Māte pametīs bērnus un vīru, lai dotos uz neatgriešanos Marsa misijā! Kā uz to reaģē ģimene?

1aa
Šāda provizoriski izskatīsies Marsa bāze

Džeisons Stenfords sevi sauc par „astronauta sievu”, jo viņa sieva, kas ir viņa abu dēlu pamāte, 36 gadus vecā Sonja Van Metera, bija viena no privāti sponsorētajam, vienvirziena projektam, Mars One, izvēlētajiem cilvēkiem. Šī projekta ietvaros paredzēts izveidot cilvēku koloniju uz sarkanās planētas.

Pirmā Mars One misija tiks veikta 2026. gadā, par spīti plaši izplatītajai zinātnieku kritizēšanai, sākotnēji uz Marsu tiks nosūtīti 4 cilvēki, un tad vēl 4 katrus divus gadus.

Tomēr, Stenfords un viņa sieva, kas dzīvo Aleksandrijā, Virdžīnijā, ar dēliem Henriju un Hačeru, atbalsta misiju, un visi ir pieņēmuši savu lomu šajā procesā. „Tas ir kas pārāks par mani,” Stenfords saka žurnālam Texas Monthly. „Tas paceļ eksistenciālus jautājumus, kas ir daudz svarīgāki, nekā tas, cik ļoti man pietrūks Sonjas.”

Izmainīšot cilvēces vēsturi

„Ja šī misija, izveidot cilvēku koloniju uz citas planētas, izdosies, pilnībā tiks mainīta cilvēces vēsture, mēs paplašināsim robežas ārpus mūsu planētas.”

Stenfords min, ka viņa sievai ir uzbrukuši par to, ka viņa grasās pamest savu ģimeni. „Viņai tika jautāts, kā viņa var pamest savu ģimeni, biežāk nekā, vai jūs velaties arī frī kartupeļus,” pastāstīja Stenfords.

Van Metera nu ir kļuvusi par ko līdzīgu mēdiju slavenībai, misijas dēļ un, kā piemetina Stenfords, arī tādēļ, ka viņa ir izskatīga. „Mēs turp dodamies ar plānu,” paskaidroja Van Metera. „Plānā neietilpst doties turp, lai nomirtu, bet lai izdzīvotu.”

Lielākoties pārim tiek uzdoti jautājumi par turpmāko uzticību, viņu seksa dzīvi, kā arī kādā no intervijām Van Meterai tika jautāts, vai viņa kosmosā pašapmierināsies. Van Metera ir daļa no 100 izvēlētajiem atlases kandidātiem, kopā projektam Mars One, pieteikušies vairāk kā 200 tūkstoši cilvēku.

„Dekādi no šodienas, es lūkošos uz raķeti, kura atņems man viņu uz mūžīgiem laikiem, man vienkārši ir jāpieņem, ka viņa mainīsies, ne tikai tā, kā mainās varoņi novelēs, bet tā kā pieredzes ietekmē mainās cilvēki,”pastāstīja Stenfords. Zinātnieki ir pārliecināti, ka bezsvara stāvoklī fiziski savādāks kļūs arī cilvēku ķermenis.

Pēc bērnu piedzimšanas sievietes būtiski mainīsies.

Kāda 2013. gadā veikta pētījuma rezultāti vēsta, ka astronauti 253 dienu ilgajā ceļā uz Marsu tiks pakļauti bīstami augstiem radiācijas līmeņiem.

Liela daļa kosmosa radiācijas nevar tikt atstarota, pastāv ļoti augsta iespējamība, ka astronauti saslims ar vēzi. Tas ir viens no daudzajiem aspektiem, ar ko cenšas samierināties Stenfords. „Iedomājieties to, ka jūs noskatīsieties kā jūsu laulātais partneris attīstīsies uz citas planētas, pirms viņš/-a nomirs no vēža aptuveni dekādes laikā,” atklāj Stenfords.

„Iedomājies, ka visi Zemes iedzīvotāji to vēro kopā ar tevi.”

„Tagad iedomājies, ka šī ideja vairs nešķiet dīvaina.”

Par spīti visam, Stenfords ir reālistisks par misiju. Van Meterai jāuzsāk treniņi nākamgad, augstas klases izolācijas departaments noteiks vai viņai piemīt izturība, lai spētu pavadīt 24 stundas kopā ar citiem astronautiem.

„Varbūt viņa neizturēs tehniskos treniņus,” Stenfords mierīgi paziņoja intervijā. „Iespējams, ka viņa izolēto marsiešu vidi uzskatīs par nepanesamu.” „Iespējams, ka Mars One atradīs citus 24 cilvēkus, kas labāk izturēs pārbaudījumus.”

„Vai, varbūt viņai līdz tam izaugs zvīņas un viņa pārvērtīsies par nāriņu.” Viņas vīrs plāno turpināt dzīvot bez savas mīļotās sievietes. Stenfords paskaidroja, ka ir pārstājis cīnīties pret misiju. „Pienācis laiks pieņemt savu lomu. Viņu sauc Sonja Van Marsiete, un es esmu astronautes sieva.” „Mēs esam parasts, precēts pāris neparastā situācijā, un mēs to pārvaram maziem solīšīem.”

COMMENTS

  • <cite class="fn">Dajana</cite>

    Nu jaa,zeme jau ir piesarnota,ar to nepietiek,vel kadu planetu vajag piedirst.Slimie cilveki.

Leave a Comment