Lūk, cik bieži ir jāmaina gultas veļa, dvieļi, pidžamas, u.c. lai izvairītos no slimībām

tirisana

Tās ir lietas, ko izmantojam katru dienu un bez kurām nevarētu iztikt – trauku lupatas, dvieļi, gultas veļa, segas un spilveni, kā arī pidžamas.

Tāpat visiem ir vajadzīgs dvielis, zobu birste un, protams, – apakšveļa.

Lai arī bez šīm lietām nevaram iztikt, tās var arī kaitēt Vese***ai. Tāpēc ir jāzina, cik bieži tās mainīt.

 

Apakšveļa

Y-Fronts

Lielbritānijā veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka vairāk nekā ceturtā daļa vīriešu un 7% sieviešu maina apakšveļu ik pēc divām dienām. Tomēr veļā uzkrājas mikrobi, kas var izraisīt urīnceļu iekaisumu, pneimoniju, As**s infekcijas Sli**bas, kā arī zarnu nūjiņas  un sēnīti.

Lasi arī: Septiņi zodiaka zīmju pāri, kuriem gaidāma mūžīga mīlestība!

Tāpēc eksperti iesaka mainīt apakšveļu katru dienu, un bez izņēmumiem.

Veļu ieteicams mazgāt 300C līdz 400C temperatūrā un izmantot mazgāšanas līdzekli ar aktīvo skābekli. Ja kāds no ģimenes locekļiem ir slims, tad ieteicams veļu mazgāt 60oC temperatūrā. Var arī pievienot kādu antibakteriālu mazgāšanas līdzekli.

Pidžama

Silk-pyjamas-ASOSJPG

Vidēji 18 līdz 30 gadus veci vīrieši velk vienu un to pašu pidžamu 13 naktis pēc kārtas, bet sievietes – 17 naktis. Eksperti skaidro, ka pidžama tiešā veidā saskaras ar ādu, tāpēc tajā uzkrājas atmirušās ādas šūnas un mikroorganismi, kas paši par sevi nav kaitīgi, bet var iekļūt nepareizajās vietās un izraisīt Vese***as problēmas. Piemēram, zarnu nūjiņa, kas, iekļūstot urīnceļos, var izraisīt cistītu.

Tāpēc pidžamu vajadzētu mainīt ik pēc divām vilkšanas reizēm vai vismaz reizi nedēļā.

To var mazgāt veļas mašīnā tāpat kā apakšveļu.

Trauku lupatas

Dish_cloth_640302278

9 no 10 trauku lupatām, kas tika pārbaudītas Dettol tīrīšanas līdzekļu zīmola veiktajā aptaujā, bija pilnas ar baktērijām. Vairāk kā puse no tām bija patvērums zarnu nūjiņu baktērijām, bet ceturtā daļa saturēja Pseudomonas spp baktērijas, kas var izraisīt nelielas ādas un acu infekcijas, kā arī potenciāli dzīvībai bīstamas Sli**bas. Vidēji vienā lietotā trauku lupatā ir miljardiem dzīvu mikrobu, un uz tās ir sešas reizes vairāk baktēriju nekā uz tualetes poda. Organizācija “Hygene Council” to dēvē par “virtuves mikrobu lielceļu”.

Trauku lupatas pēc katras lietošanas reizes ir kārtīgi jāizskalo un jāizžāvē. Tās nedrīkst atstāt pie ūdens krāna vai izlietnē, un tās katru mēnesi ir jāmaina.

Katru vakaru ieteicams izskalot trauku lupatas ar antibakteriālu veļas mazgāšanas līdzekli vai izmazgāt tās vismaz 600C temperatūrā un izžāvēt.

Trauku dvieļi

CS_67709616

Trauku dvieļi ir viens no galvenajiem savstarpējā piesārņojuma izraisītājiem. Tajos ļoti ātri uzkrājas dažādi mikroorganismi, kas var veicināt saslimšanu ar pārtikas izraisītām slimībām. Pētnieki ir atklājuši, ka uz trauku dvieļiem attīstās salmonellas baktērijas  – pat pēc to izmazgāšanas.

Tāpēc trauku dvieļi ir jāmaina katru dienu, un tajos nedrīkst slaucīt rokas.

Tie jāmazgā vismaz 600C temperatūrā un atsevišķi no parastajiem dvieļiem.

Dvieļi

bath-and-hand-towels

Parastie dvieļi uzsūc atmirušās ādas šūnas un baktērijas, turklāt siltumā un mitrumā baktērijas sāk vairoties. Daloties ar dvieli, var izplatīt baktērijas un vīrusus, piemēram, Staphylococcus aureus (baktērijas, kas izraisa ādas infekcijas), un var attīstīties aukstumpumpas un ādas sēnītes.

Dvieļus vajadzētu mainīt ik pēc trīs lietošanas  reizēm. Tos var mazgāt kopā ar gultas veļu vismaz 600C temperatūrā un izmantojot antibakteriālu mazgāšanas līdzekli.

Palagi

Woman-changing-bedsheets

Tirgus izpētes uzņēmuma YouGov veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka vairāk nekā trešdaļa aptaujāto mazgā palagus tikai reizi divās nedēļās. Gultā sakrājas atmirušās šūnas, baktērijas un sviedri, turklāt cilvēki katru nedēļu “nomet” gandrīz 15g ādas – un lielākā daļa nokļūst gultā. Silta un mitra vide ir arī ideāla vairošanās vieta putekļu ērcītēm, un vidēji vienā gultā var savairoties pat 10 miljoni šādu ērcīšu. To izkārnījumi var izraisīt alerģisku reakciju.

Katru rītu ieteicams novilkt no gultas palagu un attaisīt logu, lai atbrīvotos no mitruma, un palags ir jāmaina katru nedēļu. Arī palagi jāmazgā 600C temperatūrā.

Segas un spilveni

sleep

Aptuveni 45% cilvēku nekad nav mazgājuši spilvenus un segas – neskatoties uz to, ka trešo daļu no 2 gadus veca spilvena sastāda atmirusī āda un putekļu ērcīšu izkārnījumi. Segās, savukārt, uzkrājas gan dzīvas, gan mirušas putekļu ērcītes, atmirusī āda un sēnes, kas var izraisīt alerģijas, piemēram, rinītu un konjuktivītu.

Segas vajadzētu mazgāt ik pēc pāris mēnešiem vai vismaz divreiz gadā, un tās jāmaina ik pēc pieciem gadiem. Spilveni jāmaina vēl biežāk – ik pēc diviem līdz trīs gadiem.

Lasi arī: FOTO: Kā izskatās gados vecāka Monika Belluči, kad nepozē kameras priekšā

Ja segai ir sintētiskais pildījums, tā jāmazgā 600C temperatūrā, lai nogalinātu putekļu ērcītes. Segām, kas pildītas ar dūnām, vajadzīga profesionāla sausā tīrīšana, kas jāveic divreiz gadā.

Zobu birstes

Toothpaste

Vienā zobu birstē ir vidēji 10 miljoni mikroorganismu – sākot no baktērijām līdz pat dažādiem vīrusiem. Tajās var uzkrāties pat dzīvībai bīstami vīrusi, piemēram C hepatīts, tāpēc nekādā gadījumā nevajadzētu dalīties ar zobu birsti.

Zobu birstes vajadzētu mainīt ik pēc trim mēnešiem vai arī pēc slimošanas. Turklāt, tās ir regulāri jātīra un jāglabā atsevišķi, vēlams noslēgtā traukā. Ja tās tomēr ir atklātā vietā, tad jānovieto pēc iespējas tālāk no tualetes poda.

Zobu birste pēc katras lietošanas reizes ir kārtīgi jāizskalo, jāizpurina liekais ūdens un jānovieto stateniski, lai tā var pilnībā izžūt. Maināmās zobu birstes galviņas ieteicams reizi mēnesī izmazgāt trauku mazgājamajā mašīnā un piecas minūtes paturēt vārošā ūdenī. Var izmantot arī birstes tīrāmos līdzekļus.

 

Avots: mirror.co.uk

COMMENTS

  • <cite class="fn">Skolnieciņš no svētbirzs</cite>

    Rudens ir beidzies. Ziema jau klauvē pie mūsu namu durvīm. Vēsās naktis un saltie rīti ir kļuvuši par ikdienu. Pirmais sniegs vairs nav aiz kalniem. Tomēr kovid-19 sērga turpinās. Būsim apzinīgi un ievērosim visus valdības ierobežojumus, kā arī mediķu rekomendācijas. Ieturēsim 2 metru distanci cits no cita. Nedrūzmēsimies! Bieži un rūpīgi mazgāsim rokas. Neaizmirsīsim par dezinfekcijas līdzekļiem! Lai pasargātu sevi un citus no saslimšanas, lietosim sejas maskas. Būsim atbildīgi par savu un apkārtējo drošību. Par spīti grūtībām, saglabāsim cerību savās sirdīs. Ticēsim labajam. Iedegsim uz palodzes zaļu svecīti par godu Dabas Mātei. Mēs visi esam Dabas Mātes bērni, Dabas Māte ir mūsu radītāja. Lūgsim Dabas Mātes svētību, lai Dabas Mātes viedums mūs pasargā no kovid-19 sērgas! Lai ticība Dabas Mātei kalpo mums par bruņām un vairogu! Lūgsim Pērkonu – Debesu Tēvu – lai Pērkons patriec kovid-19 sērgu prom no mūsu mīļās zemītes! Lai ticība Pērkonam kalpo par zobenu mūsu rokās! Lūgsim Veļu Māti – Viņsaules Valdnieci – kaut ar kovid-19 sērgu sirgstošie drīz izveseļotos! Lūgsim Laimu – Likteņa Valdnieci – lai mums būtu labklājība un laimīga dzīvošana! Iekursim ugunskuru par godu Latvju Dieviem sava nama pagalmā! Kvēpināsim ugunskurā kadiķa zariņus un vērmeļu buntes. Ziedosim ugunskurā sauju monētu. Lūgsim Latvju Dievus – mūsu dzimtās zemītes aizstāvjus. Būsim atbildīgi saimnieki savā zemē, turēsim cieņā savu senču gudrības un senlatvju spēka zīmes. Lai Latvju Dievi mūs sargā šajā sūrajā laikā! Lai Latvju Dievi svētī Latviju! Lai Latvju Dievi stāv mums klāt!
    No sirds veselību un pārticību vēlot, Jūsu Skolnieciņš no svētbirzs [Latvju Skaudības Dievs]
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība 😉
    #Skolnieciņš #kovid-19 #kroņvīruss #drošība #veselība #Pērkons #Laima #Māra #DabasMāte #VeļuMāte #saticība #LatvjuDievi #PozitīvāDomāšana #LatvjuDievuSvētība #labklājība

Leave a Comment