Latvijā joprojām tiek lietotas aizliegtas radioiekārtas

Lai arī Latvijā DECT 6.0 iekārtas (radiotelefoni un skaņas pārraides iekārtas ar DECT 6.0 logo) ir aizliegts gan lietot, gan izplatīt, statistikas dati liecina, ka tās joprojām tiek izmantotas. 2017. gadā tika fiksēti 19 gadījumi, bet laika posmā no 2018. gada janvāra līdz oktobrim – 22 traucējumu gadījumi.

DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications) ir uzlabotā ciparu bezauklas telesakaru sistēma, ko Eiropā un arī ārpus tās plaši izmanto gan bezvadu telefoni, gan dažādas skaņas pārraides iekārtas. DECT iekārtas tiek lietotas gan Eiropā, gan ASV un Kanādā, bet DECT 6.0 tikai ASV un Kanādā. Eiropā DECT iekārtās radiosakariem starp bāzi un klausuli tiek izmantota frekvenču josla no 1880 līdz 1900 MHz. Savukārt ASV un Kanādas tirgum paredzētās DECT 6.0 iekārtas izmanto citu frekvenču joslu – no 1920 līdz 1930 MHz. Tieši izmantojamo frekvenču atšķirības dēļ DECT 6.0 sistēmas iekārtas nedrīkst izmantot Eiropā, kur frekvenču josla 1920 līdz 1930 MHz ir paredzēta tikai un vienīgi publiskiem mobilo sakaru tīkliem. Līdz ar to jebkādu citu iekārtu darbība šajā joslā ir aizliegta, jo tās var radīt kaitīgus radiotraucējumus mobilo sakaru tīklu bāzes staciju darbībai.

Māris Čamans, VAS “Elektroniskie sakari” atbilstības novērtēšanas nodaļas vadītājs uzsver: ”Pērkot Ziemassvētku dāvanas vai veicot ikdienas pirkumus, vajadzētu padomāt, ko mēs pērkam un vai to varēs lietot. Minētās iekārtas traucē mobilajiem sakariem, un to lietošana var būt bīstama un pat kritiska, ja notikusi kāda nelaime un jāizsauc Pol***ja vai glābšanas dienests, bet sazvanīt nevienu nevar, jo šo traucējumu rezultātā mobilo telefonu un citu mobilo ierīču lietotājiem var nebūt pieejami mobilā sakaru tīkla pakalpojumi, kas nozīmē, ka DECT 6.0 iekārtas darbības brīdī ar mobilo telefonu nebūs iespējams ne sūtīt īsziņas, ne izmantot mobilo internetu, ne arī veikt zvanus.”

Lai izvairītos no tādu radioiekārtu iegādes, kuru lietošana Latvijā nav pieļaujama, VAS “Elektroniskie sakari” aicina pievērst sevišķu uzmanību marķējumam uz iekārtas un iepakojuma, kā arī pievienotajai informācijai. Šajā gadījumā, tas ir DECT 6.0 vai DECT 6.0 PLUS logo uz iekārtas aizmugures vai reizēm priekšpuses, kas norāda, ka tā ir DECT 6.0 iekārta un ka šo iekārtu nedrīkst patērēt Latvijas tirgū.

Par VAS Elektroniskie sakari

VAS “Elektroniskie sakari” Latvijā nodrošina ierobežoto resursu – radiofrekvenču spektra un numerācijas – drošu un kvalitatīvu pārvaldību, atbilstoši valsts interesēm un elektronisko sakaru tirgus attīstības dinamikai, kā arī sniedz augstas pievienotās vērtības komercpakalpojumus. Plašāka informācija tīmekļa vietnē www.vases.lv

Leave a Comment