Kā pusdienlaika ilgums ietekmē ēšanas paradumus?

Zinātnieki ir pētījuši skolēnu ēšanas paradumus dažādās skolās, kurās pusdienlaiku pārtraukuma ilgums ir atšķirīgs. Bieži vien skolās pusdienu pārtraukums ir ne ilgāks par 30 minūtēm, bieži tas ir pat tikai 20 minūtes.

Tādos gadījumos, skolas vadība nav padomājusi par to, ka skolēniem ir jānonāk līdz ēdnīcai, jāizstāv rindā un tikai tad viņi reāli nonāk pie ēšanas, kad kādam varbūt ir palikušas tikai nieka 10 minūtes. Tika atklāts, ka cilvēki, kuriem ēšanai bija mazāk laika par 20 minūtēm biežāk izvēlējās neizdzert piena glāzi, apēst kādu augli un dārzeņu. Kā arī palielinājās izmestās pārtikas daudzums.

Zinātnieki ir nonākuši pie secinājuma, ka cilvēkiem ir nepieciešamas vismaz 25 minūtes tikai ēšanai, lai tiktu uzņemtas arī organismam nepieciešamās uzturvielas un pienācīgi sagremotas. Ja cilvēkam ir vairāk laika, tad tendence ir tāda, ka pusdienās tiek uzņemta veselīgāka, “zaļāka” pārtika. Kad ir mazāk laika, tad cilvēkam svarīgāk liekas vienkārši kaut kā nebūt uzņemt “ātro enerģiju” ar kādu gaļas gabalu, kartupeļiem un pēc tam uzkost šokolādes batoniņu.

Avots: realsimple.com

Leave a Comment