Kāpēc noņemt cepuri baznīcā, bēru laikā un iekštelpās

Attīstoties sabiedrībai, ir parādījušās daudzas sieviešu galvas segas, tāpēc ir mainījušies arī baznīcas noteikumi. Kopš seniem laikiem sievietes galvassegas sedza ar auduma gabalu, kas vēlāk nomainīja labi zināmos lakatiņus.

Ņemot vērā, ka baznīca ir dogmatiska un tās pamatā ir tradīcijas, prasība galvassegu aizklāt galvu ir saglabājusies līdz mūsdienām. Sievietēm tiek ieteikts ziemā pirms ieiešanas baznīcā cepuri nomainīt pret lakatu.

Kāpēc telpās ir pieņemts noņemt galvassegu?

Laicīgajā dzīvē galvas segu ir pieņemts noņemt citu iemeslu dēļ. Vispirms sapratīsim, kāpēc vīrieši noņem galvassegu iekštelpās.

Kā izrādās, šim noteikumam ir ļoti dziļas vēsturiskas saknes. Galvas segas noņemšana bija cieņas apliecinājums tiem, kam bija augstāks rangs vai pakāpe. Tas bija sava veida atzīšanas akts, ka kāds sabiedrībā ir augstāk stāvošs vai līdzvērtīgs.

Tādējādi bruņinieki noņēma ķiveres, lai sveicinātos un paustu miermīlīgus nodomus. Vēlāk kļuva ierasts noņemt vai pacelt cepuri. Tas ir skaidrojums tam, kāpēc vīrieši noņem galvassegas.

Līdz pat mūsdienām šim noteikumam ir praktiska pielietošana. Piemēram, cepure teātrī, kinoteātrī, koncertā var traucēt skatīties cilvēkiem, kas atrodas aizmugurē.

 

Leave a Comment