Kā nobriest bērnu smadzenes: ko ir svarīgi zināt par bērna attīstības posmiem

Vairāku  gadu garumā zinātnieku grupa veica smadzeņu MRI skenēšanu (MRI = magnētiskās rezonanses attēlveidošan) bērniem un tādējādi mēģināja noteikt saistību starp viņu attīstības posmiem un smadzeņu garozas izmaiņām.

Rezultāti bija pārsteidzoši. Tagad tas ir zinātniski pierādīts: no četrgadīga bērna jums nevajadzētu gaidīt analītiskās spējas, viņš fiziski nav gatavs analizēt un prognozēt.

Līdz 4 gadu vecumam bērni ir gandrīz pilnībā attīstīti apgabali, kas ir atbildīgi par vispārējo kustīgumu un pamata izjūtām. Bērns var staigāt, turēt zīmuli un patstāvīgi ēst. Vietas, kas ir atbildīgas par taustes sajūtām, ir pilnībā attīstītas. Tā smadzeņu daļa, kas kontrolē redzi, ir nobriedusi.

Lasi arī: Bērnu darbs mūsu bērnībā. Mūs pieradināja strādāt, vai varbūt mūs ekspluatēja?

Pēc 6 gadu vecuma aktīva runas attīstība turpinās: neskatoties uz to, ka diagrammā runas attīstības zona ir oranža, tas ir, nenobriedusi, process ir diezgan intensīvs. Tas var izskaidrot, kāpēc mazi bērni tik viegli apgūst svešvalodas. Smadzeņu daļas, kas atbild par abstraktu domāšanu, emocionālu briedumu un spēju racionāli domāt, vēl nav izveidojušās. Tas ir emocionālās pārslodzes un mocību cēlonis.

 

9 gadu vecumā bērns apgūst smalko motoriku: skolniekiem kļūst vieglāk rakstīt, un amatniecība izrādās precīzāka. Ar lieliem soļiem tiek apgūtas matemātikas zinātnes: ģeometrija un algebra.

Lasi arī: Sieviete, kura patīk gandrīz jebkuram vīrietim: Tikai viena īpašība!

Līdz 13 gadu vecumam limbiskā sistēma jau ļauj izjust spēcīgas emocijas, bet smadzeņu zona, kas ir atbildīga par to ierobežošanu, vēl nav izstrādāta, līdz ar to rodas pusaudžu emocionalitātes problēmas. Attīstās intelekts, analītiskās prasmes un loģika.

 

15 gadi ir vecums, kurā uzlabojas smadzeņu darbība. Nevajadzīgi neironu savienojumi mirst, bet tiek stiprināti aktīvāki savienojumi: smadzenes kļūst “specializētākas”. Šajā laikā bērni var izvēlēties jebkuru zināšanu jomu, kas viņiem ir visinteresantākā, un iedziļināties tās izpētē.

 

Pēc 17 gadu vecuma smadzeņu prefrontālā garozas zonu attīstība noved pie sociālās aktivitātes pieauguma, parādās abstrakta domāšana, riska novērtēšana un paškontrole.

 

21 gads ir emocionālā brieduma vecums. Bet zaļās zonas norāda, ka pat pēc oficiālā “pieaugušo” vecuma sasniegšanas mums smadzenēs joprojām ir zonas, kurām ir attīstības potenciāls. Emocionālais briedums un spēja pieņemt lēmumus attīstīsies turpmākajos gados.

 

Arī interesanti: Viedoklis – To, ka liberālā audzināšana ir izgāzusies, vislabāk redz skolotāji un domājoši vecāki

COMMENTS

Leave a Comment