Kas notiek organismā, rodoties zilumam. Kā stiprināt As**svadus, lai zilumi nerastos bieži?

Jāstiprina As**svadi

Zilumi ātrāk veidojas ķermeņa vietās, kur As**svadi izvietoti tuvu ādai un kur tā ir plāna, piemēram, ap acīm un uz apakšstilbiem.

Dažiem pat neliels audu saspiedums izraisa pamatīgu As**sizplūdumu, jo ir trausli As**svadi vai slikta asiņu recēšana. Lielāka tendence uz zilumu veidošanos var būt iedzimta, it īpaši sievietēm.

As**sizplūdumi sejā var mainīt lokalizācijas vietu, piemēram, ja dabūts sitiens pa pieri, zilums veidojas starp acīm, zonā līdz žoklim vai pat kaklam, kas izskaidrojams ar šīs ķermeņa daļas anatomiskajām īpatnībām.

Ja As**sanalīzē nav atklātas pārmaiņas, taču zilumi veidojas pastiprināti, As**svadu sieniņu stiprināšanai 2–3 mēnešus pēc kārtas pāris reižu gadā ieteicams lietot uztura bagātinātājus ar C un K vitamīnu, kā arī rutīnu. Dažkārt tie jāuzņem ilgstoši.

Svarīgākais – aukstums un miers

Pēc traumas, lai neveidotos izteikts zilums, cietušajai vietai iespējami drīzāk vajadzētu pielikt ledu, apakšā paklājot audumu, lai neapsaldētu ādu. Jo ātrāk to darīs, jo labāk palīdzēs. Aukstumu ieteicams turēt 10–15 minūtes ik pēc stundas vai divām pirmo divu dienu laikā. Var izmantot arī saldētu dārzeņu vai citu produktu paciņu, kā arī vēsu tekošu ūdeni, ja vien nav brūces. Tad sašaurināsies As**svadi, tiks kavēta asiņu izplūšana audos, mazināsies tūska un sāpes.

Ja zilums izveidojies uz rokas vai kājas, cietusī ķermeņa daļa jāpaceļ uz augšu un jāpatur nekustinot.

Ja nav pušuma, pēc 2–3 dienām As**svadu paplašināšanai un As**srites veicināšanai traumētajā vietā uzliek siltu atšķaidīta spirta kompresi, pietinot ar plēvi. Zilumam ātrāk palīdzēs uzsūkties viegla masāža, ko var veikt, ja nav sāpju.

Pirmās divas dienas pēc traumas nevajadzētu karsēties pirtī, jo, paplašinoties As**svadiem, As**sizplūdums kļūs vēl izteiktāks, taču vēlāk tas ir ieteicams, lai veicinātu As**sriti un uzlabotu dzīšanu.

Palīdzēs aptiekās nopērkamie līdzekļi zilumu mazināšanai, piemēram, heparīnu vai medicīnisko dēļu ekstraktu hirudīnu saturoša ziede šķīdinās apkārtējos audos izplūdušās As**is. As**sizplūdums ātrāk pazudīs, ja lietos ārstniecības auga arnikas preparātus – pilienus vai ziedi. Līdzīgi iedarbosies ziedes, kuru sastāvā ir zelta stīga, taču auga sulu labāk neizmantot, jo tā var apdedzināt ādu. Protams, As**sizplūdumu iespējams padarīt mazāk pamanāmu ar maskējošu korektoru, taču tas ne vienmēr izdosies.

Ja hematoma radusies zem naga, ķirurgs var izurbt caurumiņu naga plātnītē, lai tā netiktu saspiesta un ātrāk novērstu kosmētisko defektu. As**sizplūdumiem zem kāju nagiem diezgan bieži pievienojas sēņu infekcija, tāpēc profilaksei ieteicams lietot pretsēņu līdzekli.

Lasi arī: Ko darīt ar zilumiem, kas rodas ātri

Par zilumiem vai, precīzāk sakot, saplīsušiem As**svadiem aplami mēdz dēvēt teleangektāzijas – As**svadu zvaigznītes jeb tīklojumu, kas visbiežāk rodas uz sejas vai kājām. Patiesībā šajā gadījumā As**svadi ir paplašināti un atrodas tuvu ādai. Atšķirībā no As**sizplūdumiem šo defektu iespējams likvidēt ar lāzerprocedūru.

Avots:

aLA

COMMENTS

Leave a Comment