Melnās kafijas cienītājiem – alternatīvas kafijas pagatavošanas metodes, kad vēlaties savu dzērienu bez biezumiem

Kafija mūsdienās ir vairāk nekā tikai atspirdzinošs dzēriens. Arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta ne tikai dzēriena stiprumam vai kofeīna daudzumam tajā, bet arī tā garšām, pēcgaršām un dažādiem dzēriena pagatavošanas veidiem.

Kafejnīcās kafijas pagatavošanai visbiežāk tiek izmantoti profesionāli espresso kafijas automāti, savukārt mājās ir ierasts kafiju pārliet ar karstu ūdeni. Tomēr dziļi iesakņojusies kafijas kultūra mudina mūs izmēģināt arī citus kafijas pagatavošanas veidus. Tie sevī ietver ne tikai kompaktus kafijas automātus lietošanai mājās, bet arī papīra filtrus vai specifiskus kafijas piederumus.

Saistītais attēls no Pexels.com

Kafijas automāts mājās vairs nav luksusa prece

Lai mājās baudītu kvalitatīvu kafiju, nav nepieciešams meklēt liela izmēra kafijas automātu, kāds bieži tiek izmantots kafejnīcās. Pietiks ar kompaktu kafijas automātu, kas ietaupīs vietu. Tomēr atcerieties, ka kafijas garša ir daudz vairāk atkarīga no dzēriena pagatavošanas metodes un izvēlētajām kafijas pupiņām nekā no kafijas pagatavošanas tehnikas.

Mūsdienās kafijas automāti ir populāri to vienkāršās lietošanas dēļ. Turklāt tie var būt īpaši kompakti, kas ir ļoti svarīgi cilvēkiem ar mazām virtuvēm. Pēc kafijas automātu speciālistu teiktā, kapsulu un mazie pusautomātiskie kafijas automāti vienmēr atradīs vietu neliela izmēra virtuvē. Tie ir tik populāri arī to ekonomiskās cenas dēļ.

Kapsulu kafijas automātiem ir nepieciešamas īpaši pielāgotas kafijas kapsulas, un, pagatavojot kafiju, pietiek piepildīt ierīci ar ūdeni, ievietot kapsulu pareizajā vietā un nospiest pogu. Lielākā priekšrocība ir iespēja izvēlēties no plašā kafijas dzērienu garšu klāsta: sākot ar espresso līdz pat karameļu macchiato.

Pusautomātiskie kafijas automāti prasa nedaudz vairāk uzmanības, taču padara kafijas pagatavošanu par sava veida rituālu: maltā kafija tiek iebērta īpašā rokturī, tā tiek saspiesta, un rokturis tiek piestiprināts pie kafijas automāta.

Tad atliek vien nospiest vienu pogu un ļaut kafijai tecēt krūzītē. Tiesa, kafijas dzērienu izvēle ir mazāka, taču pusautomātiskie kafijas automāti ļoti iepriecinās melnās kafijas cienītājus. Un pats svarīgākais – jūs iegūsiet kafiju bez biezumiem.

Saistītais attēls no Pexels.com

Filtrēta kafija ir pazīstama jau vairāk nekā 100 gadus

Mūsdienās arvien lielāku popularitāti gūst filtrētā kafija. Un, lai gan daudziem tas varētu šķist jaunums, filtrētā kafija pasaulē ir pazīstama jau vairāk nekā 100 gadus. Pirmais papīra filtrs tika izstrādāts 1908. gadā, kad vāciete Melita Bentca, lai izvairītos no kafijas biezumu nokļūšanas dzērienā, nāca klajā ar ideju izfiltrēt kafiju caur absorbējoša papīra lapu.

Mūsdienās labi pazīstamais Melitta zīmols vairs neražo papīra kafijas filtrus. Tā galvenais produkts ir automātiskie kafijas automāti. Tomēr Melitta faktiski bruģēja ceļu papīra kafijas filtriem un filtrētai kafijai.

Chemex filtrētā kafija ir bagātīgas un aromātiskas kafijas atslēga

Chemex kafijas pagatavošanas veids mūsdienās tiek augsti vērtēts, pateicoties savai spējai pagatavot tīru un aromātisku melno kafiju. Šādu efektu nodrošina ne tikai īpaši papīra kafijas filtri, bet arī elegantais pagatavošanas process, kas bieži vien prasa uzmanību un arī nedaudz zināšanu. Galvenā atšķirība starp filtrētu kafiju un mājās pagatavotu kafiju ir papīra filtrs, kas atdala dzērienu no kafijas biezumiem. Kapsulu un pusautomātiskie kafijas automāti darbojas līdzīgi, taču filtrēšana prasa vairāk laika un uzmanības.

Chemex kafija ir dzēriens, kas tiek filtrēts caur nedaudz biezākiem papīra filtriem tieši Chemex kafijas traukā, kas atgādina kolbu vai smilšu pulksteni. Gatavojot šo kafiju, jāpievērš uzmanība gan ūdens temperatūrai, gan maltās kafijas rupjumam un daudzumam.

Tomēr pats process nav pārāk sarežģīts. Sākotnēji papīra filtrs tiek pilnībā piesātināts ar karstu ūdeni, un trauks tiek uzkarsēts. Pēc tam šo ūdeni notecina un filtrā ielej kafiju. Eksperti uzskata, ka pilnai Chemex porcijai (800 g) ir nepieciešami 56 g rupji maltas kafijas. Sākotnēji pievieno tikai tik daudz ūdens, lai tas pārklātu kafiju.

Pagaidiet, līdz ūdens uzsūcas, un novietojiet trauku uz svariem. Pēc tam ūdeni ielej vēlreiz – nelielā strūklā, veicot apļveida kustības. Viss notiek lēni, un darbību atkārto, līdz tiek sasniegts vajadzīgais svars. Šāds kafijas pagatavošanas veids prasa vairāk laika nekā automātiskie kafijas automāti, taču process, kas pārvēršas par sava veida rituālu, piesaistīs pat tos, kuri par kafiju īpaši neinteresējas.

Hario V60 ir elegants trauks īpaši tīras kafijas pagatavošanai

Vēl viens universāls un ērti lietojams kafijas automāts mājām ir Hario V60. Tāpat kā Chemex traukam, arī šim ir nepieciešami papīra filtri, taču ar Hario V60 kafijas filtru rīku jūs varat pagatavot kafiju tieši savā iecienītajā tasītē. Tā nosaukums ir cēlies no trauka formas, kas atgādina V burtu, un 60 grādu leņķa. Pirmais šāds filtrs tika izgatavots no porcelāna un pirmo reizi tika izmantots Japānā 2004. gadā. Mūsdienās tirgū ir pieejami arī plastmasas, metāla un pat vara Hario V60 kafijas filtri, tomēr visizplatītākais ir keramikas filtrs.

Hario V60 kafijas pagatavošanas metode visvairāk atgādina brūvētu kafiju. Lai gan filtri arī ir jāpiesūcina un tasīte jāuzsilda ar karstu ūdeni, jums nav jāuztraucas par dzēriena daudzumu. Tomēr ir vērts atzīmēt, ka šeit ir svarīgs arī maltās kafijas rupjums.

Ja kafija ir samalta pārāk smalki – ūdens caur filtru izkļūs daudz grūtāk, un, jo ilgāk kafija tecēs, jo rūgtāka tā būs. Tāpēc eksperti iesaka izvēlēties vidēji rupju vai rupjāku kafijas malumu. Līdzīgi kā gatavojot kafiju Chemex traukā, arī šeit kafija vispirms ir jāaplej ar nelielu daudzumu ūdens un pēc neilga laika atkal jāpārlej. Svarīgi ir neatstāt sausus kafijas gabaliņus un liet ūdeni nesteidzoties. Tas palīdz atklāt filtrētās kafijas labākās īpašības.

Filtrēta kafija ir veselīgāka

Tā kā arvien vairāk uzmanības tiek pievērsts kafijas pagatavošanas tehnikai, cilvēki bieži mēdz diskutēt arī par kafijas ietekmi uz veselību. Nesen Gēteborgas Universitātē (Zviedrijā) pabeigtā 20 gadu ilgā pētījumā teikts, ka vārītā kafija satur daudz holesterīnu paaugstinošu vielu.

Tie ir kafestola un kahveola savienojumi, kas atrodami eļļainajos kafijas pilienos un biezumos. Izrādās, ka šīs vielas ir iespējams noņemt, filtrējot kafiju. Šādā veidā, gatavojot kafiju, neizdalās kafijas tauki, turklāt no dzēriena tiek atdalīti kafijas biezumi, tāpēc izpaliek kaitīgās ķīmiskās vielas. Pēc pētījuma arvien vairāk tika runāts par to, ka kafijas filtrēšanu var uzskatīt par veselīgāko kafijas pagatavošanas veidu.

Leave a Comment