Kā tava partnera klātbūtne var ietekmēt tavu fizisko sāpju līmeni

Šajā pētījumā, kuru publicēja žurnālā „Social Cognitive and Affective Neuroscience”, grupa Londonas pētnieku noskaidroja, kā 39 sievietes panes sāpes, atrodoties sava partnera klātbūtnē. Viņi to panāca, „durstot” viņu pirkstus ar lāzera impulsu palīdzību gan tad, kad viņas atradās vienā telpā ar saviem partneriem, gan tad, kad viņi tajā neatradās. Durstīšanas laikā tika novērtēts sieviešu sāpju intensitātes līmenis. Pa to laiku pētnieki izmērīja arī to, kā smadzeņu elektriskā aktivitāte mainījās lāzera impulsu ietekmē.

Pētnieki atklāja, ka lielākoties sieviešu sāpes pastiprinājās, kad līdzās bija viņu vīrieši.

Un uzmini nu – šo fenomenu var pat attiecināt uz to, kas notiek dzemdību palātā saskaņā ar to, kas bija sakāms vienam no pētniekiem pētījuma preses konferencē. Jā – tavs partneris varētu likt tavām dzemdībām būt sāpīgākām nekā tām vajadzētu būt, tikai atrodoties ar tevi dzemdību palātā.

Tomēr tas nenozīmē obligāti to, ka tev būs jāsūta savs puisis prom uz uzgaidāmo telpu – sāpes pastiprinājās visvairāk sievietēm, kuras izvairās no tuvības visās savās attiecībās. Jo izvairīgākas sievietes bija, jo vairāk sāpju viņas sajuta, kad viņu mīļotais cilvēks bija viņām klāt. Turpretim sievietēm, kuras meklēja tuvību savās attiecībās, partnera klātbūtne neietekmēja sāpju līmeni, ne pazemināja to, ne paaugstināja.

Jā – tavs partneris varētu likt tavām dzemdībām būt sāpīgākām nekā tām vajadzētu būt, tikai atrodoties ar tevi dzemdību palātā.

Tas nozīmē, ka ne gluži tava partnera klātbūtne var padarīt dzemdības sāpīgākas; to ietekmē tas, kā tu pieķeries, kā tu saisties ar citiem cilvēkiem. „Ja tu esi nedroša vai tev ir grūti uzticēties, tev nāksies sajust lielākas sāpes tava partnera klātbūtnē neatkarīgi no tā, cik izpalīdzīgs vai atbalstošs tavs partneris ir,” apgalvo speciāliste dzemdniecībā un ginekoloģijā, Dr. med. Marilēna Guerra Floridā, kas nav iesaistīta šajā pētījumā. (Papildu varētu teikt, ka, lai gan pētījumā tika aplūkoti heteroseksuāli pāri, viendzimuma pāriem vajadzētu būt tādam pašam efektam. Galu galā tas, kas nosaka to, vai palielināsies sāpes, ir viņas pieķeršanās veids, nevis tas, kāds ir partneris.)

Lai gan būtu svarīgi minēt, ka pašreizējā pētījumā, pirmkārt, tikai veiktas pārbaudes uz 39 sievietēm un, otrkārt, tajā tika iesaistītas arī sievietes, kas nav stāvoklī, iepriekšējie pētījumi apliecina tā atklājumus. Piemēram, vienā pētījumā, kas 2014. gadā publicēts žurnālā „The Journal of Pain”, atklājās tas, ka sievietes, kas attiecībās ir nedrošas, izjuta lielākas sāpes un viņām bija nepieciešami pretsāpju medikamenti lielākās devās dzemdību sāpju laikā salīdzinājumā ar tām, kuras jutās drošāk savās attiecībās.

„Ja tu esi nedroša vai tev ir grūti uzticēties, tev nāksies sajust lielākas sāpes tava partnera klātbūtnē neatkarīgi no tā, cik izpalīdzīgs vai atbalstošs tavs partneris ir.”

Tomēr „iespējamās papildu sāpes” nav vienīgais faktors, kuru būtu jāapsver, kad pienācis laiks izlemt, kādu lomu tavs partneris spēlēs dzemdībās. Galu galā jaunas dzīvības nākšana pasaulē nav tikai sāpīgs process. Kā apgalvo Guerra – tā ir svarīga pieredze tavā dzīvē. Tāpēc rīkojies tā, kā tev būtu visērtāk.

 

 

Avots: womenshealthmag.com

Leave a Comment