Kāpēc daudziem darbs mājās sagādā grūtības un kā tikt ar to galā.

Mūsdienās ļoti daudzi darba ņēmēji savus darba pienākumus veic nepametot mājas, lai gan vairumā gadījumu tas neatstāj negatīvu iespaidu uz produktivitāti, daudzi atzīst, ka darbs mājās vienlaikus nozīmē krietni grūtāku koncentrēšanos saviem darba pienākumiem.

Darbam mājās ir ļoti daudz priekšrocību – neviens netraucē, nav ik pa brīdim jāskatās pār plecu vai tieši tu šobrīd neesi nonācis priekšnieka uzmanības lokā, pats vari izvēlēties laiku, kad atpūsties un kad strādāt utt., taču vienlaikus ir arī virkne nepilnību – atpūtas pauzes var iestiepties krietni garākas nekā plānots, ledusskapis ir rokas stiepiena attālumā, nav tieša kontakta ar kolēģiem, lai operatīvi pārrunātu svarīgus darba jautājumus utt.,

Statistikas dati liecina, ka aizvien vairāk darbinieku vismaz pusi no saviem darba pienākumiem izvēlas veikt mājās. ASV, 2015. gadā jau nepilni 4 miljoni darba ņēmēju pusi no saviem darba pienākumiem veica mājas apstākļos, un, kā liecina pētījumi, visā pasaulē mājās strādājošo skaits pērn pieauga par aptuveni 20%.

ASV 2016. gadā veiktā pētījumā, 91% mājās strādājošo norādīja, ka, viņuprāt, tas nodrošina augstāku produktivitāti, tikmēr daudzi no darba devējiem uz šādu darba pienākumu izpildi vēl joprojām skatās skeptiski. Taču pieaugošais mājās strādājošo darbinieku skaits visā pasaulē liek tam pievērst aizvien lielāku uzmanību. Un tik tiešām, ko ar to visu darīt, kā panākt to, lai izdodas saglabāt produktivitāti strādājot neizejot pa mājas durvīm?

Eksperti iesaka ievērot vairākus būtiskus nosacījumus, lai darbs mājās nesagādātu vilšanos ne darba ņēmējam, ne darba devējam.

Tātad, ja ir pieņemts lēmumu strādāt no mājām, pats svarīgākais ir to uztvert tikpat nopietni kā darbu ofisā.

Jāpievērš uzmanība tam, lai vieta, kur pildīt darba pienākumus būtu norobežota no vietas, kura parasti mājās ir paredzēta atpūtai.

Nepieciešams strikti definēt savu darba laiku un sekot paša uzstādītajiem nosacījumiem.

Jābūt skaidri definētai un sakārtotai komunikācijai ar kolēģiem.

Strikti noteikti darba izpildes termiņi.

Precīzi noteikti darba uzdevuma izpildē iesaistīto pušu pienākumi.

Regulāras tiešsaistes progresa sanāksmes.

Ārkārtīgi svarīgi ir atcerēties par pašu nozīmīgāko šķērsli produktīvam darbam mājās un tā ir piekļuve internetam, ir būtiski paturēt prātā, ka uz brīdi atslēgts internets ļaus krietni vieglāk koncentrēties darba pienākumiem un paveikt tos gan savlaicīgi, gan kvalitatīvi.

Ja šie nosacījumi tiek ņemti vērā, darbam mājās nevajadzētu ietekmēt paveiktā darba kvalitāti un gala rezultātā ieguvējs būs gan darba devējs, pie kura strādās pozitīvi noskaņots darbinieks, kurš neprasa papildus izmaksas par vietu ofisā un krietni retāk potenciāli aizbildināsies ar slimību, jo tāpat strādā no mājām, gan darba ņēmējs, kurš ir pats sava darba laika un darba apstākļu noteicējs.

Raksts sagatavots izmantojot avotus:

http://money.cnn.com

https://theconversation.com

https://www.forbes.com

 

Komunikācijas eksperts,

mediju attiecību konsultants

Valters Grīnvalds

Leave a Comment