Lukašenko tagad stāv vienatnē ar Putinu. Kādas jaunas iespējas radīsies līdz ar Baltkrievijas ārlietu ministra aiziešanu?

Vakar Minskā notika svinīgas bēres par godu nelaiķim Vladimiram Makejam, kura negaidītā mūžība notika pagājušajā sestdienā. Makejs negaidīti nomira sešdesmit ceturtajā dzīves gadā. Aleksandra Lukašenko vadītās Baltkrievijas valdības valsts mediji līdz otrdienai runāja par “pārlaicīgu nāvi”, nekad neatklājot iemeslu.

Viņš neskaidri norāda uz sirdslēkmi, kas notika Minskas Drozdosas apgabala bagātajā staltu mītņu anklāvā. Makejs iepriekš bija aizmirsis par jebkādām Vese***as problēmām, kas radīja aizdomas, ka ministra aiziešana nebija dabiska iemesla dēļ. Politiķis, par kuru tiek runāts par “Lukašenko Makjavelli”, Minskas ārlietas vadījis kopš 2012.gada un tiek uzskatīts par otru spēcīgāko valstī.

Neatkarīgi no veida, kādā Makejs aizgāja, skatītājiem vissvarīgākās ir sekas. Ukrainas kara vidū, it īpaši. Lai arī kas būtu, jaunais amatā ieceltais nespēs līdzināties bijušā lietpratīgajai politikai šajā līmenī, tomēr ir ļoti svarīgi noteikt, no kuras frakcijas viņš nāks. Komentētāji un Baltkrievijas opozīcijas pārstāvji, uzmanīgi vērojot ainas, kas risinās, paredz kaut ko nozīmīgāku un, iespējams, satraucošāku Eiropu tuvākajās dienās Baltkrievijā. Ilgu laiku klīst baumas, ka Putina dusmas pret savu Baltkrievijas sabiedroto Lukašenko ir spēcīgas. Lai cīnītos ar Ukrainu, viņš meklē citu, kas vadītu, lai jebkura novirze no Minskas tiktu ātri apslāpēta.

Tiek uzskatīts, ka līdz ar Makeja aiziešanu Lukašenko tvēriens pie varas pēc Krievijas ietekmes klibo, un Baltkrievija drīzumā var tikt pilnībā absorbēta Krievijas Federācijā. Teorētiski cilvēku izsaucienus varētu apklusināt Krievijas armija un specvienības. Putins noguris mēģināja pārliecināt Lukašenko iebrukt Ukrainā, taču bez rezultātiem. Sākumā negaidīti aizgāja mūžībā Lukašenko uzticības persona un pieredzējis diplomāts Mackajs, kurš līdzsvaroja Rietumu un Kremļa intereses, atstājot Baltkrievijas līderi bezrūpīgu. Putins Lukašenko demonstrēja, kā bez piepūles viņš var atrisināt savas grūtības Baltkrievijā. Tagad Lukašenko ir viens pret Putinu, jo saziņa ar Rietumiem ir pārtrūkusi, sociālajā tīklā Facebook apcer Viktors Ņeboženko.

Prezidenta Volodimira Zelenska gudrais padomnieks Oleksejs Arestovičs nepakļaujas viņa vārdiem, jo ​​viņš dialogā ar komentētāju Marku Feiginu Makeju saindēšanos nodēvēja par sazvērestības teoriju. Ja Kremlis būtu nolēmis gāzt Lukašenko, viņi to darītu bez čukstiem. Pēc Arestoviča domām, Makejs patiešām bija viens no nedaudzajiem spējīgākajiem cilvēkiem Lukašenko lokā: “Kas notiks pēc viņa Nā*es, paskatīsimies. Diemžēl maz ticams, ka pat ievērojama indivīda Nā*e varētu reformēt valsts sociālo un politisko kārtību. Baltkrievija. Ja vien, iespējams, tā nav Lukašenko aiziešana. Baltkrievijas diktatoram seko aptuveni piecas frakcijas, tāpēc var noteikt, no kā nāks jaunais ministrs, brīdināja Arestovičs.

Ukrainas nākotnes institūta baltkrievu politikas un ekonomikas analītiķis Igars Tiškevičs uzskata, ka 2020. gadā, sākoties masu demonstrācijām, Rietumu atbalstītājs Makajs tika uzskatīts par iespējamu Lukašenko aizvietotāju. Jāskatās, kāda būs kādreiz spēcīgajai Mackay grupai nākotne. Ja esošā kārtība sabruks un diktatoram tuvākie iegūs galīgo kontroli, Baltkrievija nonāks “haosa un vienmuļības” stāvoklī, atstājot Kremlim brīvību nojaukt pēdējās Baltkrievijas neatkarības paliekas. Zīmīgi, ka Makejs bija Padomju Savienības militārās izlūkošanas nodaļas GRU veterāns, un tāpēc daudzi Baltkrievijas militārie un specdienesti viņu ļoti cienīja.

Lukašenko saskarsies ar biedējošu uzdevumu, mēģinot atrast kādu, kas aizpildītu Makeja kurpes, jo viņam ir tik liela pieredze un ietekme nomenklatūrā, Maskavas Kārnegi centra tīmekļa vietnē norāda Baltkrievijas eksperts Artjoms Šraibmans. Šim politiskajam klimatam diktators prasīja uzticības personu, taču ārpolitikas formulēšanā Minskas nozares vadošā identitātei nebija nekādas nozīmes. Kamēr Lukašenko notur varu, Rietumi klusē, tomēr stingrs izskats diplomātiskā tērpā ar tēraudu skatienu, iespējams, spēs veicināt saikni ar atlikušajiem sabiedrotajiem, kā to ir teicis Baltkrievijas radio Svoboda komentētājs Jurijs Drakohrusts. novērotā.

“Makejs bija diktatora politikas instruments. Viņa vietā stāsies tas pats instruments, kura uzdevums ir pēc indivīda gribas, tā raidorganizācijai “Amerikas Balss” sacīja trimdā dzīvojošais baltkrievu politiķis Pāvels Latuško. Latuško ziņoja, ka līdz 2020.gadam 2010.gada revolucionārās degsmes apspiešana, no tās izrietošā migrantu krīze uz Baltijas valstu un Polijas robežām un konflikts Ukrainā ir pilnībā apslāpējusi Makeja ietekmi reģionā.

Savas pēdējās dienas Makejs, visticamāk, pavadīja ilgstošā baiļu stāvoklī, arvien tuvāk tuvojoties bailēm no Nā*es.Latuško ziņoja, ka līdz 2020.gadam 2010.gada revolucionārās degsmes apspiešana, no tās izrietošā migrantu krīze uz Baltijas valstu un Polijas robežām un konflikts Ukrainā ir pilnībā apslāpējusi Makeja ietekmi reģionā. Savas pēdējās dienas Makejs, visticamāk, pavadīja ilgstošā baiļu stāvoklī, arvien tuvāk tuvojoties bailēm no Nā*es.

Leave a Comment