Jaunā pētījumā pierādīts, ka “augi spēj dzirdēt, ka tie tiek ēsti”!

Pētījums tika veikts Bonnas universitātē. Tajā tika noskaidrots, ka augi spēj izdvest vairākas skaņas, sākot no zemas burbuļošanas skaņas līdz pat spalgam kliedzienam.

Skaņas skaļums tika uztverts ar ļoti jutīgiem mikrofoniem, ar kuru palīdzību tika novērots, ka veselīgi augi izdvesa pieaugoši skaļāku skaņu, kad tie sajuta briesmas no insektiem. Izrādās, ka Dž.K.Roulinga ar savām mandragorām nebija tālu no patiesības.

Šie pētījumi ir ļāvuši atklāt, ka augiem ir savs komunikācijas veids un pārstrādes procesi – mēs šobrīd atrodamies šo procesu izzināšanas pašā sākumā. Pētījumā arī tiek pētīts tas, vai augi spēj dzirdēt to, ka viņi tiek ēsti, kas patiesībā ir ļoti biedējoši un liek sajusties neomulīgi.

Balstoties uz Misūri universitātes rīcībā esošajiem datiem, augi spēj identificēt tuvumā esoša auga skaņu, kad to ēd kāpurs. Augi uz to arī reaģē, tajā brīdī atbrīvojot ķimikālijas, lai aizbiedētu kāpurus.

Lasi vēl: 5 augi, kas palīdzēs cīnīties ar saaukstēšanos – vērtīgi zināt!

Heidija Apela, vecākā pētījuma zinātniece Agrikultūras koledžā, Zinātnes centrā un Misūri universitātē skaidro:

Iepriekšējos pētījumos ir izpētīts, kā augi reaģē uz akustisko enerģiju, ieskaitot mūziku. Mūsu darbs ir pirmais, kas ir izpētījis, kā augi reaģē uz ekoloģiski nozīmīgu vibrāciju. Mēs noskaidrojām, ka “barošanās vibrāciju” signāls mainās auga šūnu metabolismā, izveidojot vēl spēcīgākas ķimikālijas, kas atbaida no kāpuru uzbrukumiem.”

Iespējams, ka tas nozīmē, ka augi ir spējīgi arī dzirdēt mirkli, kad mēs tos ēdam. Biedējoši! Es vairs uz augiem nekad neskatīšos tā kā agrāk.

Avots: viralthread.com

Leave a Comment