Kādēļ organismam vajadzīgs magnijs?

Magnija saturs organismā.

Pieauguša cilvēka organismā atrodas aptuveni 25g magnija. Tā pamata daļa atrodas kaulos, tāpat muskuļos, smadzenēs, sirdī, aknās un nierēs. ikdienas magnija nepieciešamība sievietēm ir daudz mazāka kā vīriešiem (300 un 350 mg atbilstoši) . Diennaktī organismam vajadzīgs ap 6 mg magnija uz katru ķermeņa masas kilogramu. Augšanas periodā, grūtniecībā un zīdīšanas periodā šī elementa doza palielinās līdz 13-15mg uz ķermeņa masas kg. Tā, grūtnieču diennakts magnija norma sastāda 925mg , bet barojošām mātēm- 1250mg.  Veciem cilvēkiem tāpat nepieciešama paaugstināta magnija iekļūšana organismā, par cik šajā dzīves periodā novērota magnija uzsūkšanās pasliktināšanās.

Magnija bioloģiskā loma.

Lai saprastu, kam nepieciešams magnijs organismā, vajag izskatīt to nozīmi dažādiem fizioloģiskajiem procesiem.

Vispirms, magnijs nepieciešams normālai daudzu reakciju norisei, kas saistītas ar enerģētisko apmaiņu. Enerģijas akumulators organismā-adenozīna trifosfāta skābe (ATP). Sadaloties ATP dod lielu daudzumu enerģijas, bet magnija joni ļoti nepieciešami šīs reakcijas īstenošanai.

Bez tam magnijs ir fizioloģisks regulators šūnu augšanai. Tāpat magnijs nepieciešams olbaltumu sintēzei, dažu kaitīgu vielu iznīcināšanai no organisma, normālai nervu sistēmas darbībai. Magnijs atvieglo pirms menstruālo sindromu sievietēm, paaugstina asinīs labā holesterīna līmeni un samazina kaitīgo līmeni, novērš akmeņu veidošanos nierēs. magnijs nepieciešams organisma fosfora apmaiņas regulācijā, neiromuskulārajai uzbudināmībai, zarnu sieniņu saraušanās stimulācijai. Ar magnija piedalīšanos notiek  normālas funkcionēšanas uzturēšana , lai sarautos un atslābinātos sirds muskulis.

Magnijam ir As**svadu paplašinoša iedarbība, kas savukārt, pazemina arteriālo spiedienu. Konstatēts, ka tajos reģionos, kur dzeramajā ūdenī ir pazemināts magnija saturs, cilvēkiem biežāk novērota hipertoniskas Sli**bas attīstība. magnijs organismam vajadzīgs, lai sniegtu pretēju iedarbību attiecībā uz kalciju, kas izraisa gludo muskuļu saraušanos ap As**svadiem. Magnijs atslābina  šīs muskuļu šķiedras un veicina As**splūsmu.

par cik cilvēka organismā magnijs vajadzīgs daudzu procesu regulācijā, kļūst acīmredzama magnija apmaiņas traucējumu nozīme daudzu slimību attīstišanās sākumam.

 

Avots: allwomens.ru 

Leave a Comment