Lietas, ko nekādā gadījumā nedrīksti teikt saviem bērniem

“Es visu daru tevis dēļ!”

Pirmkārt, tā nav taisnība. Otrkārt, tas neļauj taviem bērniem paust savas emocijas. Viņi sāks domāt: “Ja jau mamma un tētis visu dara tikai manis dēļ, kā es varu uz viņiem dusmoties?” Bet arī bērniem ir jāizgāž savas emocjias uz āru, tu nevēlēsies, lai viņš tās krāj, līdz tām vairs nebūs vietas. 

“Tev kontroldarbā veicās lieliski, bet kāpēc tā nevar būt vienmēr?”

Ja pēc komplimenta tūlītēji seko “bet”, tas liek vairāk fokusēties uz negatīvo, nevis pozitīvo. Kritīsies bērna pašapziņa, viņš nepriecāsies par savu labo sasniegumu. Labāk ir vienkārši paslavēt!

“Tu mani padari tik dusmīgu!”

Vecāku numur viens noteikums ir palikt mierīgiem, lai vai kas. Neskatoties vien uz to, ka mēs nožēlojam lietas, ko pasakām tad, kad esam dusmīgi, tu, nedusmojoties uz savu bērnu, viņam parādi arī uzvedības modeli, kādu sagaidi no viņa. Viņš mācās no tevis!

“Neēd to, citādāk kļūsi resns!”

Kad viss nonāk līdz bērnu mācīšanai ēst veselīgi, tev ir jāfokusējas uz veselīgas pārtikas pozitīvajiem aspektiem, nevis uz to, ko neveselīga pārtika var nodarīt tava bērna ķermenim. Tas tikai bērnam liks uztraukties un mazināsies viņa pašapziņa.

“Kad biju jauna/-s, smēķēju un lietoju alkoholu”

Tu esi bērna piemērs – lai arī ko neesi jaunībā darījis, nesaki to bērnam, kamēr viņš vēl nav pietiekami pieaudzis. Viņš uzskatīs, ka viņš arī to var darīt, ja jau tāda ir arī tava pieredze, un tas taču nav tas, ko tu vēlies.

“Tūlīt pat pārstāj raudāt”

Ir svarīgi bērniem atļaut raudāt, parādīt savas emocijas un pārdzīvojumus. Bērniem ir jāzina, ka nav nepareizi justies laimīgam, noskumušam, dusmīgam vai vienalga kādam. Mēs arī pieaugušajam nekad neteiktu, lai viņš pārtrauc raudāt, tad kāpēc tas jāsaka bērniem?

Avots: womansday.com

Leave a Comment