Lūk, kādēļ uz šokolādēm bieži vien ir redzamas «baltās nogulsnes»!

Īstiem šokolādes mīļotājiem ir svarīgs katrs kumoss – un, ja šokolāde nešķiet īpaši pievilcīga, šķiet, ka tā sāk arī citādāk garšot.

Noteikti kādreiz esi saskāries ar situāciju, ka uz šokolādes ir izveidojušās tādas kā baltas nogulsnes, kas liek domāt par to, vai šokolāde jau kādu laiku nav pastāvējusi, tomēr, paldies Dievam, tas nav nekas tāds, par ko vajadzētu satraukties.

Baltās nogulsnes nozīmē tikai to, ka tava šokolāde “zied”. Kamēr ziedēšanas process izklausās ļoti romantisks, tas nozīmē tikai to, ka šokolāde ir gājusi cauri ķīmiskiem procesiem.

Ir divi “ziedēšanas” veidi. Pirmais no tiem ir “tauku ziedēšana”, kas parasti parādās tad, ja kakao sviesta tauki izkūst pārāk siltu temperatūru dēļ. Kad šokolāde atkal sāk sacietēt, tauki atkal kļūst cieti, nonākot līdz virsējam slānim un izveidojot baltas līnijas vai punktus.

Attēlu rezultāti vaicājumam “white stuff on chocolate”

“Tauku ziedēšana” var rasties arī tad, ja šokolāde ir tikusi turēta nepareizā temperatūrā, kā rezultātā notiek kristalizācijas process, radot baltās nogulsnes. Šāda parādība būs novērojama lētākām šokolādēm.

Lasi vēl: Lai notievētu, no rītiem jāēd šokolāde. Uzziniet, kādēļ!

Otrais tips tiek saukts par “cukuru ziedēšanu”, kas šokolādi padara nelīdzenu. Šī parādība noris tad, ja šokolāde tiek turēta mitros apstākļos, kas cukuram šokolādē liek atdalīties un kristalizēties – kad lāsītes ir iztvaikojušas, cukura gabaliņi ir nonākuši uz šokolādes virskārtas, padarot to nelīdzenu un grubuļainu.

Attēlu rezultāti vaicājumam “sugar bloom on chocolate”

Ja nevēlies, lai tava šokolāde paliek šāda, tad uzglabā to istabas temperatūrā, noteikti neliec to ledusskapī. Tomēr tas nav nekas tāds, no kā baidīties – arī šokolādi ar baltajām nogulsnēm ēst ir droši.

Avots: foodenvy.tv

Leave a Comment