Kanēlis, lai zemāks holesterīns, timiāns pret tūsku – garšvielas, kas ārstē

Garšvielas un garšaugus itin lieti pievienot ēdieniem un dzērieniem, lai spēcinātu veselību. Lūkojam, kurus varam izmantot savā labā.

Kurkumai piemīt pretmikrobu un antioksidanta īpašības, tā veicina vielmaiņu, mazina pūšanas procesus zarnās un izmantojama pret cērmēm.

Kardamons paātrina gremošanas sistēmas darbību. Arī koriandrs uzlabo gremošanu, veicinot žultsdarbību un toksīnu izvadīšanu no organisma.

Savukārt lauru lapām ir tonizējoša un pretiekaisuma iedarbība, antioksidanta īpašības. Tās uzlabo sirdsdarbību, gremošanu un ogļhidrātu vielmaiņu, taču jāuzmanās tiem, kam ir slikta As**srecēšana, kā arī grūtniecēm un ar krūti barojošām mātēm.

Lai uzlabotu gremošanu, mazinātu nogurumu, palielinātu enerģiju, veicinātu As**sriti un pat uzlabotu atmiņu, pietiek ar nelielu muskatrieksta šķipsnu. Pārdozējot gan iespējamas galvassāpes, reibonis un paātrināta sirdsdarbība.

Viens no labi zināmiem līdzekļiem imunitātes stiprināšanai ir ingvers, kas vēl veicina gremošanu, uzlabo noskaņojumu, tonizē un vairo spēkus. Šī sakne ir ļoti spēcīgs antioksidants.

Kanēlis samazina cukura un t.s. sliktā holesterīna līmeni asinīs un šķidrina tās.

Svaigus garšaugus var izaudzēt uz sava dzīvokļa palodzes vai iegādāties veikalā. Dilles zināmas kā urīndzenošs un žultsdzenošs līdzeklis, uzlējums spēj pazemināt As**sspiedienu un paplašināt As**svadus. Diļļu sēklu novārījums ieteicams barojošām mātēm, jo pastiprina piena veidošanos. Pret bezmiegu ir cits pārbaudīts līdzeklis – vienai ēdamkarotei diļļu sēklu uzlej glāzi verdoša ūdens, ļauj atdzist un nokāš. Pievieno vienu ēdamkaroti ziedu medus, samaisa un izdzer pirms gulētiešanas.

Lasi vēl: Pievieno 1 tējkaroti šīs garšvielas ēdienam, 3 mēnešos zaudē līdz pat 15 kilogramiem

Timiāns un tā savvaļas analogs mārsils ir lielisks palīgs cīņā ar reimatismu, tūsku, sasitumiem, izsitumiem un saaukstēšanās slimībām. Tam piemīt pretmikrobu iedarbība. Kaltētam timiānam ir stiprāka garša nekā svaigam. Jo smalkāk sakapātas lapiņas, jo spēcīgāka garša.

Pētersīlis veicina kalcija uzsūkšanos un As**srecēšanu, stiprina kaulus, regulē glikozes līmeni asinīs. Augs noder arī kosmetoloģijā – maskas no sasmalcinātām pētersīļa lapiņām palīdz, ja ir apsārtums, tūska vai pārmērīga ādas pigmentācija. Ja ir gremošanas problēmas, trīsreiz dienā pusstundu pirms ēšanas par sliktu nenāks 2–3 ēdamkarotes dzēriena, ko gatavo, vienai ēdamkarotei sasmalcinātu pētersīļa sēklu vai sakņu uzlejot glāzi atdzesēta vārīta ūdens un ļaujot 8–10 stundas ievilkties.

No bazilika lapām var gatavot uzlējumu pret galvassāpēm, aromātiskas vannas, izmantot kakla skalošanai un kompresēm. Augs stiprina imūnsistēmu, palielina vispārējo tonusu, stimulē gremošanu un apetīti. Nav vēlams grūtniecēm, jo bazilikam ir baktericīdas īpašības, tomēr lielā daudzumā tās var kaitēt.

Majorāns izmantojams kā pretiekaisuma līdzeklis elpošanas ceļu un gremošanas orgānu slimību gadījumā, tas palīdz arī pret bezmiegu.

Oregano jeb raudene izvada toksīnus, dezinficē, mazina iekaisumus, regulē gremošanas orgānu darbību.

Rozmarīna novārījums – viena ēdamkarote uz glāzi ūdens – zināms ne vien dāmām, kuras to izmanto kā losjonu ādas kopšanai, bet palīdz arī ārstēt pūtītes.

Piparmētra rada patīkamu smaržu, tēja iedarbojas nomierinoši. Auga sastāvā esošā ēteriskā eļļa iedarbojas uz nervu sistēmu. Antioksidanta īpašības palīdz mazināt niezi un dedzināšanu, tāpēc silta tēja noder kā dzēriens, bet atdzisusi – kompresēm vai sejas losjonam. Savukārt melisai raksturīga maiga pretmikrobu ietekme, vispārēja spēcinoša iedarbība un spēja stimulēt gremošanu.

Citronzāle – Austrumu garšaugs ar vieglu citrona un ingvera aromātu – ir lieliska piedeva tējām, ja vīrusu laikā gadās augšējo elpošanas ceļu kaites. Tā mazina nogurumu, uzlabo noskaņojumu un tiek pat uzskatīta par… afrodīziju!

Svarīgi

• Prātīgi jādozē ķimenes, kurkuma un ķiploki, jo, regulāri lietojot uzturā lielā daudzumā, to sastāvvielas var pastiprināt vai vājināt daudzu medikamentu iedarbību. Ķiploki vēl rada citas nepatīkamas sajūtas – lielais sēra saturs var izraisīt gāzu veidošanos un vēdera pūšanos.

• Asie sarkanie un melnie pipari jālieto mazās devās, ja ir gastrīts vai citas kuņģa problēmas, jo kapsaicīns kairina. Pat šķietami veseliem cilvēkiem ikreiz nevajadzētu pārsniegt devu – sešus melno piparu graudiņus vai ceturtdaļu tējkarotes maltu melno vai sarkano piparu.

• Krustnagliņas garšvielu klāstā ir vienas no antioksidantu sastāva līderiem, taču nav ieteicamas bērniem līdz divu gadu vecumam, hipertoniķiem un cilvēkiem ar kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūlu.

Leave a Comment