Kā audzēt tomātus, lai visu vasaru iegūtu bagātīgu ražu

Tomāti ir viens no populārākajiem vasaras dārzeņiem (lai gan tehniski – augļiem).

Šie sulīgie, sarkanie augļi ir pieejami visdažādākajās formās, izmēros un krāsās – sākot no mazajiem ķiršu tomātiem līdz lielajiem, plakani noapaļotajiem tomātiem.

Tomātu audzēšana savā dārzā ir ļoti gandarījuma pilna nodarbe – tā nodrošinās tavu virtuvi ar svaigiem un gardiem augļiem visas vasaras garumā.

Lai nodrošinātu, ka tavi tomātu augi aug ražīgi, mēs aprunājāmies ar dārzkopības speciālisti, kura dalījās padomos par to, kā stādīt un kopt tomātus.

Determinētie un indeterminētie tomāti

Tomāti iedalās divās galvenajās kategorijās: determinētie un indeterminētie. Izvēloties, ko stādīt savā dārzā, ir noderīgi zināt, kurš veids labāk atbildīs tavām vajadzībām.

Determinētie tomāti

Determinētajiem tomātiem ir kompakts augšanas veids.
“Tie ražo augļus koncentrētā laika posmā — bieži vien pāris nedēļu līdz pāris mēnešu laikā, pēc tam augšana apstājas,”saka dārzniece.

Šis tips ir īpaši piemērots konservēšanai, jo dod lielu ražu vienlaikus, padarot novākšanu vieglāku.

Indeterminētie tomāti

Indeterminētie tomāti turpina augt un ražot visu sezonu.

Lasi vēl: Padomi, ko labāk darīt, ja vannā slikti notek ūdens

“Tiem ir ložņājošs raksturs, tie aug garāki un parasti prasa balstus, piemēram, mietiņus vai režģus,” saka dārzniece.
Tie sniedz ilgstošu ražu – augļi nogatavojas pakāpeniski no vasaras sākuma līdz pirmajām salnām. Šie tomāti ir lieliski svaigai ēšanai.

Kā audzēt tomātus no sēklām

Labākais veids, kā audzēt tomātus no sēklām, ir sākt to darīt telpās 6–8 nedēļas pirms pēdējās salnas datumā tavā reģionā.

Soļi:

Aizpildi stādīšanas podiņus ar sēklu substrātu un samitrini to.

Izveido aptuveni 0,5 cm dziļas bedrītes, katrā podiņā ievietojot 2–3 sēklas.

Vieglītiņām pārklāj ar substrātu un aplaisti.

Pārklāj ar plastmasas vāku vai plēvi, lai saglabātu mitrumu.

Novieto siltā (21–27 °C) un gaišā vietā.

Kad sēklas sadīgst (parasti 7–14 dienu laikā), noņem pārsegu.

Kā stādīt tomātu stādus

Tomātu stādus var iegādāties stādu audzētavā un iestādīt ārā pēc salnu riska beigām, kad nakts temperatūra pastāvīgi ir virs 10 °C.

Soļi:

Izvēlies saulainu vietu ar labi drenētu augsni.

Iejauc augsnē kompostu vai organisko mēslojumu.

Pieradini stādus pie āra apstākļiem 7–10 dienu laikā.

Iestādi stādus tik dziļi, lai pirmās “īstās” lapas būtu tieši virs augsnes līmeņa.

Novieto augus 45–60 cm attālumā cits no cita, rindas — 90–120 cm attālumā.

Rūpīgi aplaisti un apkaisi ar mulču, lai saglabātu mitrumu un ierobežotu nezāles.

Kā kopt tomātu augus

Saules gaisma

Tomātiem vajag vismaz 6–8 stundas saules dienā. Pārāk maz gaismas veicina garus, vājus augus. Pārāk daudz – var izraisīt augļu apdegumus.

Augsne

Tomātiem patīk auglīga, labi drenēta augsne. Pirms stādīšanas pievieno kompostu un nelielu daudzumu slāpekļa mēslojuma. Ja augsne ir kaļķaina, pievieno nedaudz sēra.

Laistīšana

Pēc iestādīšanas laisti bieži un dziļi. Vēlāk nodrošini 2,5–3,5 cm ūdens nedēļā. Ja 5 cm dziļumā augsne ir sausa – nepieciešama laistīšana. Centies nelaistīt pa lapām.

Mēslošana

Ik pēc divām nedēļām izmanto sabalansētu 10-10-10 mēslojumu, sākot divas nedēļas pēc iestādīšanas.

Temperatūra

Tomāti vislabāk aug 21–29 °C temperatūrā dienā un ap 10 °C naktī. Tie ir tipiski siltā laika augi.

Kā apgriezt tomātu augus

Apgriešana veicina ražu.

Soļi:

Noņem “sūkļus” — mazus dzinumus, kas aug starp kātu un sānu zariem, kad tie ir 5–10 cm gari.

Noņem apakšējās lapas līdz apmēram 30 cm augstumam.

Nogriez dzeltenīgas lapas.

Pāris nedēļas pirms pirmās salnas vari nogriezt galveno dzinumu, lai augs koncentrētos uz augļu nogatavināšanu.

Kā novākt tomātus

Lai novāktu, viegli satver augli un pagriež, vai izmanto šķēres, lai nogrieztu kātiņu virs augļa. Tomāti ir gatavi, kad tie ir pilnībā nokrāsojušies un nedaudz mīksti.

Sāc novākt, kad augļi sāk krāsoties. Ļauj tiem nogatavoties uz galda, nevis uz krūma. Vāc no rīta, kad augļi vēl nav pārkarsuši.

Kā uzglabāt tomātus

Uzglabā istabas temperatūrā, prom no tiešiem saules stariem, ar kātiņu uz leju.

Nerefrigerē negatavus tomātus – aukstums var sabojāt garšu un tekstūru.

Gatavus tomātus vari glabāt ledusskapī, bet pirms ēšanas ļauj tiem atkal sasilt.

Ilgākai glabāšanai vari tos konservēt, sasaldēt vai izžāvēt.

Kaitēkļi un problēmas

Biežākie kaitēkļi: laputis, tomātu kāpuru tārpi, miltainās utis, nematodes un zirnekļa ērces. Regulāri pārbaudi augus un vajadzības gadījumā apstrādā ar insekticīdu ziepēm.