Maizes TOP5 – noskaidrosim kādu maizi labāk ēst

Mēs piedāvājam sarakstu ar veselīgākajiem maizes veidiem, ko iekļaut savā ikdienas uzturā un kuru labāk neizvelēties

Latvijas iepirkumu grozos maize ir bieži sastopama, un tikai daži cilvēki pievērš uzmanību tās uzturvērtībai.  Dažādi maizes veidi izceļas ar savām uzturvērtības priekšrocībām. Šajā rakstā uzzināsiet, kuri no tiem ir visveselīgākie, kā arī atradīsiet vienkāršu pilngraudu maizes recepti, ko varat izmēģināt mājās.

Veselīgāko maizes veidu saraksts
Lai gan varētu šķist negaidīti, vidējais Latvijas iedzīvotājs gada laikā patērē gandrīz 90 kg maizes. Viedokļi par veselīgāko maizi atšķiras, taču speciālisti uzsver, ka pilngraudu maize ir viens no labākajiem variantiem, jo tā palīdz regulēt cukura līmeni asinīs un uzturēt asinsspiedienu normas robežās. Šeit ir izceltākie veselīgākie maizes veidi:

Pilngraudu maize – tiek gatavota no pilngraudu miltiem, kas saglabā klijas un dīgļus. Tā ir bagāta ar šķiedrvielām, B grupas vitamīniem, dzelzi un magniju.


Rudzu maize – satur mazāk lipekļa nekā kviešu maize un nodrošina lielāku sāta sajūtu, pateicoties augstajam šķiedrvielu saturam.
Dabīgi raudzēta kukurūzas maize – fermentācijas procesā uzlabojas un palielinās uzturvielu uzsūkšanās. Šai maizei ir zemāks glikēmiskais indekss, tādēļ tā ir laba izvēle cilvēkiem ar cukura problēmām.
Bezglutēna maize – piemērota cilvēkiem ar lipekļa nepanesību. To bieži gatavo no rīsu, mandeļu vai turku zirņu miltiem.
Diedzētu graudaugu maize – gatavota no diedzētiem graudiem, kas palielina olbaltumvielu un šķiedrvielu saturu, kā arī bagātina maizi ar vitamīniem un minerālvielām.


Pilngraudu maizes recepte un tās pagatavošana

Ja vēlaties savā uzturā iekļaut garšīgu un veselīgu maizi, izmēģiniet šo recepti. Kopējais sagatavošanas laiks ir aptuveni 15 minūtes, pēc tam mīklai jāatpūšas divas stundas un 30 minūtes, un cepšana aizņem apmēram 40 minūtes.

Sastāvdaļas:

400 g pilngraudu cieto kviešu miltu
50 g balto cieto kviešu miltu
2 ēdamkarotes ātras darbības rauga
2 ēdamkarotes smalkās sāls (pēc izvēles)
3 ēdamkarotes nerafinēta brūnā cukura (pēc izvēles)
50 g sviesta
½ tabletes C vitamīna (500 mg) – pēc izvēles
Eļļa cepšanai (saulespuķu, rapšu vai rafinēta olīveļļa)

Pagatavošana:

Sajauciet pilngraudu un baltos miltus lielā bļodā, pievienojiet raugu, sāli un cukuru. Izkausējiet sviestu. Sasmalciniet pusi C vitamīna tabletes pulverī un pievienojiet to miltu maisījumam, labi samaisot. Ielejiet 300 ml remdena ūdens izkausētajā sviestā un samaisiet ar miltiem, līdz izveidojas mīksta, lipīga mīkla.

Lasi vēl: Izmantojot šo efektīvo metodi jūsu netīrie virtuves dvieļi būs tīri un balti

Pārklājiet bļodu un ļaujiet mīklai atpūsties 10 minūtes. Tikmēr viegli ieeļļojiet darba virsmu. Kad mīkla atpūtusies, izņemiet to, pārgrieziet uz pusēm un samīciet ar plaukstu aizmuguri. Ievietojiet mīklu atpakaļ bļodā un ļaujiet tai atpūsties vēl 10 minūtes. Atkārtojiet šo procesu vēl divas reizes ar 10 minūšu intervālu, pēc tam ļaujiet mīklai atpūsties 10 minūtes.

Izrullējiet mīklu taisnstūra formā un cieši satiniet. Ievietojiet to veidnē, pārklājiet un atstājiet siltā vietā, līdz mīklas tilpums dubultojas.
Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 240°C un cepiet maizi 20 minūtes. Pēc tam samaziniet temperatūru līdz 200°C un turpiniet cept vēl 15–20 minūtes, līdz garoza kļūst brūna. Izņemiet maizi no krāsns un ļaujiet tai pilnībā atdzist pirms sagriešanas. Šādi pagatavota pilngraudu maize būs ne tikai garšīga, bet arī veselīga, nodrošinot organismam nepieciešamās uzturvielas.

COMMENTS

Leave a Comment