Kā izskatījās pirmatnējie meži uz Zemes. Tie bija pavisam savādāki nekā mūsdienās

Koki pirms daudziem miljoniem gadu auga ievērojamā attālumā viens no otra un labi pielāgojās sausajam klimatam. Mežs, kas uz mūsu planētas bija izveidojies pirms 385 miljoniem gadu, izskatījās pavisam citādi, nekā mežs mūsdienu izpratnē.

Pie šāda secinājuma nonāca zinātnieki, kuri atklāja seno mežu pārakmeņojušās atliekas zem automaģistrāles netālu no Kairas pilsētas ASV Ņujorkas štatā. Pētot atradumu, viņi varēja uzzināt neparastus faktus par kokiem līdzīgiem augiem, kas šeit auga senos laikos.

Lasi vēl: Māsa pavaicāju mammai, vai ir iespējams iemīlēt idiotu. Viņas atbildi es atcerējos uz visiem laikiem

Senos laikos pilsētas vietā auga vismaz trīs kokiem līdzīgu augu sugas. Pirmie piederēja kladzoksiliešu klasei (tagad tie ir izmiruši) un izskatījās kā milzīgi selerijas kāti, kas tiecās debesīs 10 metru augstumā, liecina akadēmiskā žurnāla “PLOS One” publicētais pētījums.

Instagram attēlu ir iespējams apskatīt ŠEIT

Citi koki atgādināja priedes ar paparžveidīgiem zariem (Archeopteris) spēcīgām saknēm, kas bija līdz 11 metriem platas un līdz septiņiem metriem dziļas. Trešie izskatījās kā palmas ar sīpoliem saknes vietā un paparžveidīgiem zariem (Eospermatopteris).

Šie augi neauga tik blīvi kā koki mūsdienu mežā, bet bija izkaisīti pa upes palieni, kas mainījās atkarībā no sezonas.

Iepriekš tika uzskatīts, ka šīs protokoku sugas var augt tikai mitrājos, taču Kairā veikts atklājums parādīja, ka tās labi spēja pielāgoties sausajam klimatam, kas bija sezonāla parādība šajā reģionā.

Leave a Comment