Krampji kājās. Ko tie nozīmē un kādi ir to iemesli?

 

Photo: netdoctor.cdnds.net

 

Biežākais iemesls, kādēļ kājās rodas krampji, ir B6 vitamīna, magnija, kalcija, kālija un D vitamīna trūkums.

B grupas vitamīni organismā neuzkrājas, tādēļ tie patstāvīgi jāuzņem ar uzturu. Magnijs veicina muskuļu atslābināšanos. Ēdienreizēs ieteicamas biezputras, pilngraudu maize, olas, lapu salāti un pākšaugi. Dažkārt ir vērts panašķoties ar arbūzu vai riekstiem. Izteiktākas magnija nepietiekamības gadījumā noder speciāli uztura bagātinātāji. Vienlaikus ieteicams arī kalcijs, jo tas darbojas tandēmā ar magniju.

Muskuļu spazmas kājās izraisa arī emocionāla pārslodze un ilgstošs stress. Kamēr saglabājas nervu spriedze, magnijs vien palīdzēt nevar. Muskuļu fiziskā pārslodze smagā darbā vai sporta nodarbībās par sevi bieži atgādina vairākas stundas vēlāk, tādēļ jāzina mērs un jāizvēlas varēšanai atbilstoša slodze.

Citi izplatīti krampju iemesli ir hipoksija jeb skābekļa deficīts audos, hipodinamija jeb mazkustīgs dzīvesveids, badošanās, pārkaršana vai pārmērīga atdzišana, kā arī hronisks miega trūkums. Muskuļu spazmas veicina smēķēšana, alkohola lietošana, nepamatota un nekontrolēta aizraušanās ar diētām un daži medikamenti, piemēram, hormonālās kontracepcijas tabletes.

Ja krampji ir bieži, tas mēdz liecināt par nopietnu kādas organisma sistēmas iziešanu no ierindas. Iemesls var būt vēnu varikoze vai As**svadu ateroskleroze. Tad sāpes kājās rodas As**srites traucējumu dēļ.

 

Lasi vēl: Stipri kauli un imunitāte! Uzzini svarīgāko par D vitamīnu

 

Krampji var norādīt uz aknu problēmām – traucējumi toksīnu izvadīšanā ietekmē nervu sistēmas darbību, un rodas krampji.

Cukura diabēts, vairogdziedzera Sli**bas un citi hormonāli traucējumi arī reizēm izpaužas kā krampji kājā, un, protams, staigāšana neērtos augstpapēžu apavos!

Krampjiem var būt arī brīdinājuma simptomi. Tie ir sāpes kājās, tūska un smaguma sajūta. Ja muskuļu spazmas ir kaut reizi dienā vai retāk, taču ilgst vairāk kā trīs minūtes, ir jāapmeklē ārsts, jo no svara ir gan vecas traumas un operācijas, gan lietotie medikamenti.

Lai mazinātu krampju lēkmju rašanos, ik dienu jālieto daudz šķidruma, jāsamazina saldumu un miltu izstrādājumu patēriņš, jāatsakās no kafijas, smēķēšanas, orientējoties uz pārtiku, kurā ir magnijs, kalcijs un D vitamīns. Produkti, kuros ir magnijs, ieteicami dienas pirmajā pusē, jo šīs vielas uzsūkšanās samazinās pēc pulksten sešiem vakarā, savukārt D vitamīns vislabāk absorbējas tieši vakarpusē.

la.lv

Leave a Comment