Kāpēc noņemt cepuri baznīcā, bēru laikā un iekštelpās

Cepures nēsāšana, īpaši ziemā, ne tikai palīdzēs jums saglabāt siltumu, bet arī labu pašsajūtu. Taču reti kurš zina, kad un kādos gadījumos tā jānoņem.

Mēs visi jau no bērnības zinām, ka iekštelpās cepure jānoņem. Mums to ir teikuši tēti, mammas, vecvecāki. Ja cilvēks to nedarīja, viņu noteikti varēja uzskatīt par slikti audzinātu. Un visbiežāk uzbrukumi attiecās uz vīriešu kārtas pārstāvjiem. Bet vai esat kādreiz aizdomājušies, kāpēc jūs noņemat galvassegu?

Mūsu dzīvē ir ierasts atbrīvoties no cepures, ienākot telpā. Šis noteikums attiecas arī uz automašīnām. Apskatīsim galvenās situācijas, kad ir pieņemts noņemt cepuri vai kādu citu galvassegu.

Kāpēc noņemt cepuri, ja kāds nomirst

Bēres ir sēru process, kas ir caurvīts ar cieņu pret mirušo. Burtiski visa atvadu ceremonija ir vērsta uz to, lai godinātu mirušā piemiņu.

Šajā sakarā vīrieši kapsētā noņem cepures, lai izrādītu cieņu mirušajam. Tomēr, ja ir iemesls, uz bēru ceremoniju ir atļauts ierasties tumšā cepurē. Starp citu, siltās cepures ziemā var paturēt galvā.

Kāpēc baznīcā ir jānoņem cepure

Ticīgi cilvēki labi zina, ka vīriešiem, ienākot baznīcā, ir jānoņem cepure. Visi pie tā ir pieraduši un uzskata to vienkārši par baznīcas etiķetes noteikumu. Daļēji tā ir taisnība.

Taču šim jautājumam ir arī reliģiska puse. Akvīnas Toms rakstīja, ka cilvēks tieši pakļaujas Dievam, tāpēc viņam nevajadzētu nosegt galvu, lai to parādītu.

Lasi vēl: Kāpēc debesis ir zilas: zinātniski fakti, kas jums jāzina

Kas attiecas uz sievietēm? Šeit viss ir nedaudz savādāk. Patriarhālā sabiedrībā sieviete vienmēr ir zemāka par vīrieti, un tieši tādā sabiedrībā veidojās kristietība. Tas pats Akvīnas Toms rakstīja, ka sievietei jāsedz galva, lai parādītu, ka līdzās Dievam viņa ir pakļauta vīrietim. Tieši šeit slēpjas atbilde uz jautājumu: “Vai sievietei ir jānoņem galvassega iekštelpās?”.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment