams, lai sasniegtu ieplānotos mērķus. Pirms izvēlēties speciālistu, Pakonsultējieties pie dažiem psihologiem, lai saprastu, ar kuru no viņiem jums visvieglāk nodibināt emocionālu kontaktu.

Pašatbalsta metodes- ne mazāk svarīga loma:

*Novērsieties no negatīvām emocijām. Bieži cīņā ar pārdzīvojumiem un trauksmi, mēdz būt vērtīgi  mēģināt novērsties , piemēram, paskatīties interesantu filmu, pasēdēt internetā, sakārtot māju, nodarboties ar vingrošanu vai jogu, palasīt, aiziet uz koncertu vai izrādi. Derēs jebkurš variants, galvenais pārslēgt uzmanību uz nodarbošanos un novērsieties no sāpīgajiem pārdzīvojumiem, lai nekristu depresīvajā stāvoklī. Sastādiet sev nodarbošanās vai lietu sarakstu, , pierakstiet un vienmēr turiet pie rokas. Svarīgi- nemeklējiet glābiņu pie televizora, tas nav pats veiksmīgākais līdzeklis, tādēļ, ka televīzijas programmas satur negatīvu informāciju, kas spējīga sagraut jūsu jau tā slimo stāvokli.

* Centieties biežāk atslābināties. Izdziedēt dvēseles rētu, kas saņemta šķiršanās rezultātā, jūs varēsiet, ja iemācīsieties attiekties pret sevi ar līdzjūtību. Ļaujiet sevi vairāk palutināt , nekā parasti. Pierakstieties uz masāžu, spa- procedūrām, dodieties pēc iespējas atpūsties uz jūru, vai nopērciet ceļa zīmi uz rehabilitācijas sanatoriju, ja, protams, budžets ļauj.

* Rodiet jaunas intereses vai hobijus. Atcerieties vienkāršu noteikumu- tur kur vienas durvis aizveras, obligāti atvērsies citas. Šķiršanās-tās nav beigas, drīzāk  pat sākums jauniem piedzīvojumiem, labākas dzīves meklējumos. Pierakstieties uz kaut kādiem kursiem, tādiem kā friziera vai kulināra, ja sen jau esat par to sapņojuši. Bet kaut kādu apstākļu dēļ agrāk to izdarīt nevarējāt. Atrodiet jaunu hobiju vai sāciet nodarboties ar to, kam agrāk nebija tāda iespēja, piemēram, zemūdens peldēšana, braukšana ar kalna gidrociklu , nu un tādā garā. Jaunas intereses prasa koncentrētu uzmanību, kas palīdzēs neatcerēties un nedomāt par pagātni. Pie tam jaunas, interesantas nodarbes palīdz atrast draugus un nes jaunas, pozitīvas sajūtas.

Leave a Comment