Izstrādāta programma sirds un As**svadu slimību agrīnai atklāšanai

Šodien, 21.jūnijā, Valsts sekretāru sanāksmē izskatīts Vese***as ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts, kas paredz uzlabot sirds un As**svadu slimību profilaksi un agrīnu slimību atklāšanu*.
Plānots, ka papildus ikgadējai profilaktiskajai apskatei pie ģimenes ārsta pacientam 40, 50, 55, 60 un 65 gadu vecumā vienu reizi tiks novērtēts sirds un As**svadu saslimšanu risks atbilstoši SCORE metodei**, pirms tam veicot sirds un As**svadu un smēķēšanas anamnēzes izvērtēšanu, As**sspiediena noteikšanu, ķermeņa masas indeksa, kopējā holesterīna un glikozes līmeņa asinīs noteikšanu, kā arī sirds un miega artēriju auskultāciju.
Vadoties no iegūtā sirds un As**svadu saslimšanu riska novērtējuma, ģimenes ārsts organizēs pacientam papildu nepieciešamos izmeklējumus – elektrokardiogrammu, ehokardiogrāfiju, miega artēriju ultrasonoskopiju un veloergometriju.
Papildus ir izstrādātas arī detalizētas rekomendācijas jeb algoritmi pacientu aprūpei un terapijai, ņemot vērā noteiktos riskus – pacienta dzīvesveida paradumu maiņai, nepieciešamajiem laboratoriskajiem izmeklējumiem, medikamentozajai terapijai, kardiologa konsultācijai un turpmākajai uzraudzībai pie ģimenes ārsta.
*Ministru kabineta noteikumu projekts “Vese***as aprūpes pakalpojumu sniegšanas kārtība sirds un As**svadu slimību profilaksei”
**SCORE – fatālu kardiovaskulāru notikumu riska tuvāko 10 gadu laikā noteikšanas metode

Leave a Comment