Labi saplānota nedēļas ēdienkarte ir atslēga sabalansētam uzturam un veselīgiem uzkrājumiem. Mēs jums pastāstīsim, pēc kādiem principiem to darīt un kādus ēdienus tajā iekļaut, jo ir taču vieglāk kad kāds skaidri un konkrēti pasaka priekšā
Kāpēc ir svarīgi iepriekš plānot savu ēdienkarti. Ideja nedēļas nogalē vai darba nedēļas sākumā veltīt dažas stundas, lai izveidotu sarakstu ar brokastīm, pusdienām, vakariņām un uzkodām, šķiet apšaubāma, taču šis laiks atmaksāsies. Šeit ir galvenās priekšrocības, plānojot nedēļas ēdienkarti:
1. Ērtības
Būtu jauki uztaisīt vinegretu, bet nav marinētu gurķu. Un piena arī pankūkām nav. Un kartupeļi frikadeļu zupai, bet tajā pašā laikā steidzami jāsagatavo kaut kas no maltās gaļas, lai tā nesabojājas.
Kad nav kādas svarīgas sastāvdaļas, jāskrien uz tuvāko veikalu un jāiegādājas pirmais variants, kas uzrodas, kas var nebūt tas gardākais. Pasūtiet piegādi un pēc tam nogaidiet vismaz stundu. Veltīt nepieciešamo sastāvdaļu un iegūt mazāk par ideālu ēdienu; steidzami mainīt plānus utt. Bet, ja nedēļas ēdienkarte ir saplānota iepriekš, visi nepieciešamie produkti jau būs ledusskapī vai plauktā.
2. Ietaupījumi
Pareizi sastādīta nedēļas ēdienkarte ir praktiski bez atkritumiem, jo tiek izlietoti visi iegādātie produkti. Ja paļaujaties uz kulinārijas neprecizitāti, tad neiztikt bez jogurtiem, kuriem beidzies derīguma termiņš, vītušiem zaļumiem un aizmirstiem vistas pārpalikumiem.
3. Veselīgs dzīvesveids
Man beigušās auzu pārslas un olas, tāpēc brokastīs jāēd pārslas. Ja mums nav spēka doties iepirkties vakariņās, mēs nopērkam pelmeņus vai pasūtam picu. Pusfabrikāti un gatavie ēdieni gandrīz vienmēr satur lieko tauku, sāls un cukura daudzumu, kas ietekmē veselību, svaru un pašsajūtu.
Ko ir svarīgi ņemt vērā, plānojot ēdienkarti
Universālas ēdienkartes darba nedēļai nav, jo katra ģimene ir atšķirīga. Pirms tā izstrādes ir svarīgi noteikt vairākus svarīgus punktus: Ikdienas rutīna. Ja pieaugušie strādā no mājām, bērns mācās otrajā maiņā un no rītiem neviens nesteidzas, var atļauties vairāk laika veltīt brokastu gatavošanai un pagatavot vismaz Benedikta olas vai cept pankūkas.
Pretējā gadījumā ir vērts dot priekšroku ātro maltīšu receptēm, piemēram, olu kultenim, auzu pārslām, veselīgām sviestmaizēm. Vai arī pēc izvēles pagatavojiet brokastis vakarā – pagatavojiet pārslas un no rīta atšķaidiet tās ar pienu, pagatavojiet sacepumu vai siera kūku un no rīta tās vienkārši uzsildiet.
Tas pats attiecas uz vakaru: viena lieta ir, ja kāds strādā no mājām un var pavadīt stundu, gatavojot sarežģītus ēdienus, un cita lieta, kad visi atgriežas mājās izsalkuši vakariņās.
Ēdēju skaits un vēlmes
Ir svarīgi pārdomāt, vai pusdienas un vakariņas visi ēd mājās, vai kāds ievēro diētu, vai kādam no ģimenes ir jāsagatavo ēdiens pašam. Pēdējā gadījumā to var ņemt vērā, plānojot vakariņas. Piemēram, pagatavojiet kotletes un pagatavojiet divu veidu ēdienus. Viens vakariņām, otrs līdzi uz darbu. Ar vienādu uzturvērtību un vitamīnu daudzumu daži ēdieni ir daudz lētāki nekā citi. Kādus budžeta produktus var izmantot, plānojot nedēļas ēdienkarti, un kādi būs nepamatoti dārgi?
Pārtikas groza izmaksas pieaug:
-eksotiski vai moderni produkti: kvinoja maksās vairāk nekā griķi, makadāmija maksās vairāk nekā valrieksti, un bezglutēna cepumu paka ar topinambūru sīrupu maksās vairāk nekā garlaicīga maize vai kliņģeris;
-ērts iepakojums: mazgāti dārzeņi un augļi, porcijās sadalīts krējums, aukstās gaļas un siera šķēles, zivis un gaļas filejas, graudaugi gatavošanas maisiņos maksās vairāk nekā to mazāk ērtie analogi;
-pusfabrikāti: gatavas kotletes, desiņas, saldētu dārzeņu sautējumi un zupu maisījumi, kā likums, zaudē uzreiz divās frontēs – piedevu dēļ tie ir dārgāki un neveselīgāki;
-piena deserti: litrs kefīra maksā mazāk nekā tikpat daudz augļu jogurtu, un biezpiens ir lētāks par filadelfijas sieru;
-“junk” produkti: šokolādes tāfelītes, desiņas, čipsi, grauzdiņi, iepakotas sulas – ne tikai sliktas, bet arī dārgas uzkodas.
Kādi triki palīdzēs ietaupīt laiku un naudu
Viena produkta vairākas izmantošanas iespējas. Protams, ir vieglāk pagatavot vienu zupu un piedevu vairākas dienas, taču pastāv risks, ka pat jūsu iecienītākais produkts šajā situācijā kļūs garlaicīgs. Situāciju glābs dažādas recepšu variācijas. Piemēram, vārītus kartupeļus pasniedz kā piedevu pusdienās un kā daļu no vinegreta vakariņās. Un bietes, kas pagatavotas rezervē, nākamajā dienā pārvēršas par salātiem. Atlikušos makaronus var pagatavot sacepumā vai salātos, bet rīsus – pudiņā vai pankūkās
Buljoni, kotletes, frikadeles, siera kūkas, svaigi garšaugi un daudzi citi produkti labi pacieš saldētavu, tāpēc tos var uzreiz pagatavot turpmākai lietošanai vai sasaldēt, ja esat pagatavojis pārāk daudz. Ņemot vērā derīguma termiņus. Plānojot nedēļas ēdienkarti visai ģimenei, apsveriet, kuri ēdieni bojājas ātrāk.
Tas ir svarīgi, ja tos iegādājaties piecas līdz septiņas dienas vienlaikus. Piemēram, nedēļas sākumā ērtāk ir pagatavot biezpiena sacepumu, bet omleti var pasniegt jebkurā dienā.
Transformeru ēdieni
Ja mājsaimniecības gaumes un vajadzības nesakrīt, varat pagatavot pamatproduktu, mainīt papildu sastāvdaļas vai gatavošanas metodi:
-Graudaugus var padarīt saldus vai sāļus, pievienojot garšaugus, garšvielas, olīveļļu un rīvētu sieru.
-Sagatavojiet saldos un sāļus plācenīšus ar ķimenēm un rīvētu sieru.
-Kotletes var cept, cept vai sautēt ar mērci vai uzlikt adžiku un sieru
-Vistas buljonu var garšot ar klimpām, vārītām olām, nūdelēm un dārzeņiem
Akcijas produkti
Ar speciālu aplikāciju palīdzību var izsekot akcijām veikalos un iegādāties kādu dārgu vai ilgmūžīgu produktu turpmākai lietošanai. Piemēram, saldēta gaļa vai zivis, makaroni, sterilizēts piens, konservi. Galvenais ir izveidot sarakstu, kad dodaties iepirkties.
Kas palīdzēs padarīt interesantākus pat vienkāršus ēdienus
Garda paštaisīta mērce – var pagatavot tomātu, krējumu, sieru, bešamelu, kā arī saldo mērci, arī šokolādi vai sālītu karameli;
Garšvielas – kanēlis un vaniļa saldajiem ēdieniem, ingvers, ķiploki, kurkuma;
Neparasts noformējums: putru var pasniegt porciju formiņās, cepeti miniatūrā pannā.
Varat arī apmeklēt ēdienreižu plānotāju vietnes un aizņemties dažas neparastas idejas ģimenes ēdienkartēm, noņemot vai nomainot retus un dārgus produktus.
Vai jūs plānojat savu nedēļas ēdienkarti?