Lielajā ģildē tiks atskaņota koncertprogramma, kurā tiks godināti Ukrainas brīvības cīnītāji.

4. novembrī “Sinfonietta Rīga” Lielajā ģildē apvienos spēkus ar ukraiņu diriģenti Natāliju Ponomarčuku, lai kopīgi izpildītu mūziku. Ukrainas brīvības cīnītāju spēkam un izturībai veltītajā koncertprogrammā skanēs Bēthovena 7. simfonija un trīs mūsdienu ukraiņu komponistu – Valentīna Silvestrova, Leonīda Hrabovska un Oleha Kivas skaņdarbi. Kā solisti, diriģente uz Lielās ģildes skatuves aicinās savu tautieti, soprānu Oksanu Ņikitjuku. Leonīda Hrabovska “Concerto Misterioso” ar folkloriskiem motīviem godina ukraiņu gleznotāju Katerinu Bilokuru, bet līdzās greznajai rituālajai skaņu ainavai koncerta apmeklētājiem būs pieejams traģ**kais pasaules skaistums Oleha Kivas un Valentīna Silvestrova rakstos.

Leonīda Hrabovska “Concerto Misterioso” godina ukraiņu gleznotāju Katerinu Bilokuru, kuras darbus apbrīnoja Pablo Pikaso. Koncertā līdzās rituālās skaņu ainavas ornamentiem skanēs folkloras motīvi, papildus iespaidam par traģ**ko pasaules skaistumu Oļeha Kivas un Valentīna Silvestrova rakstos. Kamēr Natālija Ponomarčuka vada savu orķestri Oleha Kivas kamerkantātes “Rudens ir tik skaista” izpildījumā, viņa, šķiet, pārceļas atpakaļ uz Kijevu, Ukrainas Nacionālās filharmonijas Kijevas kamerorķestri. Arī viņi nesen piedalījās apšaudē. Krievija palaida pret mums raķetes, un viena no tām trāpīja tikai nedaudz garām Filharmonijai. Es iemūžināju mirkli laikā ar savu kameru. Un pēc piecām dienām ukraiņi jau bija sakopuši nekārtību – nomainījuši veco asfaltu pret jaunu.

Natālija Ponomarčuka ir viena no cienījamākajām savas paaudzes diriģentēm no Ukrainas. Viņas radošās darbības ģeogrāfija dzimtenē ir plaša, māksliniece nereti dodas ārpus savas valsts robežām radošos sadarbības projektos ar citiem māksliniekiem. 2001. gadā Natālijai Ponomarčukai tika piešķirts Ukrainas Nopelniem bagātās mākslinieces nosaukums. No 2003. līdz 2020. gadam bijusi Dņipro Akadēmiskā simfoniskā orķestra galvenā diriģente, no 2009. līdz 2011. gadam vadījusi Ukrainas Nacionālo simfonisko orķestri un no 2007. līdz 2009. gadam kamerorķestra “Киїерамратка” mākslinieciskā vadītāja. “. Ponomarčuks bieži ir sadarbojies ar citiem nozīmīgiem Ukrainas orķestriem, tostarp Odesas Nacionālo simfonisko orķestri un Ļvovas Akadēmisko simfonisko orķestri. Kopš 2020. gada rudens viņa ir Ukrainas Nacionālās filharmonijas Kijevas kamerorķestra galvenā diriģente. Viņa ir novedusi orķestri jaunās virsotnēs, un viņu priekšnesumi ir guvuši plašu atzinību. Natālija Ponomarčuka ir viesdiriģente, kas regulāri apmeklē daudzas un dažādas koncertzāles visā Eiropā. Madridē viņa uzstājās Teatro Real, Auditorio Nacional un Teatro Zarzuela Barselonā, Palau de la Musica Catalana Akorunā, Teatro Colon Karalienes Sofijas Mākslas pilī Valensijā, Bilbao koncertzālē, San Sebastian Kursaal, Santjago. Auditorio de Galicia, Lisabonas Teatro Monumentale un Porto Casa da Musica, Milānas Sala Verdi konservatorija, Varšavas Kongresu nams, Salonaiki koncertzāle un Prezidenta simfoniskā orķestra koncertzāle Stambulā. Ponomarčuks ir sadarbojies ar daudziem prestižiem orķestriem, tostarp Brazīlijas Espiritu Santo Valsts simfonisko orķestri, Stambulas Valsts simfonisko orķestri, Bilkentas simfonisko orķestri un Prezidenta simfonisko orķestri, Saloniku Valsts simfonisko orķestri, kā arī Igaunijas Nacionālo simfonisko orķestri un Igaunijas Nacionālo simfonisko orķestri. Lietuvas Nacionālais simfoniskais orķestris.

Leave a Comment