Lūk, kāpēc būtu jāguļ diendusa; Kaut #3 būtu zinājusi ātrāk!

 

#1 Miegs ļauj efektīvāk pārstrādāt iegūto informāciju

Kādā pētījumā ar vizuālo testu palīdzību tika pārbaudītas dalībnieku spējas pildīt uzdevumus vairākos piegājienos. Pēc vairākām testu pildīšanas reizēm dalībnieku sniegums kļuva vājāks, taču, ja viņi starp uzdevumiem pusstundu nosnaudās, sniegums bija ievērojami labāks. Vienu stundu ilga snauda, savukārt, uzlaboja visu dalībnieku sniegumu vienā un tajā pašā testā.

#2 Regulāra snauda var uzlabot modrību

NASA veiktajā pētījumā tika pierādīts, ka snauda dienas vidū var ievērojami palielināt modrību.  Starp pētījuma dalībniekiem, kuri dienas vidū pagulēja 40 minūtes, 100 % gadījumu tika uzrādīti labāki modrības rezultāti. Pētījumā tika pierādīts, ka pat 20 minūšu ilgai snaudai ir līdzīga vai vēl labāka ietekme uz modrību kā 200 mg kofeīna.

 #3 Snauda var  ievērojami uzlabot radošās spējas

Kā piemēru miega ietekmei uz radošumu varētu minēt Leonardo da Vinči, kurš vairākas reizes dienā nosnaudās un nakts laikā miegam veltīja mazāk laika. Izskaidrojums tam varētu būt maņu saasināšanās, ko veicina laba atpūta.

#4 Atpūta uzlabo atmiņu

Darba jeb īslaicīgā atmiņa strādā situācijās, kas prasa daudz uzmanības. Tā ir efektīvāka, kad organisms ir labi atpūties, un snauda dienas laikā var palīdzēt  saglabāt atmiņas arī ilgtermiņā.

#5 Snauda dienas laikā var palīdzēt uzlabot maņu uztveri

Šādā veidā var uzlabot visas maņas – smaržu, garšu, redzi un dzirdi. Pētījumos ir pierādīts, ka, ļaujot organismam atpūsties dienas laikā, sensorā uztvere uzlabojas gandrīz tikpat lielā mērā kā pēc nakts miega. Labāka maņu uztvere pavisam noteikti ļaus sadzirdēt mūziku jaunā skanējumā un vēl vairāk izbaudīt iecienītos ēdienus.

#6 Snauda dienas laikā palīdz regulēt fizioloģiskos procesus un uzlabot veselību

Cilvēkiem, kas cieš no miega trūkuma, bieži vien ir augstāks kortizola jeb stresa hormonu līmenis organismā. Augsts kortizola līmenis var ievērojami kaitēt imūnsistēmai, kā arī samazināt citu, ļoti svarīgu, hormonu līmeni. Snauda palīdz organismam atbrīvot augšanas hormonus, kas, savukārt, aptur kortizola izdalīšanos, tādējādi samazinot stresa līmeni.

Avots: shareably.net

Leave a Comment