Kā izdabāt bietēm: pieredzējušu dārznieku padomi

Teju ikviens dārznieks savā dārzā atstāj vietu bietēm. Un, lai tās labi augtu un dotu izcilu ražu, tām ir jāpievērš nedaudz vairāk uzmanības.

Lūk, daži padomi, kas noderēs veiksmīgas ražas iegūšanai.

Bietes vasaras pirmajā pusē parasti laista vienu reizi nedēļā ar 10 litriem ūdens uz kvadrātmetru dobes. Bet kopš jūlija vidus, kad sāk augt saknes un karstums nav liels, laistīt ar tādu pašu ūdens patēriņa normu divas reizes nedēļā.

Un pēc laistīšanas noteikti uzirdiniet augsni: sakņu kultūras, kas aug slikti uzirdinātā un sausā augsnē, iegūst rūgtu garšu. Pat ieteicams laiku pa laikam ar dakšiņu iebakstīt dziļāk zemē starp rindām, lai bietes varētu vieglāk elpot.

Pāris reizes (mēnesi un divas nedēļas pirms biešu ražas novākšanas) uz apūdeņošanai paredzētā ūdens spaiņa pievieno karoti vārāmās sāls. Tiek uzskatīts, ka tas piešķir bietēm saldu garšu.

Pāris nedēļas pirms ražas novākšanas laistīšanu pārtrauc, ļaujot sakņu kultūrām sagatavoties uzglabāšanai.

Turklāt bietes mīl pelnus: vairākas reizes veģetācijas laikā augus nav nepamatoti barot ar šo vērtīgo mēslojumu no vienas līdz trim glāzēm uz kvadrātmetru (atkarībā no augsnes skābuma). Iespējams, lapas pēc tam iegūs dabisku, nevis bordo un neveselīgu krāsu. Bet, ja biešu lapas pārmērīgi gaišas, palīdzēs kālija nitrāts: trīs ēdamkarotes uz 10 litriem laistīšanai paredzētā ūdens.

Lasi vēl: Ja vīrietis noskūpsta šīs ķermeņa daļas, tas nozīmē, ka viņš tevi mīl no visas sirds

Uz šo kultūru reaģē arī barošana ar govs zirņu šķīdumu. Taču šādu mēslošanu cenšas veikt vasaras pirmajā pusē, jo kūtsmēslos esošais slāpeklis veicina zaļmasas veidošanos, kas var nelabvēlīgi ietekmēt sakņu veidošanos un stingrību.

Ja sakņaugi ir izlīduši no zemes un ir pāragri tos novākt, tiem vajadzētu dot vēl dažus krūmcidonijas.

Bietes novāciet pirms salnām. Uzglabātas pagrabā, tās var pārklāt kartupeļus. Kaut kad oktobrī-novembrī sakņu kultūras nedaudz maina savu sākotnējo garšu – uzkrāj sausās vielas. Bet kopumā šis produkts ir labs līdz pavasarim.

 

Leave a Comment