Mīlošām mammām – gudrāki bērni. 6 jauni zinātnieku atklājumi par māmiņām

Mom with puckered lips being kissed by kids ~PhotograTree~ Photo URL : http://www.flickr.com/photos/lightfalling/2261753548/

2. Jaunās māmiņas zaudē divreiz vairāk miega stundu nekā jaunie tēvi

Tas, iespējams, nav liels pārsteigums, taču zinātnieki Austrālijas Kvīnslendas universitātē ir apstiprinājuši, ka jaunās māmiņas zaudē divas reizes vairāk miega nekā jaunie tēvi. Pētījumā atklāts, ka jaundzimušo bērnu māmiņas nedēļā zaudē vidēji piecas stundas miega pretstatā divām stundām, ko zaudē jaunie tēvi.

3. Grūtie vidusskolas gadi

Vidusskolas laiks var būt visnotaļ grūts gan bērniem, gan viņu mammām. Saskaņā ar Arizonas valsts universitātes pētījumu, vidusskolēnu mammām ir lielāks stresa līmenis un vientulības sajūta nekā bērnu vecākiem citās vecuma grupās.

4. Māmiņu vecuma ir nozīme

Pamatojoties uz datiem pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 1,5 miljoni Zviedrijas pieaugušo, kas nākuši pasaulē laikā no 1960. līdz 1991.gadam, zinātnieku grupa noskaidroja, ka cilvēkiem, kas dzimuši mātēm vēlīnā vecumā, kad viņām jau tuvojās vai bija sasniegti 40 gadi, bija lielāka iespēja būt augumā garākiem, veselīgākiem un labāk izglītotiem, nekā tiem, kas dzimuši jaunākām mātēm.

Tas apstiprinājās arī vienas ģimenes ietvaros – bērns, kas nācis pasaulē, kad mātei bija aptuveni 40 gadu, parasti bija ieguvis labāku izglītību nekā atvase, kuru tā pati sieviete laida pasaulē, kad bija daudz jaunāka.

5. Depresija visbiežāk var tikt nodota no mātes meitai

r saņemti jauni pierādījumi, ka garastāvokļa traucējumi, piemēram, depresija, var tikt nodota no mātes meitām biežāk nekā citā ģimenes locekļu kombinācijā. Šā gada sākumā publicēts pētījums žurnālā “Journal of Neuroscience” liecina, ka, pamatojoties uz 35 ģimeņu smadzeņu skenējumiem,  pelēkā viela smadzeņu reģioniem, kas saistīti ar emociju regulēšanu, vislīdzīgākā ir mātēm un meitām.

Tomēr Kalifornijas universitātes pētnieku komanda uzsver – tā kā garīgās problēmas var izraisīt dažādi faktori, mātes ne vienmēr ir atbildīgas par to, ja meitai ir depresija.

6. Oksicotīns veicina ciešāku kontaktu ar mazuli

Izpētīts, ka sievietes ar augstāku oksitocīna jeb “mīlestības hormona” līmeni, aktīvāk izveido saikni ar savu mazuli. Jauns pētījums par pelēkajiem roņiem ļauj izdarīt līdzīgus secinājumus. Tas atklāj, ka roņu mātītēm ar augstāku oksitocīna līmeni ir ciešāks kontakts ar saviem mazuļiem, nekā tām, kuru oksitocīna līmenis ir zemāks.

 

la.lv

Leave a Comment