Kā pamāt ardievas negatīvisma rutīnai uz visiem laikiem?

Atzīsti, ka ir iestājusies rutīna! Kamēr tu nemaz nevari cerēt, ka katra diena būs piepildīta ar dzīvesprieku un laimi, tev vismaz sākumā ir sev jāatzīst, ka ir iestājusies rutīna. Negatīvās sajūtas ir kā slīkstošas baseina mantiņas – tu vari viņas slīcināt, bet viņas tik un tā uzpeldēs virs ūdens. Tā vietā, lai censtos apslēpt šīs sajūtas, domā par tām – tikai dari to apdomīgi. Kad beigsi pārāk daudz par tām domāt, spēsi sākt uz tām raudzīties skaidrāk. Un tad pienāks brīdis, kad tu sapratīsi, kur atrodas problēmas sakne. 

Pieraksti! Iekārto pateicības kladi – katru vakaru pirms gulētiešanas pieraksti, par ko tu šajā dienā esi pateicīga – par mammas smieklīgajām īsziņām, jaunajām seriāla epizodēm, par tavu brīnišķīgo kaķi – pilnīgi par jebko, ko vēlies pateikt “paldies”. Pamēģini šādi darīt divas nedēļas  – tev vajadzētu sākt just atšķirību. Tāpat rakstīšana var palīdzēt izmest negatīvās domas no prāta un uzmest tās uz papīra. Arī šāda pieeja var ļaut tās vieglāk atrisināt.

Iekļauj vārdu “dažreiz”! Kad galvā iešaujas negatīvās domas, pievieno tām vārdu “dažreiz”. Tā vietā, lai teiktu, ka “man vienkārši nepadodas”, saki – “man dažreiz nepadodas”. Ja tu par lietām runā absolūti, tad tas ietekmē arī tavu zemapziņu tā domāt, tādēļ tas ir jāmaina – redzēsi, ka viss nemaz nav tik ļauni, kā iedomājies.

Tiecies uz neitrālo! Pētījumi ir pierādījuši, ka cilvēkiem, kuri nav depresīvi, nav tikai pozitīvas domas – viņiem vienkārši ir mazāk negatīvo domu. Tādēļ, ja esi spējīgs dažas negatīvās domas pārvērst par neitrālām, tu esi uz pareizā ceļa. Lai ļautu šim darboties, uztaisi sarakstu. Kreisajā kolonnā uzraksti trīs negatīvās domas un labajā – trīs mazāk negatīvas domas (to pašu negatīvo domu neitrālākas versijas). 

Fokusējies uz citiem! Liekot citiem justies labi, tu iedarbināsi atgriezenisko ķēdi. Tādēļ – uz priekšu! Uzlabo savas vecmāmiņas dienu, aizsūtot viņai kādu mīļu kartiņu – jebko, kas citus cilvēkus var iepriecināt. Ja kāda cita dzīvi padarīsi pozitīvu, pats jutīsi, ka tas atspoguļojas arī uz tavu dzīvi. Kā saka – ja kādu citu iecelsi saulītē, kāds gaismas stariņš apspīdēs arī tevi. 

Uzaicini ciemos draugus! Sarunas, kas būs starp pazīstamiem un tuviem cilvēkiem, vienmēr palīdzēs. Runā par sasāpējušiem jautājumiem, ticiet mums – viņi tev tajā piebalsos. Problēmas ir visiem, tikai šīs problēmas problēma ir tāda, ka depresīvie cilvēki uzskata, ka problēmas ir tikai viņiem. Tādēļ runā – saki, kas tevi nomāc, varēsi ar paziņām dalīties pieredzē.

Sevi salīdzini tikai un vienīgi ar sevi! Kad tu salīdzini sevi ar citiem, tu par savu piemēru ņem sevis paša kritiskāko versiju un tā otra cilvēka super-labo versiju – un tās neatspoguļo patiesību. Bieži vien negatīvisma rutīna iestājas, jo mēs paši sākam uzskatīt par neveiksminiekiem – mūsu mērķi ir pārāk lieli, un tie nav ierāmēti tādā rāmī, kuru mēs spētu kontrolēt. Lai uzlabotu savu stāvokli, salīdzini veco sevi ar jauno sevi. Tā tu varēsi uzstādīt mērķus, kuri tiešām spēs progresēt. 

 

Avots: www.womenshealthmag.com

COMMENTS

  • <cite class="fn">Ainārs</cite>

    Tavs pirmais online nopelnītais tūkstotis eiro vēl nekad nav bijis tik tuvu. Tas jau burtiski elpo pakausī. Pagriezies, satver to un praktiski momentāli pārsūti uz savu bankas kontu. To var atkārtot kaut ik nedēļu. Tas pat mēdz radīt dīvainu satraukumu – jo tā ir ātra, matemātiskajā statistikā un kombinatorikā balstīta, tāpēc nekļūdīga stratēģija naudas pelnīšanai tiešsaistē – dalība loterijas sindikātā, ko esam izveidojuši īpaši Latvijas cilvēkiem. Ienāc, paņem Laimīgo Lozi un pārvērt savu dzīvi sapnī! https://goo.gl/3OxSEu

Leave a Comment