Tuvojas brīvdienas, un tas nozīmē, ka kāds atnāks, apciemos, iegriezīsies vai lūgs ciemos. Ko darīt ja finanses neļauj klāt galu, kas lūzt no ēdiena smaguma
Ir garlaicīgi sēdēt mājās. Protams, jūs arī kaut kur dosieties, aizbrauksiet- pie bērniem, mazbērniem, radiniekiem, drauga, tas nav svarīgi. Galvenais ir nesēdēt mājās vienatnē, lai nebūtu garlaicīgi.
Un šķiet, ka problēmu nav – labi, viesi nāks, lai nāk, lai nāk. Vai nav grūti uzklāt galdu, pagatavot tēju, izklaidēt ar sarunām? Nav problēmu, patiesībā, ja ir nauda gardumiem, ledusskapis ir pilns ar produktiem. Un, ja jums nav naudas, nepietiek? Kas tad ir tas kārums? Vārīti kartupeļi ar marinētiem dārzeņiem?
Šprotu sviestmaizes? Nu, tas ir iespējams, un viņiem, es neuzskatu šādu našķi par sliktu, daudzi cilvēki to tradicionāli dara svētkos, tāpat kā siļķi kažokā, krabju salātus. Runājot par draudzību, runa taču nav par bagātajiem/nabadzīgajiem, vai ne? Draugiem diez vai ir svarīgi, ko tu liksi galdā, viņi acīmredzot neiet paēst, bet gan redzēt, aprunāties, pavadīt laiku kopā.
Manuprāt, slikti viesi ir tie, ar kuriem tu nevari būt pats ar sevi, uzvesties kā parasti, atzīties mīlestībā pret šprotēm un kartupeļiem un runāt par neko. Ja jums ir neērti un nepatīkami ar cilvēkiem, varbūt nevajadzētu viņus aicināt pie sevis? Ja paziņas ņirgājas, ieraugot dažādus šķīvjus, pieprasa personalizētu komplektu un kristāla glāzes glāžu vietā, nu, pie …. ar viņiem?
Vispār es nesaprotu tādas rūpes, kad saimnieces cieš, ka slikti klāts galds, nav pagatavots pietiekami daudz uzkodu, aizmirsts par kūku. Es par to neuztraucos. Ir zupa – es varu paēst arī zupu. Kas ir izsalcis, tas taču neatteiksies, vai ne? Ja ir kartupeļi, es piedāvāju kartupeļus. Ja viņi saka, ka nāks iepriekš, pāris stundas iepriekš, es izcepšu pīrāgus. Recepte, kad mīkla ceļas 40 minūtēs, man vienmēr palīdz, un nav grūti izvārīt olas pildījumam, apcept kāpostus vai dabūt ievārījumu, tas neaizņem daudz laika.
Bet, ja esi no tiem, kam visi jāapkalpo un jāpaēdina, citādi mierīgi dzīvot nevarēsi, un tev maciņā nav daudz naudas, es tev pastāstīšu, ar ko vari palutināt savus viesus, netērējot pēdējās drupatas pārtikas produktiem.
Runa ir par naudas taupīšanu, un uz ko gan var ietaupīt naudu, ja ne uz pārtiku? Ne komunālajiem pakalpojumiem vai benzīnu. Tur nevar samazināt izdevumus, ja viss ir aprēķināts un izmērīts līdz centiem.
Mājokļa un komunālo pakalpojumu uzņēmums parādu par skaistām acīm nenomaksās, mašīna nebrauks ar svēto ūdeni, kā joko citi. Un ēst mazāk ārpus mājas gan ir iespējams, tāpat kā netērēt daudz naudas “tukšai” pārtikai. Ir daudz caurumu, kā ietaupīt naudu.
Tātad, ar ko svētkos cienāt viesus, draugus, kaimiņus, ja nauda ir problēma, lai galds neizskatītos nabadzīgs, bet paliktu ekonomisks . Sāksim ar karstajiem ēdieniem, turpināsim ar uzkodām, salātiem un konditorejas izstrādājumiem.
Ekonomiski karstie ēdieni
Mums palīdzēs tādi pārtikas produkti kā rīsi, kartupeļi, spageti vai nūdeles. Ar gaļu, vistas gaļu, dārzeņiem – tā ir cita dziesma, pavisam svētku dziesma.
Pirmkārt, kaut kādu iemeslu dēļ daudzi aizmirst par plovu. Tas ir diezgan ekonomisks ēdiens, nevajag 3 kilogramus gaļas, rīsi nav dārgi, to var atļauties ikviens. To nav grūti pagatavot, nav nepieciešams katls, un to var pagatavot arī uz plīts, ja vien zini, kā. Jūs varat palutināt ikvienu, pat vislielāko izsalkušo. Mans draugs gatavo plovu uz plīts, visi prasa vēl, tas garšo ne sliktāk kā ārā vasarā.
Otrkārt, kartupeļi ar gaļu vai vistu. Var būt gaļa, krūtiņa vai gabaliņi ar kauliem. Cept, vārīt, sautēt, pievienot tomātus (saldētus, kā es, speciāli sagrieztus ķiršu pusītes – un saldētavā), burkānus, sīpolus, garšvielas. Lieliska sāta un garšīga karstā ēdiena versija. Var pagatavot atsevišķi, lai pasniegtu, tos pašus vistas spārniņus vai šķiņķi – ar lauku tipa kartupeļiem. Jā, un kartupeļu biezeni daudzi cilvēki mīl.
Treškārt, spageti ar Boloņas mērci vai lazanja – arī diezgan pieklājīgs ēdiens viesiem. Ja vien jums ir malta gaļa, pārējo varat atrast mājās. To ir viegli pagatavot, pat bērniem tas patīk. Neviens nepaliks izsalcis un nesauks to par nabagu ēdienu.
Budžeta uzkodas
Raksta sākumā pieminētās sviestmaizes ar šprotēm – agrāko laiku svētku klasika. Daudzi cilvēki joprojām tās gatavo pēc ieraduma, arī mēs reizēm pērkam šprotes un cepam maizi. Vecgada vakaram, protams, ar to neapgrūtināsimies, bet reizēm gribas uzkost šādu uzkodu.
Pildītas olas – nav slikta budžeta uzkoda. Zinu, ka dažas saimnieces gatavo lavaša maizītes ar pildījumu, es pamēģināju ar zivju konserviem un olīvu salātiem iekšā. Varu piedāvāt arī sarakstu ar lētām uzkodām, kuras mans draugs jokojot sauc par “izskatās kā miljons, bet maksā centus”:
-pankūkas ar pildījumu
-aukstā gaļa
-siera un burkānu “mandarīni”
-bumbiņas no krabju nūjiņām, vārītām olām un kausēta siera
-ābolu vai sīpolu riņķīši mīklā
-aknu kūka
-kārtainās mīklas čūskas mērcē
Lēti salāti
Varbūt kādam olīvu, siļķe kažokā, mimozas un krabju salāti ir ļoti dārgi salāti, es nezinu, es reizēm gatavoju viesiem, ne rūpnieciskā mērogā, bet nedaudz. Tajā pašā rasolā ziemā var sagriezt nevis svaigu gurķi, bet marinētu no burciņas, iegūsiet galvaspilsētas vai ziemas salātus, garša – ne sliktāka.
Dārzeņi vinegretam vispār katram ir mājās, iespējams, vismaz savi vai veikalā. Es mīlu ēst vinegretu ar siļķi, uz šķīvja malām izklāju siļķu gabaliņus, pa vidu – salātus, man tā patīk. Gandrīz siļķes kažokā vieglā versija, bez majonēzes.
Pie kartupeļiem būs garšīgi klāt vitamīnu salāti no kāpostiem, burkāniem. Vai arī dabūt skābētus kāpostus. Tiem, kam ir kādi izstrādājumi – marinēti gurķi, tomāti, asorti – galdu klāt ir vēl vieglāk.
Garšīgi un vienkārši cepumi
Viens šāda veida gardumu trūkums – pašiem jāsagatavo mīkla, jācep cepeškrāsnī. Tas nozīmē, ka virtuvē jāpavada pāris stundas. Taču būs lētāk pabarot viesus ar pīrāgiem un kūkām, nekā pirkt veikalā kūku, cepumus, konfektes. Jūs varat palutināt savus viesus ar sacepumu ar kartupeļiem un vistu, jūs netērēsiet tik daudz naudas pildījumam.
Vai arī iepriekš pie tējas izcepiet saldu kūku ar žāvētiem augļiem. Arī tas visiem patiks. Un, ja jums ir pīrāgi viesi neprasīs neko, ne piparkūkas, ne pirktos kēksiņus. Un ar karstajiem ēdieniem un uzkodām jums nav jāraizējas.
Lasi vēl: Kā pagatavot izsmalcināto Terijaki mērci, kas ievedīs jūs jaunā garšu pasaulē
Kā redzat, pat ar nelielu naudas summu var pagatavot daudz ēdienu svētkiem, neieslīgstot parādos, nepaliekot tad bez pūra. Bet es atkārtoju – nemēģiniet piespiest galdu ar ēdieniem 3 stāvos pēc principa “viss, kas cepeškrāsnī – viss uz galda”. Šādu viesmīlību neviens negaida. Vienkārši izbaudiet sarunu, uzkarsējiet tējkannu, dalieties labā noskaņojumā ar saviem mīļajiem – visi būs apmierināti un laimīgi. Un jūs varat ēst mājās, tagad nav tie laiki, kad jūs ejat ciemos lai pieēstos.
Vai arī kāds vēl aizvien dodas uz viesiem tikai cerībā, ka viņus paēdinās un noliks gulēt? Lai mājās netērētu naudu pārtikai, nepirktu pārtiku un negatavotu ēst? Esmu lasījis par šādu naudas taupīšanas veidu…