Jaunieši izveido video par labāku alternatīvu izglītības reformai

Jauniešu dibinātais interneta portāls skolēns.lv mācību gada sākumā izstrādājis video, kurā vienkārši un intriģējoši izklāsta dažādoto mācību metožu priekšrocības. Izmantojot analoģiju ar riteni un autobusu, jaunieši izklāsta atšķirības starp formālo un neformālo izglītības apguves pieeju.

Mūsdienu pasaule ir gājusi laikam līdzi un savā ikdienas dzīvē iemācījusies lietot virkni tehnoloģiju un rīku, kas manāmi atvieglo gan mājas uzkopšanu, gan citas darbības, tomēr saglabājas kāds jautājums – ko mēs varam teikt par izglītības iespēju attīstību un inovācijām? Izrādās, ka tieši pašiem izglītojamajiem ir ko teikt par mācību procesu un to, kā vieglāk un efektīvāk apgūt zināšanas.

Jēkabs Solovjovs, “Skolēns LV” vadītājs, teic: “Formālā izglītība līdzinās braucienam pārblīvētā transportlīdzeklī – tev jādodas turp, kurp vedīs transporta maršruts, taču ar neformālo izglītības metožu attīstību, gluži kā ar velosipēdu, tu iegūsti rīcības un virziena brīvību.”

Zinātniski atklājumi, tehnoloģiskie brīnumi, sakārtota vide – to veido cilvēki, kas ieguvuši kvalitatīvu un vispusīgu izglītību, tomēr, ja uzdosiet šīm personām jautājumu, kā sasniegt šādus rezultātus, atbilde būs šāda – ar smagu, neatlaidīgu, mērķtiecīgu darbu, raugoties, lai līdzās allaž būtu kāds padomdevējs, bet ne brīvās gribas ierobežotājs. Tieši šo domu akcentē jaunatnes organizācija “Skolēns LV”.

“Ir vienlīdz svarīgi sniegt iespējas un izmantot tās,” – uzsver biedrības “Skolēns LV” valdes locekļi Linda Lielbriede un Daniils Vladimirovs, norādot, ka jaunajā mācību gadā portāla vadības groži tiek nodoti Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēna Jēkaba Solovjova rokās, jo “sabiedrībai ir jāiemācās uzticēties atbildīgiem jauniešiem un sniegt iespējas tālākai attīstībai”.

Jaunatnes iespēju platforma skolēns.lv uzskata – izglītības metožu dažādošana, plaša iespēju klāsta nodrošināšana un jauniešu iedrošināšana ir atslēga sekmju un mācību sasniegumu uzlabošanai.

Par “Skolēns LV”:

Portāls skolēns.lv ir jauniešu informatīvā platforma un biedrības “Skolēns LV” sastāvdaļa, kuras mērķis ir uzlabot skolēnu sekmes visā Latvijā, kā arī iepazīstināt bērnus un jauniešus ar iespējām, kas ļauj attīstīt savas spējas un iemaņas. Biedrību “Skolēns LV” dibināja divi skolēni no Rīgas, šobrīd jau studenti un Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas absolventi, kuru vēlme palīdzēt jauniešiem rezultējās interneta platformas skolens.lv izveidē. Kopš 2018. gada portālu vada Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas audzēknis Jēkabs Solovjovs. Biedrība savas darbības laikā sadarbojusies ar virkni organizāciju un institūciju, tostarp Izglītības un zinātnes ministriju, Rīgas Skolēnu domi, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūru un virkni citu.

Leave a Comment