Mazāk pelēkās smadzeņu vielas un vēl 9 riska faktori, strādājot vairākuzdevumu režīmā

la39_2

1. Tas var kaitēt smadzenēm

Vienā no nesen veiktajiem pētījumiem atklāts – cilvēkiem, kuri ikdienā cenšas apvienot vairākus darbus vienlaikus, samazinās smadzeņu pelēkās vielas blīvumu, tas ietekmē emociju kontroli un mazina motivāciju.

2. Tas var izraisīt atmiņas problēmas

2016. gada pētījuma rezultāti liecina – vairākuzdevumu režīma ieviešana ikdienā būtiski ietekmē darba atmiņu (tā ir atbildīga par spēju atcerēties noteiktu informāciju, strādājot pie kāda uzdevuma), kā arī ilgtermiņa atmiņu (tā ir spēja atcerēties un pēc ilgāka laika atsaukt atmiņā konkrētu informāciju).

3. Tas ietekmē koncentrēšanās spējas

Nedēļas garumā zinātnieku grupa pētīja, kā cilvēki izmanto vairākuzdevumu režīmu mājas apstākļos. Viņi secināja: jo vairāk pievēršamies multitāskingam, jo vairāk samazinās koncentrēšanās spējas.

4. Tas palielina ceļu satiksmes negadījumu skaitu

Pētnieki, apkopojot informāciju par 1400 Ņujorkas gājējiem, kurus notrieca automašīna, secināja, ka 20% no viņiem bija pusaudži, kuri vienlaikus šķērsoja ielu un lūkojās savā viedtālrunī, bet 10% no tiem bija pieaugušie.

5. Tas ietekmē sekmes skolā un augstskolā

Pētījumā „Multitāskings klasē” atklāts, ka studenti, kuri, klausoties lekcijas, paralēli pievērsās arī datorā vai viedtālrunī atrodamajai informācijai un arī viņu blakussēdētāji, ieguva zemākus vērtējumus eksāmenā nekā tie, kuri sēdēja atsevišķi un klausījās pasniedzēja teiktajā.

6. Tādēļ paaugstinās negadījumu skaits

2016. gada pētījumā apstiprinājās – sievietes, kuras bieži ir nodarbinātas ar vairākām uzdevumiem vienlaikus, biežāk piedzīvo kritienus un kaulu lūzumus.

7. Tas ietekmē attiecības

Zinātnieki apgalvo, ka tieši viedtālrunis ir viena no galvenajām ierīcēm, kas ievieš multitāskingu cilvēku ikdienā, tādējādi radot nesaskaņas savstarpējās attiecībās. Šai problēmai zinātnieki radījuši pat jaunu terminu – tehno-iejaukšanās (technoference).

8. Tas spēj izraisīt hronisku stresu

Pētījumā, kurā piedalījās grupa koledžas studentu, atklājās – jo vairāk studenti nodevās vairākiem uzdevumiem vienlaikus, paralēli darbojoties ar datoru, jo lielāku stresu un satraukumu viņi izjuta. Pētījuma laikā studentiem bija jāaptver liels daudzums informācijas gan viņu datoros, gan viedtālruņos, sniedzot atbildes uz saņemtajām ziņām, tādējādi apstiprinoties apgalvojumam – pastāvīgs multitāskings izraisa hronisku stresu.

9. Tas paaugstina iespēju saslimt ar depresiju

Pētnieki pārbaudīja saikni starp multitāskingu, mediju izmantošanu un emocionālo veselību, atklājot, jo vairāk pētījuma dalībnieki bija aizņemti ar vairākām nodarbēm vienlaikus, jo biežāk viņu uzvedībā bija novērojami depresijas simptomi un bailes no sabiedrības.

10. Tas samazina produktivitāti

Pētījumi pierāda, neskatoties uz to, ka daudziem no mums šķiet – mēs varam darīt vairākus darbus vienlaikus, un tas nenodara ļaunumu Vese***ai un darba spējām, tomēr, apvienojot vairākus darbus vienlaikus, mēs strādājam mazāk produktīvi un efektīvi.

veselam_la.lv

Leave a Comment