Kā palīdzēt tam, kam ir slikti: 4 noteikumi

Ik pa laikam mūsu mīļie jūtas skumji, vientuļi, nobijušies un sāpināti. Šādos brīžos ir ļoti svarīgi sniegt viņiem nepieciešamo emocionālo atbalstu, netīši nepasliktinot viņu stāvokli. Vai to var iemācīties?

Sociālā psiholoģe, ģimenes attiecību eksperte un autore Rebeka Gardnere norādīja uz 4 svarīgiem noteikumiem, kas jāņem vērā, lai palīdzētu tiem, kam attiecīgajā brīdī klājas grūti!

“Runāšana ar citiem par to, kas notiek mūsu dvēselēs, ir nepieciešams garīgās higiēnas elements. Taču ieradums visu paturēt pie sevis ir drošs ceļš uz neirozēm un psihosomatiskām slimībām. Bet diemžēl daudzi vai nu baidās uzticēties kādam citam, vai, gluži pretēji, ir atklāti nepareizā laikā, nevietā un ar nepareizajiem cilvēkiem,” – atzīmē Gardnere.

Ko mēs varam darīt, lai savam mīļotajam kļūtu par tādu cilvēku, kuram viņš vienmēr var atvērties?

Izmanto aktīvo klausīšanos

Visa stāsta garumā uzmanīgi klausieties sarunu biedru. Neaizraujieties domās par savām lietām un problēmām, negaidiet stāstījuma beigas, lai sāktu runāt par sevi. Klausieties un padomājiet par to, ko saka otrs cilvēks.

Nepārtrauc

Sarunas biedrs periodiski var klusēt, apmulst, domāt, izvēlēties pareizos vārdus, runāt skaļi un ātri vai, gluži pretēji, klusi un lēni. Nejaucieties, ļaujiet viņam dalīties savās sāpēs pēc iespējas labāk.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment