Kad spriedze neatlaiž tvērienu

“Hronisks stress ir situācija, kad cilvēks ilgstoši, iespējams, pat gadiem, atrodas saspringtā situācijā,” skaidro Neirožu kl**ikas, Vese***as centra 4 un kl**ikas Ūdensroze psihiatrs un miega speciālists Jevgeņijs Iznovs. Tā jūtas, piemēram, tā sauktajam mobingam (no angļu valodas mobbing – nomākšana, uzbrukšana) pakļautie. Mobings ir psiholoģiskā terora veids, kad viens vai vairāki darbabiedri sistemātiski neētiski un pat naidīgi vēršas pret savu kolēģi. Cilvēkam jāstrādā, jāsasniedz kāds rezultāts, mērķis, jāizpilda plāns, bet viņš jūt spiedienu vai no priekšniecības (pārmetumi, rājieni, neapmierinātība, pamācības), vai padotajiem (uzmākšanās ar personiskām problēmām, slinkums, bremzējošas iniciatīvas). Mobingam pakļautam darbiniekam pastāvīgi jārisina tas, ko dažādu iemeslu dēļ atrisināt nav iespējams.

Cita situācija, kurā atklājas hronisks stress un kura pazīstama daudziem, – jāraujas vaiga sviedros, lai nopelnītu naudu. Cilvēks nedomā par atpūtu, jo nedrīkst atpalikt, izkrist no aprites, pieļaut, ka labklājības latiņa noslīd zemāk.

Hronisku stresu var izraisīt, piemēram, nedraudzīga apkārtējā vide. Cilvēks dzīvo, ir vesels, darbspējīgs, bet apstākļi nav labvēlīgi ieceru īstenošanai. Teiksim, viņš vēlas atrast labu, pienācīgi atalgotu darbu, bet neizdodas. Darba meklējumos dodas uz ārzemēm, bet arī tur plāni neīstenojas. Tad atgriežas atpakaļ un nolemj veidot savu uzņēmumu, bet konkurence ir milzīga, lielākā daļa biznesa nišu ir aizņemtas, ieceres sabrūk. Tā ir pastāvīga cīņa ar vējdzirnavām – cilvēks gadiem cenšas sasniegt mērķi, tomēr tas nekādi neizdodas.

Iespaidīgs daudzums. Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka Latvijā katrs desmitais cietis no saspringuma un stresa pēdējā mēneša laikā.

Vairs nevaru izturēt!

Jevgeņijs Iznovs stāsta, ka zinātnieki pat izpētījuši: psiholoģiski vesels cilvēks stresā spēj dzīvot aptuveni sešus gadus. Šādu laiku var izturēt tā saukto subklīnisko stresu, kas pat nav īpaši paaugstināts, kāds būtu kara vai pēkšņas katastrofas apstākļos. Tomēr pēc sešiem gadiem sabrūk pat garā stiprais. Sākas simptomi, kas liecina, ka robeža pārsniegta, piemēram, bezmiegs – cilvēks zaudē spēju normāli gulēt un izgulēties. Hroniska stresa māktajam var būt dažādi miega traucējumi: miegainība un pārmērīgs miegs, trausls snaudiens, nespēja iemigt un agrīnas pamošanās izraisītas sekas. Kopumā miega traucējumi māc 50–70% populācijas, bet pie ārsta vēršas vien aptuveni ceturtā daļa.

Arī kardiovaskulāro slimību plašā izplatība liecina, ka cilvēki ļoti streso, jo ir pierādīta stresa saistība ar šīm saslimšanām. Ja nebūtu stresa, nepastāvētu tik augsts risks, ka paaugstināsies As**sspiediens. No psiholoģiskā stāvokļa lielā mērā ir atkarīga ateroskleroze: ja cilvēks ir mierīgs un ikdienā nav pakļauts stresam, jo ir mācējis atrast garīgo līdzsvaru, viņa vielmaiņa darbojas normāli, līdz ar to ir mazāka iespēja, ka As**svadi aizsērēs. Diemžēl hroniska stresa upuri bieži vien to cenšas mazināt, lietojot alkoholu vai smēķējot. Latvijā vidējais alkohola patēriņš uz vienu iedzīvotāju sasniedz 10,3 litrus absolūtā alkohola gadā. Pasaulē kopumā – nedaudz vairāk par sešiem litriem uz cilvēku.

Izdegšanas sindroms – epidēmija

Jūrmalas Slim**cas un kūrorta rehabilitācijas centra Jaunķemeri neiroloģe Elīna Malkiela hronisku stresu pielīdzina izdegšanas sindromam. Medicīniskajā literatūrā tas aprakstīts jau vairāk nekā pirms 40 gadiem: cilvēks, kuru tas piemeklējis, jūtas nevajadzīgs, visu pamests, pagalam atstumts, neatzīts, nespējīgs paveikt kādu darbu. “Šādas izjūtas samazina darbaspējas. Pasliktinās gan emocionālā, gan fiziskā pašsajūta,” uzsver daktere. “Emocionālās daļas sakārtošana ir psihologa, psihoterapeita vai psihiatra pārziņā atkarībā no tā, cik smagi ir simptomi. Pie neirologa izdegšanas sindroma nomocītais nonāk lielākoties tāpēc, ka sūdzības izraisījis fiziskais stāvoklis: pienākumu gūzma darbā un bailes, ka netiks ar visu galā, izraisa hronisku stresu, kas savukārt saasina dažādas hroniskas vainas un var veicināt akūtu saslimšanu.

Zīmīgi, ka jaunākajā medicīnas literatūrā uzsvērts – izdegšanas sindroms izplatās kā epidēmija, kas dažādām psihosomatiskajām saslimšanām nav tipiski. Proti, ja kādam ir depresija, cilvēks ar to sirgst vienatnē un uz kolēģiem vai tuviniekiem tā atstāj samērā mazu iespaidu. Turpretī, ja kādam kolektīvā ir izdegšanas sindroms, tas it kā pielīp arī apkārtējiem.”

Pazīt stresa nomākto

Lai ārstētu izdegšanas sindroma vai hroniska stresa pacientu, pirmām kārtām nepieciešama precīza diagnostika, uzsver neiroloģe. Nereti šādi cilvēki klīst no viena ārsta pie otra ar sūdzībām par dažādām kaitēm un sāpēm, kas ir stresa fiziskās izpausmes. Savukārt tas, ko paviršs vērotājs varētu nodēvēt par neapmierinātību ar dzīvi, izpaužas kā apātija, nevēlēšanās kaut ko darīt, vispārējs intereses zudums. Pacients ir vai nu nomākts, vai uzbudināts. “Cilvēku ir pārņēmis iekšējs nemiers, viņš nevar atrast sevi. Mēdz būt citas ar uzvedību saistītas sūdzības: viņš ātri uzvelkas, konfliktē, aizvien sliktāk komunicē ar kolēģiem. Vienlaikus iespējamas pretējas izjūtas, piemēram, tieksme uz raudulību. Cilvēks sūdzas par atmiņas traucējumiem vai par to, ka jūt – kļūst lēnāks, mazinās loģiskā domāšana, nespēj koncentrēties uzdevumu izpildei. Fiziskās sūdzības – māc nogurums, jo sākušies miega traucējumi. Pievienojas galvassāpes, sāpes plecu joslā, As**sspiediena svārstības, gremošanas traucējumi – veģetatīvās nervu sistēmas disbalanss,” raksturo Elīna Malkiela.

Pirmām kārtām sakārtot miega režīmu

Ja sākas miega traucējumi, svarīgi ievērot gulēšanas higiēnu.

* Gultai jābūt pēc iespējas ērtai, telpai – mēreni siltai, tumšai, klusai.

* 4–6 stundas pirms gulētiešanas nevajadzētu dzert stipru tēju, kafiju vai citus dzērienus, kas satur kofeīnu un iedarbojas kā stimulatori.

* Vēlams katru dienu mosties un iet gulēt vienā un tajā pašā laikā. Noturīgs miega un nomoda režīms padara miegu efektīvāku.

* Regulāra vingrošana agrā pēcpusdienā veicina dziļu miegu, bet vingrojumi 3–4 stundas pirms gulēšanas nav ieteicami.

* Sātīgas maltītes vēlā pēcpusdienā traucē miegu, bet arī ar tukšu vēderu nav laba gulēšana – to veicinās viegla uzkoda vai cits regulārs pirmsmiega rituāls: glāze silta piena vakarā, relaksācija siltā vannā.

* Gulta domāta tikai miegam un seksam. Tajā neiesaka lasīt, ēst, skatīties televizoru, strādāt, strīdēties.

* Pēc sešiem vakarā iesaka relaksēties un izvairīties no jebkā, kas izraisītu stresu.

Dakteris Jevgeņijs Iznovs piebilst, ka miega problēmas nevajag risināt ar vīna glāzi pirms gulētiešanas. Stiprāks malks var palīdzēt iemigt, bet tā ir bīstama stratēģija.

“Ja bezmiegs ilgākā laika posmā traucējis vienu divas reizes, tas nav nekas slikts, katram var gadīties,” saka ārsts. “Bet, ja tas vienā nedēļā vajājis pāris reižu vai vēl biežāk, tā jau ir problēma un jāvēršas pie ārsta. Ja cilvēks labi neizguļas, tas veicina nervozitāti, aizkaitināmību, raudulību – emocionālu labilitāti.”

Ja cilvēkam bijusi aktīva diena, viņš daudz skrējis, strādājis, vakarā var iedzert nomierinošu tēju. Tomēr, ja ir nopietnas problēmas – cilvēks pārnāk mājās noguris, acis līp ciet, neko nevar izdarīt, skatās tikai uz to pusi, kur guļamais, bet aizmigt nevar –, tējiņas nepalīdzēs un noteikti jāiet pie ārsta. Tāpat jārīkojas, ja trīs stundas paguļ, tad pamostas un vairs nevar aizmigt, gatavs celties un strādāt. Tā ir hiperstimulācija.

Avots: 

aLA

COMMENTS

  • <cite class="fn">Ziemassvētku veiksme jau gaida. Vai Tu aiziesi to satikt jau šodien? http://ej.uz/8sdn</cite>

    Vislabākais veids stresa samazināšanai ir iegūt drošības sajūtu. Jo kas tad ir stress? Vai tad ne satraukums? Satraukums par esošo situāciju, satraukums par nākotni – vai izdosies ieplānotais, vai sev un tuvajiem neatgadīsies kas slikts. Vai varēšu sevi un tuviniekus pasargāt, ja parādīsies briesmas.
    Brīvu finansu līdzekļu pieejamība ļoti daudzus no stresa izraisītājiem novērš jau saknē. Bankas to sauc par drošības spilvenu. Vai tev tāds ir? Vai tas ir pietiekoši liels? Cilvēkam vienmēr par maz, bet tā godīgi, nemelojot sev – vai ir pietiekošs? Nāc un piedalies lielākajās ASV un Rietumeiropas loterijās, kur notiek godīgas izlozes. Nāc caur šo manu saiti un saņem vienu biļeti bez maksas.
    Starp citu – šobrīd ir spēkā īpašais Ziemassvētku piedāvājums biļešu pirkumam (par iegādes kārtību jautājiet brokera klientu apkalpotājam) – vairāki varianti uz 52 izlozēm pēc kārtas trīspadsmit nedēļu garumā. Biļešu pakete, ar kuru “garām aizšaut” nav iespējams. Līdzīgi kā – neapmācīts cilvēks mazticami trāpīs mērķī ar snaipera šauteni, kurai ir tikai viena lode, viens šāviens. Bet izšaujot vienu šāvienu mērķa
    virzienā ar lielgabalu, vismaz viena no šķembām trāpīs pietiekoši tuvu “ābolītim”. Vai arī – mēs taču arī mušas nesitam ar zīmuļa resnuma koka zariņu vai pātagu, bet ņemam pletni. Nauda, protams, nevar kalpot kā pilnīgi visu problēmu risinājums. Bet, kā vēsta sena tautas gudrība, labāk sēdēt Mersedesā kā trolejbusā.
    Paņem savu Ziemassvētku veiksmi jau šodien!

Leave a Comment