Ko īsti cilvēki ēda padomju ēdnīcās un vai tiešām ēdiens bija tik garšīgs?

Vislielākā ēdienu dažādība bija starp pirmajiem: Zupas, borščs, harčo, rasoļņiks, soļanka, kāpostu zupa. Vienmēr karsts un sātīgs. Dārzeņi, kas obligāti bija rupji sasmalcināti. Ārzemnieki nekad nav sapratuši, kā pareizi ēst pirmos padomju ēdienus. Un kāpēc dārzeņus tik bagātīgi laistīt ar buljonu? Bet šķidrums bija obligāts reizi dienā pareizam uzturam. Un galvenais akcents jebkura pirmā ēdiena receptē bija cepšana. Daudzi cilvēki joprojām nesaprot zupu bez eļļā līdz zeltaini brūniem ceptiem sīpoliem.

Pamatēdieni vai sānu ēdieni. Šeit dažādība tika nedaudz samazināta. Neskatoties uz to, ka viss tika audzēts PSRS, nez kāpēc ēdnīcās nebija tik daudzveidīgas putras. Šodien jebkurā lielveikalā jūs varat pavadīt stundas, izvēloties, kādus rīsus vai griķus pirkt. Tad putras bija grūbas un prosa. Viss pārējais piederēja gardēžu ēdieniem, un tos pašus griķus vai rīsus nebija iespējams atrast pat dienas laikā ar uguni. Dažkārt nācās stāvēt milzīgā rindā, lai nopirktu maisu griķu. Un ēdnīcās noteikti nebija tāda ēdiena, un, ja tas bija, tas bija tuvāk kaut kādiem svētkiem. Pelēki, lipīgi makaroni vai kartupeļu biezeņi no nemizotiem kartupeļiem. Šeit ir ēdnīcas virtuves galvenie otrie ēdieni. Un noteikti bagātīgi pārlej ar mērci.

Gaļas ēdieni un zivis. Padomju laikos bija joks, ka ēdnīcas kotletēs bija vairāk maizes nekā gaļas. Bet mums ir jāsaka cieņu, gaļa tika pagatavota garšīgi un diezgan daudz. Gulašs, šnicele, vistas, sautējums. Bija arī daudz dažādu veidu zivju. Vienkārši cepts, mērcē, jūras un upes. Sālītas zivis, marinētas – reta delikatese, bet tik garšīga.

Lasi arī: Šīm zvaigžņu zīmēm, neaprakstāmi veiksies 2023. gada decembrī! Jūs būsiet īsti laimes luteklīši!

Lasi arī: Izvēlies attēlu un uzzini, kas tevi sagaida 2023. gada decembrī!

Daudzveidīgs uzturs

Otrajā ēdienā bija arī salāti vai dārzeņu šķēle. Viss bija atkarīgs no sezonas. Skābētu kāpostu un biešu salāti ziemā. Svaigi kāposti, redīsi, gurķi un tomāti – vasarā. Bija arī daudz konservēto: mazsālīti gurķi, mērcēti āboli, marinēti zaļie tomāti. Man mutē siekalas saskrien no tik dažādajām garšām.

Nu vakariņas beidzās ar kaut kādu dzērienu. Tēja tika vārīta milzīgā katliņā un bāgātināta ar sodu, lai iegūtu bagātīgāku tumšo krāsu. Ļoti reti ēdnīcās varēja atrast gardu aromātisku tēju. Kafija ar pienu arī bija so-so dzēriens. Nez kāpēc to bieži iedeva bērniem skolā. Lai viņi dzer pienu, vai lai viņi neaizmigtu stundā. Bija divu veidu želeja: dabīgā no ogām vai koncentrāta. Gandrīz vienmēr bija garšīgi. Un visgaršīgākais ēdnīcās ir kompots. Visbiežāk no žāvētiem augļiem ar žāvētām aprikozēm un žāvētām plūmēm. Smaržīgs un salds. Padomju laikos dabīgo sulu dažādība nevarēja vien iepriecināt, un tās visas bija pieejamas ēdnīcās.

Kas jums atmiņā palicis garšīgākais no padomju ēdnīcas? Kādas padomju ēdnīcas receptes jūs joprojām izmantojat savā virtuvē? Komentāros ierakstiet savus iecienītākos ēdienus.

Leave a Comment