Kā Tu runā, kad negribi uzņemties atbildību?

Lielākā daļa, pieļaujot kļūdas, nevēlas uzņemties atbildību. Vairums cilvēku uzreiz pievēršas citiem cilvēkiem un visu vainu uzveļ viņiem. Biežāk izskanošās frāzes: „Tas notika viņa dēļ”, „Ja viņa nebūtu tā rīkojusies”, „Ja tikai viņa būtu manī klausījusies” utt. Šādus apgalvojumus izsaka cilvēki, kuri rīkojas pa vecam un atkārto pagātnes kļūdas.

Kamēr mēs nepārstājam vainot citus, mēs nespējam atsvabināties no savu emocionālo, psiholoģisko un mentālo problēmu gūzmas. Kolīdz Tu sāc vairīties no atbildības, tā, apzināti vai neapzināti, noniecini savas personiskās spējas un uztici savu dzīvi citiem, pakļauj to citu ļaužu domām un emocijām.

Lūk, divpadsmit izteikumi, kas parāda veidus, ar kuru palīdzību cilvēki bēg no atbildības:

1.es pamēģināšu;

2.ja…., tad…!;

3.es aizmirsu;

4.tā nav mana vaina;

5.man nebija izvēles;

6.es nevaru;

7.es nespēju savaldīties;

8.izlemšu pēc kāda laika;

9.es nezinu;

10.tas nav mans pienākums;

11.neviens man neteica;

12.tāds nu reiz es esmu.

Daži ieteikumi, kas Tev palīdzēs piedzīvot pozitīvu izaugsmi, kad vajadzēs izdarīt izvēli- īpaši savas dzīves krustcelēs.

  1. Pārmaiņu situācijās mācies nogaidīt un ieklausīties sevī! Visas atbildes ir Tevī pašā.
  2. Skaidri apzinies savas vērtības un principus, kas var kalpot kā ceļrāži lēmumu pieņemšanai!
  3. Nosaki, ko Tu gribi radīt savā dzīvē, un izvirzi konkrētus, saprātīgus mērķus.
  4. Atklāj savus mērķus draugam un lūdz viņa palīdzību! Regulāras atsauksmes var veicināt Tavas uzvedības pilnveidošanos.
  5. Personiskajā dienasgrāmatā apraksti savas problēmsituācijas un brīžus, kad jūti nepieciešamību pārvarēt emocionāli vai citādā ziņā sarežģītas situācijas. Dienasgrāmata var kalpot kā ļoti svarīgs faktors, izvērtējot Tavu izaugsmi.
  6. Reizi nedēļā Tev vajag izvērtēt savas izvēles, lai priecātos par uzvarām un panākumiem, bet neveiksmes gadījumā atbilstoši koriģētu savu rīcību. Esi iecietīgs pret sevi, jo Tavs uzdevums ir censties būt labākam, nevis perfektam!

*Raksta tapšanā izmantota Dr.Melsa Gila grāmata “Neparastais prāts”

Avots: 

zvaigžņu tulks

Leave a Comment