Kukurūzas eļļa atgriezīs sirdij veselību

Eksperimenta gaitā veseli vīrieši un sievietes lietoja produktus, kas pagatavoti ar kukurūzas eļļu – atbilstoši diētiskajām rekomendācijām, 4 ēdamkarotes kukurūzas eļļas dienā. Šī diēta samazināja „sliktā” holesterīna līmeni (zema blīvuma lipoproteīni) par 10,9%, un kopējo holesterīnu – par 8,2%. Kukurūzas eļļa šajos rādītājos pārspēja pirmā spieduma olīveļļu, kam agrāk piedēvēja šādas īpašības – olīveļļa nodrošināja rādītāju pazemināšanos attiecīgi par 3,5% un 1,8%.

 „Pētījumu rezultāti parāda, ka kukurūzas eļļa uz holesterīna līmeni asinīs iedarbojas būtiskāk, nekā olīveļļa, daļēji pateicoties augusterola spējai bloķēt holesterīnu” – tā norāda vadošais pētnieks doktors Kevins Maki – „Šie secinājumi papildina iepriekšējo pētījumu par kukurūzas eļļas lietderību sirds Vese***ai datus un atbilst rekomendācijām par piesātināto tauku aizvietošanu ar nepiesātinātajiem, kurus satur, tajā skaitā, arī kukurūzas eļļa.”

Speciālisti atzīmē, ka kukurūzas eļļa satur četras reizes vairāk augusterola, nekā  olīveļļa, un par 40% vairāk, nekā kanolas eļļa (Jaunās pasaules valstīs kā Kanādā un Austrālijā rapsi sauc par kanolu). Augusterolam ir nozīme holesterīna samazināšanas procesā asinīs, tiem var būt svarīga loma veselīgas ēšanas paradumos.

Pats vienkāršākais padoms būtu aizstāt mazāk veselīgus produktus virtuvē ar veselīgiem, iet uz veikalu ar iepriekš sagatavotu „vajadzīgo” produktu sarakstu, kas palīdzētu izvēlēties veselīgus produktus un ekonomēt naudu. Pašlaik visi jautā, kā lai ekonomē uz produktu rēķina, un minētais pētījums parāda, ka nomainot sviestu uz kukurūzas eļļu, jūs saglabāsiet savu sirdi, kā arī, vinnēsiet cenā.

Šādi minētā eksperimenta rezultāti apšauba iepriekšējā pētījuma rezultātus, ko veica zinātnieki no Toronto universitātes, secinājumus. Viņi apgalvoja, ka kukurūzas eļļa, tieši pretēji, ir kaitīga Vese***ai.

Avots: www.passion.ru

Leave a Comment