Krievijas zonas “gadžeti”: droni, kaķi un arbaleta bultas lido pāri cietuma mūriem

Sargs sacēla trauksmi un izsauca atbalsta grupu. Inspektoriem izdevās notriekt “robežpārkāpēju” kolonijas ēdnīcas rajonā. Kad aparātiņš nokrita zemē, viss kļuva skaidrs: drona “krava” bija vairāki mobilie tālruņi un to lādētāji.

Tādi stāsti Krievijas kolonijās ir visai ikdienišķi, bet, kā atzīst Sodu izpildes dienestā, dronus gan ieslodzīto atbalsta komandas sākušas izmantot pavisam nesen.

2

Jauniešu aizraušanos – dronus – ieslodzīto draugi piemērojuši savām “pasta” vajadzībām. Pa gaisu ieslodzījuma vietās galvenokārt cenšas ievest narkotikas un telefonus.

3

“Kvadrokopteri, kā likums, ir aprīkoti ar kameru, kas ļauj operatoram novērtēt notiekošo reālā laika režīmā un īstenot aizliegto priekšmetu nogādāšanu precīzi saskaņotā vietā. Dronu darbības rādiuss ir vairāki kilometri. Viena lidojuma laikā ierīce var nogādāt līdz 500 gramiem aizliegtu priekšmetu,” skaidro Soda izpildes dienestā.

Piemēram, ar drona palīdzību “sūtījumu” uz vienu no vietējām kolonijām mēģināja īstenot divi Komi iedzīvotāji. Trīs reizes viņi mēģināja soda izciešanas iestādē nogādāt mobilos telefonus, tomēr neviens mēģinājums nebija veiksmīgs.

Savukārt Udmurtijā apsardze pārtvērusi dronu, kas veda uzreiz sešus telefonus. Aizturēt izdevies arī drona operatoru, kuram noformēts administratīvā pārkāpuma protokols – par to draud naudas sods līdz 5000 rubļiem.

7

Gadā vidēji Krievijas likumsargi konfiscē ap 1,7 miljoniem rubļu naudā (aptuveni 270 tūkstoši eiro), vairāk nekā 230 litrus degvīna, 30 kilogramus dažādu narkotiku, 2000 mobilo tālruņu. Vairākumā gadījumu neatļautās lietas mēģina ienest nelegāli, pārsviežot pāri sētai vai paslēpjot legālos sūtījumos.

Lasi vēl: Traks ieslodzītais cietumā izdara kaut ko neprātīgu!

Kontrabandisti joprojām izmanto arī vecos, labos “pastniekus” – pāri sētām lido ne viens vien mājas kaķis, kuram uz muguras piestiprinātas paciņas ar telefoniem un narkotikām. Daļu, protams, “aiztur”, tomēr nav izslēgts, ka citi savu uzdevumu paveic līdz galam.

4

“Dzīvnieku izmantošanas gadījumus nevar nosaukt par retiem, bet parasti tie nav veiksmīgi,” šo praksi komentē amatpersonas.

Piemēram, kaķi par narkokurjeru mēģināja izmantot Tatarstānā. Kopā ar ieslodzītajiem dzīvojušo dzīvnieku slepeni nogādāja brīvībā, kur vairākas dienas badināja. Pēc tam “murim” uzvilka siksniņu ar narkotikām un izlaida netālu no kolonijas, kurā “sēdēja” pēc neatļautajām vielām izslāpušie kriminālisti.

Kolonijas apsardze tomēr uzzināja par “specoperāciju” un kaķi no 15 gramu heroīna “kravas” operatīvi atbrīvoja.

Tāpat kontrabandisti nav aizmirsuši seno praksi paslēpt narkotikas pārtikas produktos. Urālos kāds ieslodzītais gandrīz saņēma desu, kurā bija telefons, bet Kamčatkā vafelēs atrada SIM kartes un narkotiku iepakojumus.

5

Ir jau arī vēl oriģinālākas metodes. Piemēram, Novgorodas apgabalā kādam ieslodzītajam pienāca sūtījums ar vates kociņiem. Kolonijas darbiniekiem aizdomas izraisīja to krāsa, un tos nosūtīja uz ekspertīzi, kas parādīja, ka tie piesūcināti ar metadonu. Ja kociņi sasniegtu adresātu, heroīna aizvietotāju no tiem izskalotu un liktu lietā.

Pēdējā laikā “pārsviešanai” izmanto arī arbaletus – tie noderot to pašu narkotiku un tālruņa karšu transportēšanai.

Vienu no tādiem “strēlniekiem” pagājušajā vasarā aizturēja Sverdlovskas kolonijā Nr. 19. Vīrietis naktī bija laivā pieairējies pie kolonijas dzīvojamās zonas sienas un centās ar arbaletu tur nogādāt “pienesumu”. Sargi viņu pamanīja, konfiscēja četras bultas, bet pašu šaujamo viņš paspēja noslīcināt ūdenī.

6

Aizturēts “strēlnieks” arī Tambovas apgabalā, kur tas mēģināja pāršaut pāri sētai vairākus mobilos tālruņus. Pie viņa atrada sainīšus ar 21 telefonu un lādētājus.

Avots: 

1-85

Leave a Comment